Asya hisseleri yükselişe geçti, Çin repo faizi indirildi

Asya hisseleri yükselişe geçti, Çin repo faizi indirildi

Asya hisseleri ve Wall Street vadeli işlemleri yükseldi; Çin repo faizini düşürdü.

A+A-

Asya hisse senetleri Pazartesi günü, iki faiz indirimini tetikleyecek ve ABD'de daha fazla gevşeme için yeşil ışık yakması beklenen önemli enflasyon rakamları öncesinde yükseldi. Çin Merkez Bankası, uzun vadeli faizleri düşürmeyerek piyasaları hayal kırıklığına uğrattıktan birkaç gün sonra 14 günlük repo faizini 10 baz puan düşürerek birçok kişiyi şaşırttı. Bu durum, Çin mavi çiplerinin %0,5 yükselmesine yardımcı oldu.

Japonya'da tatil olması nedeniyle işlemler zayıf seyretti ve MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi geçen hafta %2,7 sıçradıktan sonra %0,2 değer kazandı. Tokyo Nikkei kapalıydı ancak vadeli işlemler 37.723 nakit kapanışa kıyasla 38.530'dan işlem gördü. Endeks, yenin yüksek seviyelerinden gevşemesi ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) politikayı daha fazla sıkılaştırmak için acele etmediğinin sinyalini vermesiyle geçen hafta %3,1 yükseldi.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,3 ve FTSE vadeli işlemleri %0,1 artış gösterirken, S&P 500 vadeli işlemleri %0,3 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,5 artış gösterdi. S&P, tarihsel olarak hisse senetleri için en zayıf ay olan Eylül'de şu ana kadar %1 yükseldi ve bugüne kadar %19 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Cuma günü ABD borsalarında 20 milyardan fazla hisse el değiştirdi ve bu Ocak 2021'den bu yana en yoğun seans oldu. BofA'daki analistler, Fed indirimlerinin başlamasından sonraki 12 ay içinde resesyon olmadığında S&P'nin ortalama %21 yükseldiğini belirtti.

Piyasalar hala Fed'in yarım puanlık faiz indiriminin keyfini çıkarırken, vadeli işlemler Kasım ayında %50 olasılıkla bir başka büyük hamle daha yapacağının sinyalini verdi. Barclays ekonomisti Christian Keller, "Hamle iyi bir şekilde işaretlenmiş olsa da, Fed'in dünya çapındaki dolar likidite koşullarındaki rolü göz önüne alındığında önemini abartmak zor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakın bir finansal kriz veya fiilen iş kaybı olmadan 50 baz puanlık bir hamle ile bir döngüyü başlatmanın Fed için oldukça sıra dışı olduğunu not ediyoruz. Dolayısıyla bu adımın Fed'in işgücü piyasası koşullarında bir bozulmayı önleme ya da piyasa jargonuyla yumuşak bir iniş gerçekleştirme konusundaki kararlılığını ortaya koyduğunu düşünüyoruz."

Başkan Jerome Powell, iki Fed yöneticisi ve New York Fed Başkanı John Williams'ın hazırladıkları konuşmalar da dahil olmak üzere bu hafta en az dokuz Fed yöneticisi konuşma yapacak.

İlgili Haberler