Avrupa piyasaları önemli veriler öncesinde yükseliyor

Avrupa piyasaları önemli veriler öncesinde yükseliyor

Avrupa piyasaları, yatırımcıların bölge ve ABD genelindeki önemli enflasyon verilerine bakmasıyla Ağustos ayının son işlem günü olan Cuma günü yükselişle açıldı.

A+A-

Avrupa piyasaları, yatırımcıların bölge ve ABD genelindeki önemli enflasyon verilerine bakmasıyla Ağustos ayının son işlem günü olan Cuma günü yükselişle açıldı.

Bölgesel borsalar ve sektörler karışık seyrettiği için Avrupa borsalarının göstergesi niteliğindeki Stoxx 600, %0,12 yükselişle işlem görüyor. Teknoloji hisseleri %0,7 gerilerken, madencilik hisseleri %0,66 arttı.

Şu sıralarda İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,32, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0,29 oranında artışla işlem görürken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,05 düşüşle el değiştiriyor. 

Stoxx 600, yatırımcıların hafta başında yayınlanan yapay zeka sektörünün ağır topu Nvidia'nın son üç aylık bilanço sonuçlarını değerlendirmeleriyle teknoloji hisselerinin kazançlara öncülük ettiği Perşembe günü kazançlı bir gün kaydetti.

Cuma günü hem Avrupa'da hem de ABD'de bir dizi önemli enflasyon verisi açıklanacak.

Fransa'nın, AB uyumlu tüketici fiyat endeksi, Temmuz ayındaki %2,7'lik seviyeden düşerek Ağustos ayında yıllık bazda %2,2 olarak gerçekleşti. Günün ilerleyen saatlerinde İtalya ve avro bölgesinden daha fazla enflasyon rakamı bekleniyor.

Fransa'nın enflasyon rakamları, Perşembe günü yayınlanan Alman ve İspanyol TÜFE raporlarının iki ülkedeki enflasyonist baskıların azaldığını göstermesinin ardından geldi.

Almanya'da, AB uyumlu TÜFE, Ağustos ayında %2,3 tahminine ve Temmuz ayındaki %2,6 okumasına kıyasla beklenenden daha fazla düşerek %2'ye geriledi. İspanya'nın ön uyumlu enflasyonu Ağustos ayında %2,4 olarak gerçekleşti, bu da beklenenden ve bir önceki ayın %2,9'luk rakamından düşük bir artışı ifade etti. 

Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın Eylül ayında başka bir faiz indirimi yapıp yapamayacağına dair ipuçları için verileri yakından izleyecekler.

Ayrıca Avrupa'daki veri cephesinde, ülkenin ulusal istatistik ofisine göre Fransa'nın ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hasılasının son okuması, Temmuz ayında yayınlanan ön %0,3 rakamından aşağı revize edilerek %0,2 büyümeyi yansıttı.

Enflasyon içgörüleri ayrıca, Federal Rezerv'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan ve merkez bankasının para politikasını bilgilendirebilecek olan çok önemli kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi biçiminde ABD'den de gelecektir. Fed henüz faiz oranlarını düşürmeye başlamadı, ancak piyasalar Eylül ayında bir indirimi kesin olarak fiyatlıyor.

ABD vadeli işlemleri, bu hafta birkaç günlük dalgalı ticaret eyleminin ardından verilerden önce son olarak çok az değişti. Başka bir yerde, Asya-Pasifik piyasaları Cuma günü yükseldi.

İlgili Haberler