Avrupa Borsaları ayın son seansında geriliyor

Avrupa Borsaları ayın son seansında geriliyor

Avrupa hisse senetleri piyasası Eylül ayının son işlem gününde otomotiv sektörü öncülüğünde aşağı yönlü bir seyir izliyor.

A+A-

Avrupa Borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki, Euro Stoxx 600 endeksi %0,79 düşüşle işlem görürken, düşüşe yüzde 3,8 oranında gerileyen otomotiv sektörü hisseleri öncülük ediyor. 

Dodge üreticisi Stellantis'in Milano'da listelenen hisseleri, otomobil üreticisinin kötüleşen "küresel endüstri dinamikleri" ve Çin'den gelen rekabetin artması nedeniyle 2024 yılı için satış ve kar beklentilerini düşürmesinin ardından %13,5 değer kaybetti. 

Fransa'da Renault Pazartesi günü %6'dan fazla düşüşle işlem görürken, Alman otomobil üreticileri Porsche ve Volkswagen ise yaklaşık %3 geriliyor. Avrupa piyasaları için sönük başlangıç, pan-Avrupa Stoxx 600 endeksinin Cuma günü yeni bir rekor seviyede kapanmasının ardından geldi. Hisse senetleri, Çin'in geçen hafta ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan bir dizi teşvik önlemi açıklamasıyla desteklendi.

Asya-Pasifik bölgesinde Çin'deki hisse senetleri %8'in üzerinde yükselirken, Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yatırımcıların iki ülkeden gelen önemli ekonomik verileri değerlendirmesiyle yaklaşık %5 düştü.

Çin'in resmi satın alma yöneticileri endeksi Eylül ayında 49,8 olarak gerçekleşti ve Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlerin beklediği 49,5'ten daha iyi oldu. Ancak, bu baskı Çin'deki imalat sektöründe beşinci ay üst üste daralma olduğunu gösterdi.

Japonya'dan gelen ayrı veriler, ülkedeki sanayi üretiminin Ağustos ayında bir önceki ayın %0,4'lük düşüşünü aşarak yıllık bazda %4,9 düştüğünü gösterdi.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, endekslerin üst üste üçüncü hafta kazanç kaydetmesinin ardından Pazartesi günü pek değişmedi.

İngiltere'deki konut fiyatları yükseldi

Avrupa'da, ön veriler bu ay Almanya'nın başlıca eyaletlerinde enflasyonun azaldığını gösterdi. Reuters'ın bildirdiğine göre, Almanya'nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya'daki enflasyon oranı, Ağustos ayındaki %1,7'den Eylül ayında yıllık bazda %1,5'e düştü.

Rakamların Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) başka bir faiz indirimi ihtimalini artırması muhtemel. Geçtiğimiz hafta, ön veriler hem Fransa hem de İspanya'daki uyumlu enflasyon oranının Eylül ayında ECB'nin %2 hedefinin altına düştüğünü gösterdi.

Pazartesi günü ipotek kredisi veren Nationwide tarafından yayınlanan rakamlara göre, İngiltere'deki konut fiyatları Eylül ayında iki yılın en hızlı yıllık artışını kaydetti.

Ortalama emlak fiyatı bu ay yıllık bazda %3,2 oranında artarak Ağustos ayındaki %2,4'ten Kasım 2022'den bu yana en hızlı oranı kaydetti. Reuters tarafından ankete katılan ekonomistler Eylül ayında %2,7'lik bir artış bekliyordu.

İlgili Haberler