Avrupa borsaları güne yükselişle başladı 

Avrupa borsaları güne yükselişle başladı 

Fed'in faiz indirimi kararının ardından, Avrupa borsaları güne yukarı yönlü bir seyir izleyerek başladı. İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor. 

A+A-

Avrupa piyasaları Perşembe günü yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın dört yıl içindeki ilk faiz indirimini hazmetmesi ve seansın ilerleyen saatlerinde İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranı kararını beklemesiyle yükseldi.

Avrupa Borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki Pan-Europe Stoxx 600 endeksi açılışta %0,74 yükseldi ve tüm büyük borsalar ve hemen hemen tüm sektörler yeşildeydi. Madencilik hisseleri %2,87 artarken, telekomünikasyon hisseleri nadir bir aykırı değer olarak %0,94 düştü.

Perakende hisseleri, İngiliz perakendeci Next'in öncülüğünde %1,64 yükseldi. Şirket, ilk yarı satışlarındaki artışın ardından yıllık kârında yaklaşık 1 milyar Sterlin (1,32 milyar $) elde etme yolunda olduğunu söyledikten sonra kar satışları ile karşılaşmadan önce %5,8'e kadar sıçradı.

ABD hisseleri, Fed'in faiz oranlarında 50 baz puanlık büyük bir indirim duyurmasının ve hedef aralığını %4,75 ila %5,00'e getirmesinin ardından başlangıçta sıçradı. Ancak piyasalar, olası bir ekonomik gerileme endişeleri arasında nihayetinde düşüşle kapandı. ABD vadeli işlemleri gece boyunca düşüş gösterdi.

Perşembe günü Asya-Pasifik'te duyurunun ardından işlemler dalgalıydı ancak hisseler nihayetinde Perşembe günkü seansta yükseldi.

Avrupa'da yatırımcıların dikkati artık İngiltere Merkez Bankası'na yöneldi ve merkez bankasının faiz oranlarını büyük ölçüde %5'te sabit tutması bekleniyor. Ekonomistlere göre, Fed'in büyük faiz indiriminin İngiltere Merkez Bankası'nı etkilemesi pek olası değil çünkü merkez bankası kararını Çarşamba öğle saatlerinde, ABD duyurusundan birkaç saat önce onayladı.

"İngiltere kendi ekonomisine çok dikkat ediyor. Citi UK CEO'su Tiina Lee, Perşembe günü CNBC'nin "Squawk Box Europe" programında, "ABD'nin şimdi 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi ve daha fazla indirime gitmesinin İngiltere Merkez Bankası'nın bakış açısını gerçekten etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi.

Ayrıca, İngiltere'nin yakından izlenen hizmet sektöründeki enflasyonun inatla yüksek kalmaya devam ettiğini Çarşamba günü yeni veriler gösterdi ve bu durum muhtemelen politika yapıcıların dikkatli olmasını sağladı.

Yine Perşembe günü, Norveç merkez bankası son faiz oranı kararını açıklayacak.

İlgili Haberler