Asya hisseleri üç ayın en düşük seviyelerine yaklaştı
Asya hisseleri üç ayın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor, dolar 2 yılın zirvesinde.
Yatırımcılar fiyat baskılarına ilişkin endişeleri hafifletebilecek ya da kötüleştirebilecek önemli ABD enflasyon verilerini beklerken, Asya hisseleri Cuma günü üç ayın en düşük seviyelerine yakın seyretti ve dolar iki yılın zirvesinde yükseldi.
Yakından izlenen enflasyon göstergesi - ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları - günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak. Tahminler Kasım ayı için aylık %0,2'lik bir artış üzerinde yoğunlaşıyor ve yukarı yönlü herhangi bir sürpriz, piyasaların gelecek yıl ABD politikasının gevşetilmesine yönelik bahisleri daha da azaltmasına yol açabilir.
Vadeli işlemler, ABD merkez bankasının yılın son toplantısında şahinleşmesinin ardından, 2025 yılında Fed'den sadece 37 baz puanlık faiz indirimi, iki indirimden daha azının sinyalini veriyor. Haziran ayına kadar bir faiz indirimi tam olarak fiyatlanmadı.
Faiz oranlarının önümüzdeki yılın sonunda %3,9 ile birkaç ay öncesine kıyasla çok daha yüksek bir seviyede olması bekleniyor. Bu görünüm, gösterge 10 yıllık faizlerin son iki haftada 40 baz puan artarak Mayıs ayından bu yana ilk kez kilit seviye olan %4,5'in üzerine çıktığı Hazine piyasasına ağır bir darbe vurdu.
Asya'da, MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi Cuma günü %0,4 düştü ve haftalık %2,6'lık bir düşüşe yöneldi. Bununla birlikte, yıl için %8'in üzerinde artış gösterdi.
Japonya Nikkei endeksi Cuma günü %0,2 yükseldi ve kısmen 2024'te %12 değer kaybeden ve Japon yetkililerden yeniden müdahale uyarıları alan yendeki zayıflık nedeniyle yıl için %16'lık bir artış gösterdi.
Küresel merkez bankaları, İngiltere, Japonya, Norveç ve Avustralya'n ın sabit kalması ve İsviçre ile Kanada'nın yılın son toplantısında 50 baz puanlık indirimlere gitmesiyle, faiz kararları açısından hareketli bir yılı geride bıraktı. İsveç Riksbank politika faizini 25 baz puan düşürürken, Avrupa Merkez Bankası da geçen hafta faiz indirimine gitti.
TD Securities küresel makro strateji başkanı James Rossiter, “Birlikte ele alındığında, merkez bankalarının 2025'teki jeopolitik ve belirsizlik konusunda ne kadar endişeli olduğu açık” dedi ve ekledi: “Kendilerini 2025'te daha akıcı politika oluşturmak için çevik bir şekilde hazırladılar. Sonuçta belirsizlik yüksek, politika şokları önemli olmaya devam edecek ve piyasalar potansiyel olarak yakın geçmişte olduğundan daha fazla dönüp duracak. 2025 bir yolculuk olacak.”
Çin'in mavi çipleri %0,3 düşerken Hong Kong'un Hang Seng'i %0,2 yükseldi. Çin Merkez Bankası Cuma günü gösterge borç verme oranlarını değiştirmeyerek piyasa beklentilerini karşıladı.
Döviz piyasalarında dolar, başlıca rakipleri karşısında iki yılın zirvesi olan 108,45 seviyesine çıkarak bir miktar faiz oranı avantajı elde etti.
Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutması ve Başkan Kazuo Ueda'nın ücret görünümünü ve Trump'ın politikalarının etkisini değerlendirmenin biraz zaman alacağını söyleyerek güvercin bir ton takınmasıyla bir gecede %1,7 artarak 157,5 yen ile beş ayın en yüksek seviyesine yakın seyretti.
Cuma günü açıklanan veriler Japonya'da çekirdek enflasyonun Kasım ayında hızlandığını göstererek yakın vadede faiz artırımı ihtimalini destekledi. Swaplar, BOJ'un Ocak ayında bir hamle yapma olasılığı konusunda bölünmüş durumda ve %53'ü fiyatlanmış durumda.
Euro haftalık %1,3 düşüşle 1,0364$ seviyesine gerileyerek 1,0331$'lık kilit destek seviyesini tehdit ediyor. Sterlin haftalık %1 kayıpla 1,2489$'a geriledi ve kilit seviye olan 1,2484$'ı kırmanın eşiğinde.
Hazine tahvilleri, 10 yıllık getirilerin bu yıl 70 baz puanlık bir artış göstermesiyle, üst üste dördüncü bir kayıp yılına hazır görünüyor. Bu hafta 17 baz puan artarak %4,57'ye yükseldi.
Emtia piyasası da güçlü ABD doları nedeniyle darbe aldı. Petrol fiyatları Cuma günü düştü ve ABD West Texas Intermediate (WTI) %0,5 düşüşle 69,06 $'a geriledi ve haftalık %2,7 düşüş gösterdi.
Altın fiyatları bu hafta %1,9 düşüşle ons başına 2.598 dolara geriledi.