Asya hisseleri yeni haftaya risk iştahı yüksek başladı

Asya hisseleri yeni haftaya risk iştahı yüksek başladı

Asya hisse senetleri, ABD ekonomisinin resesyondan kurtulacağı ve soğuyan enflasyonun faiz indirimi döngüsünü başlatacağı beklentileriyle küresel hisse senetlerinin son dokuz ayın en iyi haftasını geçirmesinin ardından Pazartesi günü rahat bir nefes aldı.

A+A-

Asya borsalarında risk iştahı yüksek seyrediyor. Öte yandan borçlanma maliyetlerinin düşeceği beklentisiyle altın ilk kez ons başına 2.500 doları aştı ve dolar euro karşısında değer kaybetti, ancak güvenli liman yen ve İsviçre frangı risk iştahının toparlanmasıyla geriledi.

Fed üyeleri Mary Daly ve Austan Goolsbee hafta sonu Eylül ayında gevşeme olasılığını işaret ederken, bu hafta yapılacak son politika toplantısının tutanakları güvercin görünümün altını çizecek.

Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü Jackson Hole'da bir konuşma yapacak ve yatırımcılar Powell'ın faiz indirimine gidilmesi gerektiğini kabul edeceğini düşünüyor.

Barclays ekonomisti Christian Keller, “Zafer ilan etmek için çok erken olsa da - ve merkez bankacıları resmi söylemlerinde bundan kaçınmak için kesinlikle ihtiyatlı davranacaklar - pandemi sırasında fiyatların yükselmeye başlamasından bu yana politika tartışmalarına hakim olan enflasyon korkusu artık büyük ölçüde ortadan kalktı” dedi ve ekledi:

“Enflasyon henüz %2 hedefine tam olarak ulaşmamış olabilir, ancak yakın ve doğru yönde ilerliyor.”

Vadeli işlemler çeyrek puanlık bir hareket için tamamen fiyatlanmış durumda ve 50 baz puanlık %25'lik bir şansa işaret ediyor ve bunun büyük kısmı bir sonraki istihdam raporunun ne göstereceğine bağlı.

Goldman Sachs analistleri Çarşamba günü istihdam serisinde yıllık karşılaştırmalı revizyonların yapılacağını ve bunun 600.000 ila bir milyon pozisyon arasında büyük bir aşağı yönlü revizyon görebileceğini, ancak bunun muhtemelen işgücü piyasasının zayıflığını abartacağı konusunda uyardı.

Şimdilik, ABD ekonomisi için yumuşak iniş iniş beklentisi, S&P 500 vadeli işlemlerini %0,2 ve Nasdaq vadeli işlemlerini geçen haftaki kazançların üzerine %0,3 oranında artırdı. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,2 artarken FTSE vadeli işlemleri %0,1 azaldı.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi geçen hafta %2,8 yükseldikten sonra %0,7 arttı.

Japonya Nikkei endeksi geçen haftaki %9'a yakın sıçramanın ardından yatay seyretti. Çin mavi çipleri de %0,6 yükseldi.

İsveç Merkez Bankası'nın bu hafta faiz oranlarını muhtemelen 50 baz puan düşürmesi beklenirken, Fed daha gevşek bir politika düşünme konusunda pek de yalnız değil.

Döviz piyasalarında Euro, geçen haftanın zirvesi olan 1,1047 doların hemen altında, 1,1025 dolarda sabit kaldı. Dolar geçen hafta 149,40'a kadar yükseldikten sonra 147,79 seviyesinde kaldı.

Capital Economics baş piyasa ekonomisti Jonas Goltermann, “Fed'in bu haftaki genel mesajı, faiz indirimlerinin artık yakın olduğuna dair teyit arayan piyasa katılımcılarını rahatlatacak gibi görünüyor” dedi.

Daha yumuşak bir dolar, düşük tahvil getirileriyle birleşerek altının ons başına 2.500 dolarda ve tüm zamanların zirvesi olan 2.509,69 doların yakınında tutunmasına yardımcı oldu.

Petrol fiyatları, Çin talebine ilişkin endişelerin hissiyat üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesiyle yeniden düşüşe geçti.

Brent 6 sent düşüşle varil başına 79,62 dolara gerilerken, ABD ham petrolü 11 sent kayıpla varil başına 76,54 dolara düştü.

İlgili Haberler