Asya ülkeleri para birimlerini geleneksel olmayan araçlarla koruyor
Asya merkez bankaları para birimlerini savunmak için geleneksel olmayan araçlara yöneliyorlar.
Bloomberg News'un haberine göre, Asya'nın gelişmekte olan piyasalarındaki politika yapıcılar, ABD faiz oranlarının daha uzun süre yükseleceğine dair korkular ve artan küresel gerilimler risk varlıklarını aşağı çekerken para birimlerini korumak için geleneksel olmayan araçlara yöneliyor.
Merkez bankalarının faiz artışlarını ertelemesiyle birlikte politika yapıcılar tahvil piyasasına müdahale ediyor. Hindistan Merkez Bankası bu ay yaptığı açıklamada daha fazla tahvil satarak nakit çekmek istediğini ve bunun da rupiyi destekleyeceğini söyledi. Endonezyalı benzerleri Eylül ayında girişleri çekmek için yeni bir borçlanma hattı ihraç etti. Çin, yuan talebini artırmak için offshore'da rekor miktarda yerel para birimi devlet borcu satıyor.
Credit Agricole CIB'in gelişmekte olan piyasalar stratejisti Eddie Cheung, Endonezya ve Hindistan'ın girişleri teşvik etmek için daha yüksek getirili tahvillerinden daha fazla ihraç ettiğini ve bunun "döviz rezervlerini kullanmak zorunda kalmadan para birimlerini destekleyebilecekleri yeni bir yol olduğunu" söyledi ve "Bu oldukça akıllıca bir hareket" diye konuştu.
Asya para birimlerinin görünümü küresel gelişmekte olan piyasa endeksleri için büyük önem taşıyor. MSCI EM Döviz Endeksinde yuan, rupi ve rupiah'ın toplam ağırlığı %45'tir. ABD bankasından bir temsilciye göre, Çin ve Hindistan devlet tahvilleri JPMorgan Devlet Tahvili Endeksi-Gelişmekte Olan Piyasalar'ın toplam %22,2'sini oluşturuyor.
Tükenmekte Olan Stoklar
Hindistan'ın düşen döviz rezervleri, merkez bankasının bu yıl para birimini desteklemek için stoklarına el attığını gösteriyor. Politika yapıcılar 6 Ekim'deki toplantılarında fazladan nakit toplamak ve getirileri artırarak rupiyi desteklemek için potansiyel bir tahvil satış planı açıklayarak bir adım daha attılar.
Hindistan'ın şimdiye kadar uyguladığı önlemler büyük ölçüde başarılı oldu, zira gelişmekte olan emsallerinin çoğu zayıflarken rupi bu yıl neredeyse hiç değişmedi.
Endonezya Merkez Bankası, daha fazla para girişi sağlamak amacıyla Eylül ayı ortasında Bank Indonesia Rupiah Securities olarak adlandırılan tahvilleri satmaya başladı. SRBI olarak bilinen tahviller küresel yatırımcıların kısa vadeli kur riskine maruz kalmalarını sağlıyor. Bu tahviller, geçtiğimiz ay Endonezya tahvillerinden 1,1 milyar dolar ile neredeyse son bir yılın en yüksek çıkışının yaşandığı bir dönemde piyasaya sürüldü.
Mizuho Bank Ltd. strateji müdürü Vishnu Varathan, Hindistan ve Endonezya'nın aldığı önlemlerin "döviz rezervlerinin akıllıca kullanımını da dikkate alan kur desteğine çok yaratıcı tamamlayıcılar oluşturduğunu" söyledi. "Özellikle de rezervlerin azalmasının iki ucu keskin bir kılıç olabileceği ve olası bir nakit sıkışıklığı endişesi yaratması halinde satışları aniden hızlandırabileceği göz önünde bulundurulduğunda" diye konuştu.