Avrupa hisseleri madencilik öncülüğünde yükseliyor, İsviçre faiz düşürdü

Avrupa hisseleri madencilik öncülüğünde yükseliyor, İsviçre faiz düşürdü

Avrupa hisseleri, Asya-Pasifik piyasalarında etkili olan yükseliş trendinin etkisiyle, Perşembe sabahı yükseliyor.

A+A-

Avrupa Borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki, Pan-European Stoxx 600, yaklaşık %1 yükseldi ve hemen hemen tüm sektörler ve büyük borsalar pozitif bölgede seyrediyor.

Madencilik hisseleri %3,3'ten fazla artışla kazançlara öncülük ederken, teknoloji, otomobil ve ev eşyası hisselerinin hepsi sırasıyla %2'nin üzerinde yükseldi.

Avrupa'nın işlem gününe iyimser başlangıç, Asya-Pasifik piyasalarının gece boyunca yükselmesinin ardından geldi; bölgedeki piyasalar Japonya'nın Nikkei 225'i ve Çin piyasalarının kazançlarını artırmasının etkisi ile yukarı yönlü seyrediyor.

Japonya'nın Nikkei'si %2,12 yükselirken, geniş tabanlı Topix, Japonya Merkez Bankası'nın Temmuz toplantısının tutanaklarını yayınlamasıyla %1,65 yükseldi. Çin Anakarası'nın CSI 300 endeksi galibiyet serisini yedinci güne taşıdı.

Avrupa'daki bireysel hisse senetlerine bakıldığında, Fransız lüks ürün grubu Kering'in hisseleri bölgesel endeksin zirvesine yükseldi. Moda grubunun hisse senedi performansı, Çin'deki taleple ilgili endişeler nedeniyle son aylarda düşüş yaşamıştı. Ancak Kering hisseleri Perşembe günü %6'dan fazla sıçradı.

Bu arada, giyim perakendecisi işletme kârında bir düşüş bildirip kazanç marjı hedefini terk ettikten sonra H&M hisseleri %5 düştü. Stockholm'de işlem gören firma, sabah işlemleri sırasında Stoxx 600'de en kötü performans gösteren hisse senetleri arasındaydı.

İsviçre Merkez Bankası Perşembe günü faiz oranlarını çeyrek puan düşürerek temel faiz oranını %1,0'a düşürdü. Yaygın olarak beklenen borçlanma maliyetlerini düşürme hamlesi, SNB'nin 2024'teki üçüncü faiz indirimi oldu.

Bu arada, ABD'de, endeks dört günlük galibiyet serisini kırdıktan sonra Çarşamba gecesi Dow Jones Sanayi Endeksi pek değişmedi. Yatırımcılar, Perşembe günü açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları raporunu yakından takip edecekler.

Dow Jones tarafından ankete katılan ekonomistler, 21 Eylül'de sona eren hafta için 223.000 ilk işsizlik başvurusunun yapıldığını öngörüyor. İkinci çeyrek gayri safi yurt içi hasılanın son okuması da bugün yayınlanacak.

Perşembe günü, Başkan Jerome Powell ve New York Fed Başkanı John Williams da dahil olmak üzere birkaç Federal Rezerv yetkilisinin konuşma yapması planlanıyor.

İlgili Haberler