Avrupa borsalarında temkinli iyimserlik etkili 

Avrupa borsalarında temkinli iyimserlik etkili 

Avrupa hisseleri, yatırımcıların yeni işlem ipuçları için önemli şirketlerden gelecek bilançoları beklerken  yukarı yönlü bir seyir izliyor. 

A+A-

Avrupa borsalarının göstergesi niteliğindeki Stoxx Europe 600, dünyanın en büyük madencisi BHP Group Ltd.'nin beklentilerle büyük ölçüde uyumlu yıl sonu beklentileri açıklamasının ardından %0,3 yükseldi ve demir cevheri ve bakırdan elde edilen gelir, kötüleşen Çin talebi görünümüne rağmen arttı. Rakipleri Anglo American Plc ve Rio Tinto Plc her biri %1,5'ten fazla yükseldi.

Pazartesi günü Wall Street'te teknoloji kaynaklı kayıpların ardından ABD hisse senedi vadeli işlemleri sabit kaldı. Asya hisse senetlerinin bir göstergesi, 5 Ağustos'tan Pazartesi'ye kadar %11'in üzerinde yükseldikten sonra üç günlük kazanç serisini sonlandırarak %0,1 düştü. Hazine getirileri ve dolar sabit kaldı.

Piyasalar bu ayın başlarında, Federal Rezerv'in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair artan inançla oluşan güçlü yükselişin ardından bir nefes alıyor. Nvidia Corp.'un merakla beklenen mali sonuçları Çarşamba günü açıklanacak ve yatırımcıların bu yılki kazanımların omurgasını oluşturan yapay zekanın neden olduğu talep konusunda daha fazla netlik sağlayacak. Teknoloji devinin hisseleri Pazartesi günü %2,3 düştü.

ekran-goruntusu-2024-08-27-113055.png

Northwestern Mutual'ın baş yatırım sorumlusu Brent Schutte

Northwestern Mutual'ın baş yatırım sorumlusu Brent Schutte, "Yavaşlayan bir ekonomi zemininde yükselen değerlemeler, yakın vadede temkinli bir tavır takınmamıza yol açtı" dedi. "S&P 500 bu yıl güçlü kazanımlar elde ederken, performans neredeyse yalnızca bir avuç teknoloji devi tarafından yönlendirildi - bu da endeksteki diğer hisselerin çok daha düşük katlarda işlem gördüğü ve piyasa genişlerse bundan faydalanabileceği anlamına geliyor."

Japon hisseleri, küçük sermayeli ve yerel odaklı firmaların daha güçlü bir yenden faydalanmasıyla mütevazı kazanımlar kaydederek Asya'daki birkaç parlak noktadan biriydi.

Bu haftaki ABD enflasyon rakamları muhtemelen uzun zamandır beklenen faiz indirimlerinin yakında geleceğini doğrulayacak, tüketici harcamalarındaki okuma ise merkez bankasının genişlemeyi sağlam tutmada başarılı olduğunu gösteriyor.

Ekonomistler, gıda ve enerji hariç kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin (Fed'in temel enflasyonun tercih ettiği ölçüsü) Temmuz ayında ikinci ay %0,2 artacağını öngörüyor. Bu, sözde çekirdek enflasyonun üç aylık yıllık oranını merkez bankasının %2 hedefinin biraz üzerine, %2,1'e çekecek.

fed-daly.png

San Francisco Fed Bankası Başkanı Mary Daly,

 

San Francisco Fed Bankası Başkanı Mary Daly, faiz oranlarını düşürmeye başlamanın uygun olduğunu söylerken, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, faiz oranlarını "azaltmayı" desteklemesine rağmen enflasyon için hala yukarı yönlü riskler gördüğünü söyledi.

ekran-goruntusu-2024-08-27-113443.png

Bank of America Corp.'tan Ohsung Kwon;

 

Bank of America Corp.'tan Ohsung Kwon; “Powell, Jackson Hole'da Eylül ayı kesintisi için ipuçlarını verdi — genişleme/rotasyona devam etme tezimizi bozulmadan bıraktı, Ancak Nvidia kazançlarını hafife almayın, S&P getirilerinin tutarlı bir itici gücü ve hayal kırıklığı yaratırsa piyasalar için hala bir risk.” ifadelerini kullandı.

 

Emtialarda, petrol üç günlük bir rallinin ardından düştü ve Libya arzında durma tehdidi hala sallantıda olan talep görünümüyle karşılandı. Altın düştü.

Bu haftaki önemli olaylar:

ABD Konferans Kurulu tüketici güveni, Salı

Nvidia kazançları, Çarşamba

Fed'den Raphael Bostic ve Christopher Waller konuşuyor, Çarşamba

Avro bölgesi tüketici güveni, Perşembe

ABD GSYİH, ilk işsizlik başvuruları, Perşembe

Fed'den Raphael Bostic konuşuyor, Perşembe

Japonya işsizliği, Tokyo TÜFE, endüstriyel üretim, perakende satışlar, Cuma

Avro bölgesi TÜFE, işsizlik, Cuma

ABD kişisel geliri, harcama, PCE; tüketici güveni, Cuma

Piyasalardaki bazı ana hareketler:

Hisse senetleri

Stoxx Europe 600, Londra saatiyle 08:10 itibarıyla %0,3 arttı

S&P 500 vadeli işlemleri çok az değişti

Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,1 arttı

Dow Jones Sanayi Ortalaması'ndaki vadeli işlemler çok az değişti

MSCI Asya Pasifik Endeksi %0,2 düştü

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi %0,4 düştü

İlgili Haberler