Avrupa'da elektrikli araçlara ilgi azaldı, satışlar çakıldı

Avrupa'da elektrikli araçlara ilgi azaldı, satışlar çakıldı

Elektrikli araçlara olan talep Çin'de artmaya devam ederken Avrupa bunun tersi bir tablo çizdi ve satışların keskin bir şekilde düştüğü görüldü.

A+A-

Pazar araştırma şirketi Rho Motion, tamamen elektrikli ve plug-in hibrid (PHEV) araçların küresel satışlarının Haziran ayında Çin'deki büyümenin etkisiyle 2023'ün aynı ayına göre %13 artarken, Avrupa'da düştüğünü söyledi.

Rho Motion veri yöneticisi Charles Lester Reuters'a yaptığı açıklamada, elektrikli araçların artan bulunabilirliği ve BYD'nin güçlü satışlarının yılın ilk yarısında PHEV'lerin iç pazar payının artmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Lester, Temmuz ayında dünya çapında PHEV satışlarının 1,4 milyona ulaştığını, bunun 0,86 milyonunun Çin'de gerçekleştiğini ve yıllık bazda %25 artış gösterdiğini söyledi. Avrupa'da aylık satışların %7 düşüşle 0,30 milyona gerilediğini, Finlandiya, İrlanda ve Hollanda'nın kayıplarda başı çektiğini, İtalya'nın ise devlet teşviklerinin devreye girmesinin ardından %34 artış kaydettiğini sözlerine ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da PHEV satışları aynı ayda %6 artışla 0,14 milyona ulaştı.

Lester, BYD satışlarının Brezilya'da artarak Haziran 2023'ten itibaren üç kattan fazla artışa katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

"Genel tablo, 2024'ün sektör için bazılarının umduğu iddialı büyümeyi görmeyeceği yönünde ve tahminlerimizi %5 düşürerek 16'ya indirdik. Bu yıl 6 milyon elektrikli otomobil satıldı" diyen Lester, "Bölgesel farklılıklar oldukça dikkat çekici" diye ekledi.

Elektrikli otomobillere yönelik satış talebi, birkaç yıl boyunca çarpıcı bir şekilde yükseldikten sonra, tüketicilerin daha uygun fiyatlı modellerin piyasaya çıkmasını beklemesi ve hibrit alternatifleri tercih etmesi nedeniyle son aylarda azaldı.

AB yetkilileri, AB'nin geçen hafta Çin'de üretilen elektrikli araçların ithalatına %37.6'ya varan gümrük vergileri uyguladığını ve Brüksel'in şimdiye kadarki en büyük ticaret davasında Pekin ile gerilimi tırmandırdığını söyledi.

İlgili Haberler