Avrupa borsalarında karışık seyir etkili 

Avrupa borsalarında karışık seyir etkili 

Avrupa hisseleri, yatırımcıların hafta sonu hem İsrail hem de Hizbullah'ın saldırılarının ardından Orta Doğu'da artan gerginliğin etkisinde kalmasıyla, Pazartesi günü karışık bir bölgede işlem görüyor.

A+A-

Avrupa hisseleri, yatırımcıların hafta sonu hem İsrail hem de Hizbullah'ın saldırılarının ardından Orta Doğu'da artan gerginliğin etkisinde kalmasıyla, Pazartesi günü karışık bir bölgede işlem görüyor.

Almanya Dax, %0,22, İspanya'nın Ibex 35 endeksi %0,1 düşerken, İtalya'nın FTSE Mib endeksi genel olarak yatay seyretti. Fransa'nın Cac 40 endeksi bu eğilime karşı gelerek %0,07 yükseldi ve İngiltere piyasaları Pazartesi günü ulusal banka tatili nedeniyle kapalı.

Bu, Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışma korkusunun petrol fiyatlarını yükseltmesinden kaynaklanan bir gelişme oldu. Hafta sonu, 100'den fazla İsrail savaş uçağı Lübnan hedeflerini vurduve İran destekli Hizbullah, İsrail'e 320'den fazla roket fırlattı.

Brent ham petrolü %1,1 artarak 79,90 dolar civarında işlem gördü, ABD Batı Teksas Ara Ham Petrolü ise %1,18 artışla varil başına 75,69 dolara yükseldi.

ekran-goruntusu-2024-08-26-130314.png

Commonwealth Bank of Australia'da madencilik ve enerji emtia stratejisti olan Vivek Dhar CNBC'ye yaptığı açıklamada; 

"Piyasa beklentileri İran'ın saldırısının daha geniş bir bölgesel çatışmayı tetiklemeden İsrail'e zarar vermesine odaklanmış olsa da, İsrail'in tepkisi de aynı derecede önemli olacak. Ve İsrail'in tepkisi, küresel petrol arzının %3-4'ünü riske atacak olan İran'ın petrol arzına ve ilgili altyapısına bir saldırıyı içerebilir," dedi 

Geçtiğimiz hafta, pan-Avrupa Stoxx 600 ABD piyasalarını yukarı doğru takip etti ve haftayı %1,3 artışla pozitif bölgede tamamladı.

ekran-goruntusu-2024-08-07-012546-001.png

Pazartesi günü, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta faiz oranı indirimlerinin yakın olduğunu belirtmesinin ardından ABD hisse senedi vadeli işlemleri pek değişmedi. İlk indirimin ne zaman gerçekleşebileceği konusunda net bir açıklama yapmasa da, CME Group'un FedWatch Aracı, yatırımcıların oy birliğiyle Fed'in 18 Eylül'deki bir sonraki toplantısında bir indirim beklediğini gösteriyor.

Bu arada Asya-Pasifik bölgesinde piyasalar karışıktı.

ifo-enstitusu.png

Avrupa'da, Almanya'nın Ifo anketi, Ağustos ayında iş dünyasının güveninin düştüğünü ve ülke ekonomisinin durgunlukta kalmaya devam ettiğini gösterdi. Ifo İş İklimi Endeksi, bir önceki ayki 87,0 puandan Ağustos ayında 86,6 puana düştü.

Ifo Enstitüsü, X'te "Alman ekonomisi giderek krize giriyor" dedi.

Haftanın ilerleyen günlerinde, euro bölgesi enflasyon verileri Cuma günü yayınlanacak ve Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay faiz oranlarını daha da düşürüp düşürmeyeceğine dair ipuçları yakından izlenecek.

İlgili Haberler