Avrupa'da Bitcoin ETF'leri para kaybediyor

Avrupa'da Bitcoin ETF'leri para kaybediyor

Avrupa Bitcoin ETF'leri ocak ayından bu yana 500 milyon dolar kaybetti.

A+A-

Bitcoin spot ETF'lerinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başarısı, son birkaç ay içinde Bitcoin'e yönelik artan talebe rağmen küresel rakiplerinin zararına oldu.

Avrupalı Bitcoin ETF'leri Para Kaybediyor

Financial Times tarafından bildirildiği üzere, Morningstar verilerine göre Avrupa'daki spot Bitcoin ETP'leri bugüne kadar yılda 500 milyon dolar değerinde net çıkış yaşadı.

Bu arada, Ether ve diğer altcoinler için "kripto" ETP'leri, bu süre zarfında net girişlerde yalnızca 42 milyon dolar çekti ve kurumsal olarak baskın olan büyük kardeşlerinin ETP kayıplarını telafi etmek için çok az şey yaptı.

Yine de Bitcoin'in fiyatı bu süre zarfında %54 arttı, bu da Bitcoin'e olan talebin dünya çapında daha da güçlendiğini gösteriyor. Aslında, WisdomTree'de kantitatif araştırma ve çoklu varlık çözümleri başkanı olan Pierre Debru'ya göre, Avrupa Bitcoin yatırım ürünleri hakkındaki müşteri soruları Ocak ayından bu yana "büyük ölçüde arttı".

Ocak ayı tam da uzun zamandır beklenen Bitcoin spot ETF'lerinin ABD'de onaylandığı ve ABD'li kurumsal yatırımcıların spot Bitcoin fiyatlarına daha kolay erişebildiği bir ay oldu. ABD fonları 11 Ocak'ta faaliyete geçtiğinden bu yana, BlackRock ve Fidelity'nin Bitcoin tröstleri öncülüğünde 13,6 milyar dolarlık net giriş sağladı.

Özellikle son iki fon, sadece %0,25 gibi son derece düşük yıllık yönetim ücretleri talep ediyor - bu oran, yurtdışındaki mevcut rakiplerinden çok daha düşük. Bu nedenle Debru, ABD ETF'lerinin "Avrupa'da yeni bir ücret ortamı yarattığını" ve kıtanın sağlayıcılarının cazip kalmak için maliyetleri düşürmek zorunda olduğunu söyledi.

Buna karşın, ücretleri düşürmeyi reddedenler sürekli kan kaybına uğradı. Bunun en büyük örneği, bu Ocak ayında bir Bitcoin ETF'sine dönüşen ve %1,5 ücret talep eden bir başka ABD fonu olan Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Fon, 630.000'den fazla BTC ile başlamasına rağmen şu anda Bitcoin varlıklarının yarısından fazlasını kaybetti ve BlackRock dünyanın en büyük Bitcoin ETF'si unvanını çoktan çaldı.

Benzer şekilde, Kanada'nın Purpose Bitcoin ETF'si (BTCC) - Ocak ayından önce dünyanın ilk ve en büyüğü - 5 Ocak'taki 35.706 BTC'ye kıyasla bugün sadece 27.052 BTC tutuyor. Fon %1 yönetim ücreti alıyor.

VanEck'in Avrupa iş CEO'su Martijn Rozemuller'e göre, şirketin yerel Bitcoin ve Ethereum ETN'leri Ocak ayından bu yana küçük net girişler gördü. VanEck, Ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde başlatılan on Bitcoin fonundan birinin arkasındaydı.

Rozemuller FT'ye verdiği demeçte, "Toplam potansiyel pazar büyüklüğü göz önüne alındığında, Avrupa kripto ETF'leri hala ABD'deki spot bitcoin ETF'lerinden nispeten daha büyük" dedi.

İlgili Haberler