AVM'ler kendi elektriğini üretebilecek
Ayda 40 bin liranın üzerinde elektrik faturası ödeyen tüm işletmeler güneş paneli ve rüzgar türbini kurarak elektriği bedavaya getirebiliyor. Üstelik bunun için kamudan izin de gerekmiyor
Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ) müjde. Fabrika ve sanayi tesisleri artık kendi elektrik ihtiyaçlarının tamamını yenilebilir enerjiden karşılayabiliyor. Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) Başkanı Yalçın Kıroğlu, “ 1 MW’lık enerji üretimi için yaklaşık 1.2 milyon euro (3.3 milyon TL) yatırım yapılması gerekiyor. Tesis devreye girdikten sonra yılda en az 600 bin liralık elektrik üretimi gerçekleştiriyor. Bu sayede tesis 6 yılda kendisini amorti ediyor” dedi ve ekledi: “Rüzgar türbinleri 20 yıl, güneş enerjisi panelleri ise 30 yıl boyunca kesintisiz üretim yapabiliyor. Dolayısıyla geriye kalan 23 yıl boyunca elektrik bedavaya gelmiş oluyor..”
Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, lisanssız elektrik üretiminde tarihi gelişmeler yaşanıyor. 2 Ekim’de yeni yönetmeliğin devreye girmesiyle birlikte lisanssız elektrik üretimi sektöründe yeni bir dönem başladı. 14 Mart’ta çıkan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun çıkışıyla başlayan süreç yeni yönetmeliğin yayınlanmasıyla birlikte tamamlandı. Artık lisans almadan isteyen herkes 1 megavata kadar elektriği kendisi üretebilecek. Tüketim fazlasını ise şebekeye verebilecek.
Bu gelişmenin ardından lisanssız elektrik üretiminde büyük bir patlama yaşanması bekleniyor. Yalçın Kıroğlu, “ Bugünkü kur üzerinden 3.3 milyon lira yatırım yapan bir işletme rüzgarda yıllık 900 bin lira, güneşte de 600 bin liralık elektrik faturasını bedavaya getiriyor. Bu yüzden sanayi tesisleri ve işletmeler açısından büyük bir fırsat söz konusu” dedi.
Bu gerçeğin farkına varan birçok işletmenin hemen harekete geçtiğini anlatan Kıroğlu, 2014’ten itibaren lisanssız elektrik üretiminde ciddi bir patlama yaşanacağını söyledi. Kıroğlu, “ 2015 sonunda 5 bin megavatlık bir kurulu güce ulaşacağımızı düşünüyorum. 3500 megavatın güneşten geleceğini öngörüyoruz. 1250 megavatta rüzgardan gelir. Geriye kalan 250 megavatta biyoyakıt ve diğerlerinden sağlanır” dedi.
Türkiye’de üretilen her 100 birim elektriğin 43 birimi doğalgazdan elde ediliyor. Geçtiğimiz yıl 44 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye, ithal ettiğin gazın yüzde 50’sini elektrik üretmek için kullandı. Rusya, İran ve Azerbaycan’dan gelen gazın ortalama fiyatı ise 442 dolar oldu. Yani elektrik için yaklaşık 9.2 milyar dolar ödendi. LİDER Başkanı Yalçın Kıroğlu, “Cari açık ve arz güvenliği açısından büyük önem taşıyan enerji ithalatının düşürülmesinde rüzgâr ve güneş çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Bizim hesaplarımıza göre yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınması halinde yıllık 3 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilir” bilgisini verdi.
Derneğin yoğun çabaları sonunda sonuç verdi ve bankalar ‘lisanssız elektrik üretimi kredisi’ için düğmeye bastı. LİDER Başkanı Yalçın Kıroğlu, “Projelerin finansmanında büyük aşama kaydettik. İlk Halkbank yolu açtı. İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Denizbank da yakında devreye girecek. Diğer bankaların da böylesi büyük bir potansiyele kayıtsız kalmayacağına inanıyoruz. Projeye göre değişmekle birlikte yüzde 100’üne kadar kredi verilebilecek. Vadeler 9 yıla kadar çıkacak” dedi.
YORUM YAZ