Avrupa Borsalarında sınırlı yükseliş eğilimi etkili 

Avrupa Borsalarında sınırlı yükseliş eğilimi etkili 

Yatırımcılar bölgenin ekonomik görünümüne dair yeni verileri değerlendirirken Avrupa piyasaları Cuma günü bir parça yükseliş sergiliyor.

A+A-

BORSATEK.COM - Yatırımcılar bölgenin ekonomik görünümüne dair yeni verileri değerlendirirken Avrupa piyasaları Cuma günü bir parça yükseliş sergiliyor.

Avrupa Borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki Pan-Euroean Stoxx 600, %0,17 artış sergiliyor ve çoğu sektör ve büyük borsalar pozitif bölgede.

Otomobil hisseleri %1,6 artışla kazançlara öncülük ederken, kimyasallar ve ev eşyaları hisseleri yaklaşık %1,5 yüksek işlem görüyor.

Cuma günü yayınlanan ön veriler, Fransa'nın uyumlu enflasyon oranının Eylül ayında keskin bir şekilde düştüğünü gösterdi.

Fransız istatistik ofisi Insee'ye göre, uyumlu tüketici fiyatları Eylül ayında %1,5 olarak gerçekleşti ve Ağustos ayındaki %2,2'den düştü. Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlerin beklediğinden daha zayıf bir veriydi ve Avrupa Merkez Bankası'nın %2 enflasyon hedefinin önemli ölçüde altında kaldı.

Bireysel hisse senedi hareketlerine bakıldığında, İtalyan moda grubu Moncler'in hisseleri yaklaşık %10 artarak Avrupa endeksinin zirvesine ulaştı. Reuters'ın bildirdiğine göre, bu durum Fransız lüks devi LVMH'nin Moncler tarafından kontrol edilen bir yatırım aracı olan Double R'ye yatırım yapmak için bir anlaşma yapmasının ardından geldi. LVMH hisseleri haberin ardından %2,8 arttı.

Bu arada, İspanyol bankası Banco Sabadell %5 düşerek Stoxx 600'ün dibine ulaştı. Kredi kuruluşu, daha büyük İspanyol bankası BBVA'nın düşmanca bir devralma teklifinin söz konusu olduğunu duyurdu.

Perşembe günü CNBC'den Charlotte Reed'e konuşan Banco Sabadell CEO'su César González-Bueno, BBVA'nın teklifinin "çok değişken" olduğunu ve "tamamen yetersiz" bir fiyat sunduğunu söyledi. Hafta başında BBVA CEO'su Onur Genç, CNBC'ye devralmanın "plana göre ilerlediğini" söyledi.

Avrupa hisseleri Perşembe günü %1,25 daha yüksek kapandı ve Çin'in hafta başında teşvik önlemlerini duyurmasıyla desteklenen Asya-Pasifik piyasalarındaki kazanımları takip etti.

Çin piyasaları, anakaradaki CSI 300'ün bu hafta %15,7 yükselmesiyle neredeyse 16 yılın en iyi haftasını geçirdi. Endeksin en son daha büyük bir haftalık kazanım gördüğü zaman 14 Kasım 2008'de sona eren haftaydı.

Bu, Çin Halk Bankası'nın yedi günlük ters repo oranını yaklaşık üç ay içinde ikinci kez %1,5'e düşürdüğünü ve finans kuruluşlarının rezerv gerekliliği oranını 0,5 puan düşürdüğünü açıklamasının ardından geldi.

Bu arada ABD'de dikkatler, Cuma günü yayınlanması planlanan Ağustos ayı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin yayınlanmasına çevrildi. PCE, Federal Rezerv'in tercih ettiği enflasyon göstergesidir. Ekonomistler, PCE'nin yıllık bazda %2,3 ve bir önceki aya göre %0,1 artmasını bekliyor.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, önemli veri yayınlanmadan önce son olarak çok az değişti.

 

İlgili Haberler