Avrupa piyasaları ABD istihdam raporunun ardından yükselişle kapandı

Avrupa piyasaları ABD istihdam raporunun ardından yükselişle kapandı

ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin olumlu görünümü ABD ekonomisine yönelik resesyon endişelerinin önüne geçti ve Avrupa Borsaları günü yükselişle tamamladı. 

A+A-

BORSATEK.COM - Avrupa Borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki Stoxx 600 yüzde 0,45 artışla kapanırken, çoğu sektör ve büyük borsalar günü yeşilde tamamladı. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,55 Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0,85 İtalya FTSE MIB endeksi yüzde 1,28 ve İspanya IBEX endeksi yüzde 0,35 oranında artışla günü tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02 oranında geriledi. 

Bankacılık sektörü %1,7 artışla kazançlara öncülük ederken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu çatışması daha da tırmanırken İsrail'in İran'ın petrol endüstrisini hedef alabileceğini öne sürmesinin ardından petrol ve gaz hisseleri %1,6 artış yaşadı. 

Avrupa Birliği'nin Cuma günü Çin yapımı akülü elektrikli araçlara (BEV'ler) kesin tarifeler uygulama kararı almasının ardından otomobil üreticisi hisseleri %1,5 yükseldi. Bu karar, en büyük pazarlarından birinden misilleme tarifeleri gelmesinden korkan birçok Avrupa otomobil üreticisinin önlemlere karşı çıkmasına rağmen geldi.

Diğer yandan, Fransız video oyunu yayıncısı Ubisoft'un hisseleri, Tencent ve şirketin kurucu Guillemot ailesinin şirketi potansiyel olarak satın almayı düşündüğüne dair bir medya raporunun ardından Cuma günü %30'un üzerinde arttı.

Bu arada, Danimarkalı nakliye devi Moller-Maersk'in hisseleri, ABD liman işçileri ve ABD Denizcilik İttifakı'nın Perşembe günü ücretler konusunda geçici bir anlaşmaya varması, üç günlük grevlerini sona erdirmesi ve sektör üzerindeki baskıları hafifletmesinin ardından bir noktada %8'den fazla düştü ve ardından kayıplarını hafifçe azalttı.

Uzun süreli bir grev, Avrupalı ​​nakliyecilerin küresel tedarik zinciri taleplerinden daha büyük bir pay alması için bir destek sağlayabilirdi. Maersk %5'ten fazla düşüşle kapanırken, Almanya'nın Hapag Lloyd %15'ten fazla kaybetti.

ABD hisseleri, tarım dışı bordro verilerinin ABD ekonomisinin Eylül ayında Dow Jones tarafından ankete katılan ekonomistlerin tahmin ettiği 150.000'in üzerinde 254.000 iş eklediğini göstermesinin ardından gelen önceki yükselişi azaltarak Cuma günü biraz daha yüksek seyretti.

Asya-Pasifik piyasaları, Perşembe günü Wall Street'te yaşanan kayıpların ardından Cuma günü karışık işlem gördü ve Orta Doğu gerginliğiyle ilgili endişeler yatırımcıları tedirgin etti.

Ancak Hong Kong'un Hang Seng endeksi, Çin'in teşvik programı nedeniyle yükselişini sürdürdü ve anakaradaki piyasalar Altın Hafta tatili nedeniyle hala kapalıydı.

İlgili Haberler