Asya hisseleri bugün pozitif bir bantta kaldı 

Asya hisseleri bugün pozitif bir bantta kaldı 

Orta Doğu'daki gerginliğin artması Wall Street'teki hisseleri düşürürken ham petrol fiyatlarını artırmasının ardından Asya hisseleri Cuma günü çoğunlukla yükseldi.

A+A-

Japonya'nın endeksi Nikkei 225, %0,2 artarak 38.635,62'de kapandı. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,7 düşerek 8.150,00'a geriledi. Güney Kore'nin Kospi endeksi %0,4 artarak 2.570,97'ye çıktı. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %2,1 artarak 22.568,48'e çıktı. Şanghay'da tatil nedeniyle işlemler kapalıydı.

Döviz ticaretinde, ABD doları 146,83 yenden 146,11 Japon yenine geriledi. Euro, 1,1034 dolardan 1,1035 dolara yükseldi.

Salı günü göreve başlayan Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, enflasyonu aşan maaş artışları ve düşük gelirli hanelere destek sağlayacak bir ekonomik paket vaat eden bir politika konuşması yaptı. Ayrıca, "erdemli bir büyüme ve dağıtım döngüsü" yaratmak için yatırımı teşvik edeceğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası, referans faiz oranını sıfıra yakın bir seviyeden çok yavaş bir şekilde yükseltmeye başladı. Şu anda yaklaşık %0,25 seviyesinde. Liberal Demokratlar, Ishiba'yı iktidar partisinin başına seçtikten ve böylece başbakan olarak görev yaptıktan sonra yükselen faiz oranları beklentileri, yeni daha yükseğe taşıdı. Ancak, yetkililer şu anda daha fazla faiz artışına karşı olmadıklarına dair net sinyaller verdikten sonra, yen son iki günde dolara karşı geriledi.

Daha ucuz bir yen, Nintendo ve Toyota gibi Japonya'nın dev ihracatçıları için yurtdışı kazançlarının değerini artırarak bir artı olabilir. Ancak, petrol ve diğer hayati emtiaların ithalat maliyetini artırarak, iç fiyatları yükseltir ve hane halkı harcamalarını azaltır.

Çarşamba günü Wall Street'te hisse senetleri düştü, petrol fiyatları yükselmeye devam ederken dünya İsrail'in Salı günü İran'ın füze saldırısına nasıl yanıt vereceğini bekliyor.

S&P 500 %0,2 düşerek 5.699,94'e ve Dow Jones Sanayi Endeksi %0,4 düşerek 42.011,59'a geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi %0,1'den az düşüşle 17.918,48'e geriledi.

Gösterge ABD ham petrolü 2 sent düşerek varil başına 73,69 dolara geriledi. Uluslararası standart olan Brent ham petrolü 2 sent düşerek varil başına 77,60 dolara geriledi. Perşembe günü Brent, haftaya 72 doların altında başladıktan sonra %5 sıçradı. Yaklaşık iki yıldır en büyük haftalık yüzdelik artışına doğru ilerliyor.

Yükseliş, Başkan Joe Biden'ın Perşembe günü ABD ve İsrail yetkililerinin İsrail'in İran petrol tesislerine olası bir saldırıyı görüştüğünü söylemesinin ardından geldi.

Biden muhabirlere, "Bununla ilgili görüşüyoruz," dedi. "Bence bu biraz... her neyse," diye ekledi ve sözlerini tamamlamadı. Biden ayrıca İsrail'in İran'a karşı hemen misilleme yapmasını beklemediğini söyledi.

İran büyük bir petrol üreticisi ve mücadelenin genişlemesi İran'ın Çin'e olan petrol akışını kesebilir ve ham petrol arzının ayrılmaz bir parçası olan komşu ülkeleri de etkileyebilir. Ancak fiyatları kontrol altında tutmaya yardımcı olan şey, petrol stoklarının şu anda yeterli olduğunun sinyalleri. Brent ham petrolü geçen ay yaklaşık üç yılın en düşük fiyatına düştü.

Perşembe günü yayınlanan bir rapor, gayrimenkul, sağlık hizmetleri ve diğer ABD hizmet işletmelerindeki büyümenin Şubat 2023'ten bu yana en güçlü hızına ulaştığını gösterdi.

Ayrı bir rapor, ABD genelindeki işten çıkarma sayısının nispeten düşük kaldığını öne sürdü. Geçtiğimiz hafta biraz daha fazla işçi işsizlik yardımı başvurusunda bulundu, ancak sayı tarihe kıyasla düşük kalmaya devam ediyor.

Bu haftanın Orta Doğu endişelerinin dışında, Wall Street'in üzerinde asılı duran baskın soru, Fed'in daha önce faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyesinde tutmasının ardından iş piyasasının tutunmaya devam edip etmeyeceğiydi. Fed, yüksek enflasyonu ortadan kaldırmak için ekonomiye yeterince sert fren yapmak istiyordu.

Fed'in faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte ABD ekonomisinin büyümeye devam edeceği umutları nedeniyle hisse senetleri rekorlarına yakın. Fed geçen ay dört yıldan uzun bir süre sonra ilk kez ana faiz oranını düşürdü ve gelecek yıl daha fazla indirim yapılacağını belirtti.

İlgili Haberler