Avrasya Ekonomik Birliği Çin'le görüşmelere başlıyor
Rusya öncülüğündeki ekonomik blok Çin ile ticaret anlaşması görüşmelerine başlıyor
Rusya öncülüğündeki Avrasya Ekonomik Birliği (EEU) Çin ile ticaret anlaşması görüşmelerine başlıyor ve iki yıl içerisinde anlaşmaya varmayı hedefliyor.
Planlanan anlaşmayı Avrupa Birliği ve ABD arasındaki Transatlantik ortaklık anlaşmasına benzeten Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov, görüşmelerin çok zorlu geçeceğini söyledi.
Shuvalov, Kazakistan'ın başkenti Astana'da gazetecilere yaptığı açıklamada kararın Kazakistan'da toplanan üye ülkeler Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan'ın devlet başkanları tarafından alındığını söyledi.
Shuvalov, Beijing'in EEU'nun Çin mallarına yönelik gümrük vergilerini azaltmasını veya tamamen kaldırmasını istediğini fakat blok içerisinde buna yönelik herhangi bir karar alınmadığını söyledi.
"Karşılıklı çıkarların dengesini sağlayabilmek için bu konu üzerinde çalışacağız" diyen Shuvalov, görüşmecilerin ilk olarak gümrük tarifesi dışındaki engeller üzerine yoğunlaşacağını söyledi.
EEU'nun en büyük iki ekonomisi Rusya ve Kazakistan, Çin'e çoğunlukla petrol ve metal gibi emtia ürünleri tedarik ederken, tekstilden otomobil ve elektronik ürünlere farklı mallar ithal ediyor.
Shuvalov, bir başka büyük petrol üreticisi olan İran'ın "böylesi bir ortaklığın potansiyel bir üyesi olabileceğini" söyledi.
Vietnam ile halihazırda serbest ticaret anlaşması imzalamış olan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, EEU toplantısında Hindistan, İsrail, Mısır ve Kamboçya ile de işbirliğiyle ilgilendiklerini söyledi.
Nazarbayev, "Mal ve hizmetlerin birlik içerisinde serbest dolaşımı, Çin yönetimi tarafından sunulan İpek Yolu Ekonomik Kemeri girişimi ile aynı çizgide" dedi.
Fakat Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, ortaklarına öncelikle iki sene önce kurulan birliğin serbest ticarete yönelik 600 istisna gibi kendi içerisindeki sorunları çözmesi uyarısını yaptı.
Lukashenko, "EEU üyeleri için eşit şartlar ve engellerin olmadığı bir ortam hâlâ yaratılamadı. Bunun da ötesinde, anlaşmanın imzalanmasından bu yana iç ticaret ciromuz düşüyor" dedi.
Lukashenko, 2012-2013 yıllarında yıllık 65 milyar dolar olan blok içi ticaret cirosunun 2015'te 45 milyar dolara düştüğünü söyledi.
Rusya ve Çin arasındaki ticaret geçtiğimiz yıl 64 milyar dolar olurken, Çin'in dış ticareti 3.8 trilyon dolar olarak gerçekleşti.
YORUM YAZ