Avrupa borsaları savaş kaygısı altında karışık kapandı 

Avrupa borsaları savaş kaygısı altında karışık kapandı 

Avrupa hisse senedi piyasaları dün yaşanan kayıpların ardından bugün mini değişimlerle, karışık bir kapanış yaşadı. 

A+A-

Çarşamba günü yatırımcılar Orta Doğu'daki devam eden çatışmayı değerlendirirken ve avro bölgesindeki yeni işsizlik verilerini analiz ederken Avrupa hisse senedi piyasaları karışık bir şekilde kapandı.

Avrupa borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki Pan-European Stoxx 600, günü yüzde 0,05 oranında yükselişle tamamladı. Önde gelen borsalara ülke bazında bakıldığında ise İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,17, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0,05 artışla günü tamalarken, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,55, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,28 ve Almanya DAX endeksi yüzde 0,25 oranında düşüşle günü tamamladılar. 

Kamu hizmetleri %1,8 düşüşle en büyük gerilemeyi yaşarken, petrol ve gaz hisseleri Orta Doğu'da arz kesintileri olasılığıyla %1,5 arttı.

Hisse senedi hareketlerine bakıldığında, savunma şirketleri artan çatışma riskleri nedeniyle yükseldi. İsveçli savunma ve güvenlik şirketi Saab
%2,5 yükselirken, Rheinmetall, BAE Systems ve Thales %1'in üzerinde işlem gördü.

Bu arada, İngiliz spor perakendecisi JD Sports'un hisseleri, şirket ilk yarı için beklentileri aşan gelir ve kar bildirmesine rağmen yaklaşık %6 düşüşle kapandı. Bu, ürünlerini sattığı Nike'ın gelirlerinin beklentilerin altında kalmasından kaynaklandı. 

ABD hisseleri, işlem ayına negatif bir başlangıç ​​yapmasının ardından Çarşamba günü yatay seyretti.

İran, Salı günü Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve bir İranlı komutanın öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e balistik füze saldırısı başlattı.

Saldırı, İsrail'in Güney Lübnan'a kara kuvvetleri konuşlandırmasının hemen ardından geldi ve İran destekli Hizbullah'a yönelik İsrail saldırısını artırdı.

Haberin ardından petrol fiyatları yükseldi ve Wall Street'in korku göstergesi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) günün en yüksek seviyesinde 20'yi aştı.

Aralık vadeli Brent ham petrol vadeli işlemleri Çarşamba günü kazançlarını genişleterek varil başına %0,7'den fazla artışla 74,03 dolardan işlem gördü. Bu arada, ABD Batı Teksas %0,7 artarak 70,36 dolardan işlem gördü.

Çin ana karası piyasaları Çarşamba günü Altın Hafta tatili nedeniyle kapalıydı ve haftanın geri kalanında kapalı kalacak. Ancak Hong Kong'un Hang Seng endeksi %6'dan fazla yükselerek Pekin'in teşvik politikaları hakkında daha fazla iyimserlik sinyali verdi.

Avrupa'da, Eurostat verilerine göre Çarşamba günü, avro bölgesi genelindeki işsizlik Ağustos ayında rekor düşük seviye olan %6,4'te sabit kaldı.

İlgili Haberler