Avrupa'daki aşırı sağ krizi hafifledi, dolar güç kaybetti

Avrupa'daki aşırı sağ krizi hafifledi, dolar güç kaybetti

Aşırı sağcı bir Fransız hükümetinin risklerine ilişkin piyasa endişelerinin azalması sonrası dolar Salı günü düşüşe geçerek Euro ve Sterlin karşısında önceki günkü kayıplarını genişletti.

A+A-

ABD doları, yatırımcıların faiz indirimlerinin zamanlamasını ve hızını daha iyi ölçmek için önemli bir perakende satış raporunu ve Fed yetkililerinin yorumlarını beklerken, Hazine getirilerindeki artıştan bir gecede destek alamadı.

Avustralya Merkez Bankası'nın günün ilerleyen saatlerinde faiz oranlarını sabit tutmasıyla Avustralya doları geçtiğimiz ayki işlem aralığının ortasına yakın seyretti.

Para birimini euro, sterlin ve diğer dört büyük rakip karşısında ölçen ABD doları endeksi, Asya'daki erken işlem saatlerinde hafif bir düşüşle 105,26'ya geriledi ve Cuma günkü 1,5 ayın en yüksek seviyesi olan 105,80'den geri çekilmeye devam etti.

Endeksin yükselişinde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un iktidardaki merkez partisinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Marine Le Pen'in Avrupa şüphecisi Ulusal Ralli partisi tarafından hezimete uğratılmasına tepki olarak geçen hafta şok bir erken seçim çağrısında bulunmasının ardından Euro'da yaşanan sert düşüş etkili oldu.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, "Le Pen'in 2027'de kazanması gereken bir Cumhurbaşkanlığı seçimi var ve bu ancak parti tahvil piyasasının saygısını kazanırsa gerçekleşebilir." dedi.

Euro, bir önceki seanstaki %0,26'lık yükselişine ek olarak %0,04 değer kazanarak 1,0738$'a yükseldi. Sterlin %0,06 değer kazanarak 1,2712$'a yükseldi. Dolar çok az değişerek 157,66 yen oldu.

Dolar, ılımlı ABD enflasyon verilerinin Fed yetkililerinin geçen haftaki politika toplantısında bu yıl üç çeyrek puanlık faiz indirimi için önceki medyan tahminlerini bire indirmeleriyle genel olarak şahin bir duruşla tezat oluşturmasıyla her iki yöne de çekildi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker Pazartesi günü tek indirim tarafında olduğunu açıkladı, ancak gelen verilere bağlı olarak görüşünü değiştirmeye açık kapı bıraktı.

Boston Fed'den Susan Collins ve Richmond Fed'den Thomas Barkin'in de aralarında bulunduğu uzun bir Fed yetkilileri listesi günün ilerleyen saatlerinde çeşitli mekanlarda kürsüye çıkacak.

Bundan çok önce, Avustralya Merkez Bankası'nın Salı günü yapılacak beşinci toplantıda faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu ilk indirimin dördüncü çeyrekte yapılacağını tahmin ediyor.

Commonwealth Bank of Australia ekonomisti Kristina Clifton bir notunda, "Finansal piyasalar bugün Avustralya Merkez Bankası'nın nakit faizinde bir değişiklik olasılığını neredeyse hiç fiyatlamıyor (ve) biz de buna katılıyoruz" dedi ve ekledi:

"Toplantı sonrası açıklamada önemli bir değişiklik olmadığı sürece, RBA'nın duyurusunun AUD üzerinde önemli bir etkisi olmamasını bekliyoruz."

Avustralya doları %0,08 değer kazanarak 0,66175$'a yükseldi. Yeni Zelanda'nın kivi doları da %0,08 artışla 0,6136 dolardan işlem gördü.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler