Avrupa borsaları bilanço rakamlarından destek aldı gün artıda kapandı 

Avrupa borsaları bilanço rakamlarından destek aldı gün artıda kapandı 

Avrupa borsalarında, Fed'in faiz kararı beklenirken, açıklanan şirket bilançolarının olumlu görümünden destek alındı ve salı günü pozitif bölgede tamamlandı. 

A+A-

Avrupa borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki Pan-Europe STOXX 600 endeksi yüzde 0,5 yükselirken, euro bölgesi Bankacılık Endeksi yüzde 1,2 yükselişle sektörler arasında en çok kazananlardan biri oldu.

Ülke endeksleri arasında günün tek değer kaybeden Avrupalısı yüzde 0,22 oranında ve 17,94 puan değer kaybederek, 8274,41 puandan günü tamamlayan İngiltere FTSE 100 endeksi oldu. Almanya'da DAX endeksi 90,51 puan ve yüzde 0,49 oranında artışla 18411,18 puandan, Fransa CAC 40 endeksi 31,10 puan ve yüzde 0,42 puan artışla 7474,94 puandan günü tamamladılar.

İtalya'nın en büyük bankası Intesa Sanpaolo'nun kar görünümünü yükseltmesi, beklenenden daha güçlü üç aylık kazanç açıklaması ve önümüzdeki dönemde ilave yatırımcı ödüllerinin sinyalini vermesinin ardından yüzde 3,5 oranında artış gösterdi.

Avusturya Bankası, Raiffeisen Bank International hisseleri şirketin ikinci çeyrek karının tahminlerini aşmasının ardından yüzde 3,7 arttı. 
İspanyol inşaat şirketi ACS ilk yarı net kârında yüzde 8'lik bir artış bildirdikten sonra hisseleri yüzde 4'ten fazla artış yaşadı. 
Veri cephesinde, euro bölgesi ekonomisi Haziran'a kadar olan üç ayda beklenenden biraz daha fazla büyüdü, ancak temeldeki karışık tablo ve bir dizi kötümser anket yılın geri kalanına ilişkin görünümü gölgeledi.

HSBC'nin Avrupa baş ekonomisti Simon Wells bir notta, "GSYİH verilerinde bir başka küçük yukarı yönlü sürprizle birlikte, beklentilerin biraz daha fazla dikkate alınmasına yönelik bir durum gözlüyoruz. Büyüme genel olarak trenddeyken ve enflasyon hedefe yavaş yavaş yaklaşırken, para politikasının oldukça kısıtlayıcı olduğunu gösteren çok az kanıt var." diye yazdı.

simon-wells.png

SIMON WELLS

Veriler, Alman ekonomisinin yılın başındaki resesyondan kurtulduktan sonra ikinci çeyrekte beklenmedik bir şekilde daraldığını ve Temmuz ayında enflasyonun arttığını gösterdi; bu da euro bölgesinin en büyük ekonomisinin devam eden mücadelesinin altını çizdi.

Bu hafta yatırımcıların odağı, iki günlük faiz belirleme toplantısını Çarşamba günü tamamlayacak olan Fed'de kalacak ve yatırımcılar Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlayabileceğine dair bir sinyal vermesi bekliyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) da bu hafta sonunda para politikasına ilişkin son kararını açıklayacak.

Diğer manşetlerde yer alan hisse senetleri arasında Novo Nordisk, Danimarkalı obezite ilacı üreticisinin Ozempic'in tip 2 diyabetli sigara içen hastalar arasında tütünle ilişkili sağlık komplikasyonlarını azalttığını gösteren bir çalışma yayınlamasının ardından yüzde 1,4 kazançla yeni bir sekme açtı.

Britanya'daki St James's Place, varlık yöneticisinin maliyetleri düşürmek ve hizmetlerini yenilemek için altı yıllık bir plan hazırlamasının ardından yüzde 24,8 artışla STOXX 600'ün zirvesine yükseldi.

Poste Italiane (PST.MI), devlete ait posta hizmetleri grubunun ikinci çeyrekte faaliyet karının beklenenden daha az düşmesinin ardından tüm yıl kar hedefini hafifçe artırmasıyla yüzde 4,3 artış sergiledi.

Öte yandan, Britanya merkezli ve  dünyanın en büyük içki üreticisi konumundaki Diageo, tüm yıl kar beklentilerini tutturamamasının ardından zorlukların gelecek yılda da devam edebileceği konusunda uyarmasıyla yüzde 5,1 oranında değer kaybetti.

İlgili Haberler