Avrupa borsalarında temkinli bir yükseliş etkili 

Avrupa borsalarında temkinli bir yükseliş etkili 

Avrupa borsaları piyasa belirsizliği devam ederken ihtiyatlı bir şekilde yükseldi; İsveç'te Merkez Bankası Riksbank, faiz indirimine gitti

A+A-

Avrupa borsaları Salı günü faiz indirimi görünümüne ilişkin piyasa belirsizliğinin devam etmesiyle ihtiyatlı bir yükseliş kaydetti. Avrupa Borsalarının göstergesi niteliğindeki Pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi, yüzde 0,09 artışla işlem görüyor. Teknoloji hisseleri yüzde 1,17 artarken, petrol ve gaz yüzde 1,55 düştü.

AVRUPA BORSALARINDA SON DURUM 

ekran-goruntusu-2024-08-20-123828.png

Danimarkalı biyoteknoloji şirketi Zealand Pharma'nın hisseleri, CEO Adam Steensberg'in geçen hafta Reuters'e şirketin kilo verme ilacını piyasaya sürmeye yardımcı olacak büyük bir ilaç ortağı aradığını söylemesinin ardından önceki seanstaki kayıplarını telafi ederek yüzde 4'e kadar yükseldi.

ekran-goruntusu-2024-08-20-123955.png

Adam Steensberg

 

Merkez bankası haberlerinde, İsveç'in Riksbank'ı faiz oranlarını 25 baz puan düşürerek yüzde 3,75'ten yüzde 3,50'ye düşürdü ve bu yıl iki ila üç faiz indirimi daha sinyali verdi.

ekran-goruntusu-2024-08-20-124111.png

Jens Magnusson

Finansal hizmetler grubu SEB'in baş ekonomisti Jens Magnusson, merkez bankasının politika gevşemesinin hızı konusunda yön için muhtemelen Federal Rezerv'e bakacağını söyledi.

CNBC'ye  konuşan Magnusson, "Faiz farkının çok büyük olmasını istemiyorlar. Fed daha şahin bir hamle yapmaya devam ederse Riksbank tam hızla ilerleyemez." ifadelerini kullandı.

Küresel piyasalar bu hafta Fed'in önemli olaylarına odaklanacak. Merkez bankasının en son toplantısının tutanakları Çarşamba günü, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Wyoming'deki Jackson Hole'un Cuma günkü konuşmasından önce yayınlanacak.

Her iki olay da yatırımcılara faiz indirimlerinin görünümü ve Fed'in bir sonraki toplantısında neler bekleyebilecekleri konusunda daha fazla netlik sağlayabilir. CME FedWatch Aracı'na göre, Fed vadeli işlem fonlarının fiyatlaması, merkez bankası politika yapıcılarının Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan düşürme ihtimalinin kabaca yüzde 76 olduğunu gösteriyor.

Asya-Pasifik piyasaları Pazartesi günü Wall Street'teki yükselişi takip ederek Salı günü çoğunlukla yükselişteyken, yatırımcılar aynı zamanda Avustralya Merkez Bankası'nın son toplantısının tutanaklarını da değerlendirdi. ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500 ve Nasdaq'ın 2024'teki en uzun galibiyet serisini kaydetmesinin ardından dün gece yatay seyretti.

İlgili Haberler