Bakandan azalan vergi ve teşvik uyarısı
Maliye Bakanı Ağbal azalan şirket karları nedeniyle düşen vergi gelirlerini göze alamayacaklarını, yatırımları teşvik edecek düzenlemeler yapılacağını söyledi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi gelirlerinin azalmasını göze alamayacaklarını, firmaların kârlarının bir süredir düşmüş olmasının atılım yapılması gereğine işaret ettiğini belirtirken, şirketlerin yatırımlarını artıracak şekilde vergilendirmede değişiklik yapılabileceğini söyledi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na katılan Ağbal, sektör temsilcilerinin vergilendirme ve vergi oranı hakkındaki değerlendirme ve taleplerini aktarmasının ardından yaptığı açıklamada, sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak düzenlemeler yapmaları gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Firma kârlarının bir süredir düşmüş olması bizim yeni bir atılıma girmemiz gerektiğine işaret ediyor. Firma kârlarının düşmüş olması konjonktürel faktörlerle açıklanamaz, firma kârları yapısal faktörlerle alakalı olarak artar veya azalır."
Hükümetin yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla finans sektörünü ve reel sektörü ilgilendiren vergi kanunlarında değişiklik yapacak bir torba kanun çalışması olduğunu belirten Ağbal, "Yasal düzenlemenin temel kaynakları arasında hükümetin eylem planı... tasarrufların artırılması, finans sektörünün geliştirilmesi, İstanbul Finans Merkezi'nin hayata geçirilmesi konusunda vergi kanunlarında düzenleme ihtiyaçları ve yine reel sektörün önünü açacak düzenlemeler var" dedi.
Ağbal açıklamasında torba kanunda işveren üzerinde yük oluşturan damga vergisi, harçlar ve BSMV ile ilgili düzenlemeler olacağını da belirtti.
Yatırımları, firma kârlarını artıracak ve verimsizliği azaltacak bu düzenlemeleri tasarlanıyor bile olsa kamu gelirlerinin azalmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Ağbal, "Sosyal veya ekonomik amaç gütmeksizin vergi indirimi düşünmemiz söz konusu olamaz. Bütçenin gelir tarafı sağlam olacak. Ama yatırımları, verimliliği artıracak bir alan varsa orada nasıl vergi indirimi yapalım onu konuşalım" dedi.
Türkiye'de dolaylı vergilerin yüksek olduğunu kabul ettiğini söyleyen Ağbal, bunların azalması için gelirler ve kurumlar vergisinin artması gerektiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de bugün dolaysız vergiler OECD ortalamasının yarısıysa bundan hepimizin ders çıkarması lâzım. Bu doğru değil, daha fazla gelirler ve kurumlar vergisi toplamamız lazım" dedi.
Hükümetin vergi alanında yatırımları destekleyecek çalışmaları hakkında bilgi veren Ağbal, Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırılması, damga vergisinde kayıtlılığın artması vergi gecikme faizi ve geçmişe dönük inceleme süresinin azaltılması konusunda çalışmaları olduğunu belirtti.
Kalkınma Bankası'nın yapılanma ve kaynak başlıkları altında iki temel eksen etrafında yeniden yapılandırıldığını belirten Ağbal, "Bankanın güçlü bir kaynağa sahip olması lazım ki özellikle orta ve uzun vadeli stratejik özel sektör yatırımlarını destekleyelim" dedi.
Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak ise Ağbal, vergi yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren mükelleflere "zor günlerde" kolaylık sağlanmasını amaçlayan bir dizi değişiklik üzerinde bakanlığın çalıştığını belirtti.
Ağbal, "(Mükellefe vergi borcunda) taksitlendirme yapalım ama şu kadar faiz isteriz diyoruz, faiz yükümlülüğü getiriyoruz, ama zaten faiz olarak sıkıntıda... Böyle genel yapılandırma taleplerini ortadan kaldıracak şekilde, iyi gününde vergisini ödeyen mükellefimize zor gününde verginin kendisinde, faizinde, ödeme süresinde bir takım kolaylıklar sağlamayı düşünüyoruz. Tecil müessesesinden daha ileri bir adım" dedi.
Damga vergisinin bütçe için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Ağbal, uzun vadede damga vergisi gelirlerini artırdığı sürece gelir azaltacak değişikliklerin yapılabileceğini belirtti.
Ağbal, "Tamamen kaldırmak değilse bile yük oluşturan, maliyet oluşturan, kayıtdışılığa iten hususlar varsa bu konuda düzenlemeler yapalım. Hazırladığımız pakette sözleşmeler üzerindeki damga vergisiyle ilgili... vergi yüklerini ortadan kaldıran düzenlemeler yapıyoruz... Damga vergisi konusunda gelir azalması bile olsa uzun vadede kayıtlılığı ve gelirleri artıracak bir takım düzenlemeler yapıyoruz" dedi.
Ağbal geçmişe dönük vergi inceleme süresinin beş yıldan üç yıla indirilip indirilemeyeceği konusunda da bakanlığın çalışma yürüttüğünü belirtti.
ÖTV KALEMLERİNDE DEĞİŞİKLİK, MADENCİLİK
Ağbal sektör temsilcilerinin öneri ve taleplerini de değerlendirdikten sonra sektör ve bazı ürünlerden alınan vergilerin değişebileceğinin sinyalini verdi.
Taşıt araçları, elektrik/elektronik ve beyaz eşyada vergilerin değişebileceğinin sinyalini veren Ağbal, "Enerji verimliliği konusunda, emisyona dayalı vergileme konusunda çalışmalarımız var. Beyaz eşya ve cep telefonu konusunda da acaba vergi kayıp ve kaçağını önlemek için en yapmamız lazım (inceliyoruz)... Enerji, elektrik/elektronik sektörünün ihracatının artırılmasını önemsiyoruz" dedi.
Ağbal maden, taş ve toprak ürünleri sektörünün yatırım indirimi taleplerini dile getirmesinin ardından, "Ekonomi Bakanlığı ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun üzerinde çalıştığı bir konu. Hem tesis yatırımları bağlamında hem de diğer kazançlarda yatırım indiriminin uygulanması konusunda bir çalışmamız var" dedi.
Maliye Bakanlığı yetkilileri de, Ağbal'ın spesifik olarak belli sektörlere değil, Ekonomi Bakanlığı'nın genel olarak yatırım indirimine dair bir çalışma yürüttüğünü vurguladığını belirtti.
Demir-çelik imalat sektöründe küresel gelişmelere bağlı olarak sıkıntıların olduğunun altını çizen Ağbal, "Sektörün sıkıntıları konusunda destek olmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.
Ağbal ayrıca bazı giyim ürünleri, beyaz eşya, ev aletleri, bazı sanayi araçları ve elektronik eşyaları içeren Özel Tüketim Vergisi'nin IV numaralı cetvelinde bazı kalemlerin eklenerek bazılarının çıkarılacağını söyledi.
YORUM YAZ