Asya hisseleri Powell'a odaklanırken temkinli seyrediyor

Asya hisseleri Powell'a odaklanırken temkinli seyrediyor

Asya hisseleri Powell'a odaklanırken temkinli seyrediyor, Japonya Merkez Bankası Başkanı konuşurken yen yükseliyor.

A+A-

Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma öncesinde yatırımcıların temkinli davranması ve piyasaların ABD'nin faiz indirimlerinin Eylül ayında başlayacağını teyit etmesini beklemesi nedeniyle Asya hisseleri Cuma günü duraksarken dolar bir yılın en düşük seviyelerinden toparlandı.

Japon Yeni %0,3 değer kazanarak dolar başına 145,77 seviyesine yükselirken, Japonya Merkez Bankası Kazuo Ueda'nın milletvekilleri önünde yaptığı konuşmayla tahvil getirileri yükseldi.

Yatırımcılar son satışların ardından BOJ'un Ekim ayında faiz artırımına gitme ihtimalini çok düşük görse de Ueda, ekonomi ve fiyatların tahminleri doğrultusunda hareket etmesi halinde merkez bankasının faizleri artırmaya hazır olduğunu söyleyerek senaryoya bağlı kaldı.

Günün erken saatlerinde açıklanan veriler Japonya'nın çekirdek enflasyonunun üst üste üçüncü ay hızlandığını gösterdi, ancak talep kaynaklı fiyat artışlarındaki yavaşlama bir faiz artırımı için aciliyet olmadığını gösteriyor.

State Street Global Advisors APAC ekonomisti Krishna Bhimavarapu, güçlenen yen ve enerji sübvansiyonlarının yeniden yürürlüğe girmesinin kısa vadede enflasyonu yavaşlatmasını bekliyor. Bhimavarapu, “Veriler beklediğimiz gibi gelişirse, hızlı enflasyon korkuları bir ölçüde azalacağından bir sonraki BOJ artışının Aralık ayına kadar gelmeyebileceği söylenebilir” dedi.

Cuma günü, MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,4 düştü ancak haftalık %0,6'lık bir kazanca yöneldi. Nikkei endeksi, üç haftanın en yüksek seviyeleri yakınında yatay seyretti.

Çin'in mavi çipleri, %0,3 değer kazanırken, Hong Kong'un Hang Seng %0,4 ve Güney Kore %0,5 düştü.

Gece boyunca Wall Street, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole'da yapacağı konuşma öncesinde temkinli bir havanın hakim olmasıyla düştü. Perşembe günü üç Fed konuşmacısı Eylül ayında bir faiz indirimine işaret ederek “yavaş ve metodik” bir yaklaşımı desteklediklerini dile getirdi.

ABD ekonomisinin hala sağlıklı bir hızda büyüdüğünü gösteren anketlerle birlikte ele alındığında, piyasalar Eylül ayında yarım puanlık büyük bir indirim olasılığını bir gün önceki %38'den %24'e hafifçe düşürdü. Çeyrek puanlık bir indirim ise tamamen fiyatlanmış durumda.

ING Asya-Pasifik Bölge Araştırma Müdürü Robert Carnell, Powell'ın konuşmasının piyasaları heyecanlandırması ya da hayal kırıklığına uğratması için hala bir alan olduğunu, ancak bunun büyük ölçüde verilere bağlı olacağını belirtti.

Hazine tahvil getirileri Cuma günü bir miktar geriledi ve beş seanstan bu yana ilk kez bir gecede değer kazandı. On yıllık getiriler Asya'da 2 baz puan düşüşle %3,8426'ya geriledi ve haftalık bazda 5 baz puan düşüş kaydetti.

İki yıllık tahvil getirileri de 3 baz puan düşerek %3,9845'e geriledi ve haftalık bazda 8 baz puan düşüş kaydetti.
Düşen getiriler doları son bir yılın en düşük seviyelerine çekti, ancak gece boyunca satış baskısından biraz kurtuldu. Euro son bir yılın en yüksek seviyesi olan 1,1119$'dan indi ve ana direnç 1,1139$'da görüldü.

Wall Street vadeli işlemleri %0,2-%0,4 arasında yükselirken, emtia haftayı düşüşle kapatacak gibi görünüyor.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 76,04$'da yatay seyrederken, ABD ham petrol stoklarındaki artış ve Çin'deki zayıflayan talep görünümünün karamsarlığı artırması nedeniyle haftalık bazda %3'ten fazla düşüş gösterdi.

Altın fiyatları Salı günü 2.531,6 $ ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra haftalık %0,7 düşüşle ons başına 2.488,13 $'a geriledi.

İlgili Haberler