Avrupa'da araç kiralama modeli çöküşün eşiğinde

Avrupa'da araç kiralama modeli çöküşün eşiğinde

Avrupa'nın elektrikli araç hamlesinin arkasındaki kiralama modeli çökme riski altında.

A+A-

Araç kiralama sektöründeki yöneticiler, elektrikli otomobillerin düşük kalan yeniden satış değerlerinin, Avrupa'nın otomobil pazarını yönlendiren kiralama firmalarını son üç yılda fiyatları iki katına çıkarmaya ittiğini ve bazılarının, düzenleyicilerin kendilerini çok hızlı bir şekilde elektrikli olmaya zorlaması halinde işi tamamen bırakmakla tehdit ettiğini söylüyor.

Yöneticiler, elektrikli otomobil kiralama fiyatlarındaki artışın, Almanya gibi kilit pazarlarda yeni elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonlardaki indirimlerin satışları vurduğunu ve Brüksel'in tam da gaza basmak istediği sırada Avrupa'nın elektrik geçişini durdurma riski taşıdığını söylüyor.

Avrupa'nın en büyük oto kiralama şirketlerinden biri olan Ayvens'in CEO'su Tim Albertsen, "Her şeyin çok yakında elektrikli olması gerektiği konusunda çok ama çok zorlanırsak hissedarlarım 'risk almak istemiyoruz' der ve piyasadan çekiliriz" dedi ve ekledi:

"Dürüst olalım, biz olmazsak bu riski kim alacak?"

Çoğunluk hissesi Fransız bankası Societe Generale'e ait olan Ayvens yaklaşık %10'u elektrikli araç olmak üzere 3,4 milyon araçlık bir filoya sahip.

Çevre grubu Transport & Environment'ın pazar araştırma şirketi Dataforce'un verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, tüm yakıt türlerindeki yeni otomobillerin %60'ı kiralandığı için kiralama şirketleri Avrupa'da çok önemli bir rol oynuyor.

Elektrikli araçlar söz konusu olduğunda, bu oranın %80'e kadar çıktığı tahmin ediliyor. Dataforce tarafından Reuters'e sağlanan verilere göre, filo kayıtlarını tespit edebildiği 16 Avrupa pazarında - Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya dahil - yeni elektrikli araçların %60'ı kurumsal filolara ve ticari alıcılara gidiyor.

Uzmanlar, bu alıcıların neredeyse yalnızca kiralama yöntemini kullandığını ve özel alıcılara yapılan geri kalan satışların yaklaşık yarısının da kiralama olduğunu söylüyor.

Özel alıcılar için elektrikli araç sübvansiyonu bulunmayan pazarlarda, şirketlerin hakimiyeti daha da belirgin. Dataforce, örneğin İngiltere ve Belçika'da, bireylerin 2023 yılında yeni elektrikli araç alımlarının sırasıyla sadece %23 ve %8'ini oluşturduğunu söyledi.

Kiralama fiyatı, tahmini yeniden satış fiyatlarına veya artık değerlere dayalı olarak, tipik üç yıllık kiralama süresi boyunca bir aracın amortismanını hesaba katacak şekilde tasarlandı.

Ancak kira sözleşmesi sona erdiğinde ikinci el fiyatları beklenenden daha düşük olursa, kiralama şirketleri aracı geri aldıklarında mali bir darbe alabilir.

Tesla'nın fiyat indirimine gitmesinden, şarj altyapısı ve batarya ömrüyle ilgili endişelere ve daha uygun fiyatlı Çin EV'lerinin akınına kadar çeşitli nedenlerle, ikinci el elektrikli otomobil fiyatları Ekim 2022'de zirveye ulaştığından beri Avrupa'da düşüyor.

Veri firması Autovista tarafından Reuters'e sağlanan rakamlara göre, Temmuz ayı başında Almanya'daki elektrikli araçların yeniden satış değerleri pandemi öncesi seviyelerin %24 altında ve İngiltere'de %30 daha düşüktü. Bu, her iki pazarda da yaklaşık %15 daha pahalı olan ikinci el benzinli modellerle tam bir tezat oluşturuyor.

Londra'daki ikinci el otomobil satıcısı Cambridge Motors'un ortaklarından Gary Cambridge, "İnsanlar ikinci el elektrikli araçları daha kabul edilebilir hale geldi, ancak ucuz olmaları gerekiyor. Eğer pahalılarsa, insanlar onları istemiyor." dedi.

İlgili Haberler