Bankacılar faiz indirimi için ne düşünüyor
Merkez Bankası'ndaki yönetim değişikliğinin ardından artan faiz indirimi ihtimalini siyasetteki değişim etkileyebilir mi. Bankacılar ne düşünüyor?
Yıllık enflasyonun nisanda yüzde 6.57ye gerilemesi faiz indirimi için fırsat oldu. Uzmanlara göre, siyasi belirsizlik hızlı çözülürse Merkez Bankası 50 baz puanlık indirimlerini sürdürebilir...
Uluslararası piyasalarda hava tersine döndü. Amerika Merkez Bankası FED'in haziranda faiz artırım mesajı vermesi bahar havasını bozdu. Gelişen ülke para birimleri dolar karşısında yeniden değer kaybetmeye başladı. İçerde siyasi gelişmeler de tansiyo¬nun bir miktar artmasına neden oldu. Bir süredir ralli yaşayan Borsa İstanbul yeniden düşüşe geçerken tahvil faizi ve dolarda yön yukarı döndü. Piyasalarda hava olumsuza dönse de nisan ayı enflasyon verisi makro beklentileri düzeltiyor.
TÜİK verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) nisan ayında yüzde 0.78 artış gösterdi. TÜFE yıllık bazda ise yüzde 6.57'ye geriledi. Aylık en yüksek artış yüzde 12.6 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçek¬leşti. Ana harcama grupları itibariyle 2016 Nisan ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 0.87, eğlence ve kültürde yüzde 0.76, ev eşyasında yüzde 0.70 ve ulaştırmada yüzde 0.62 artış gerçekleşti.
Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 1.48 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı nisanda endekste yer alan gruplardan sadece gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1.48 oranında düşüş gerçekleşti. Yıllık en fazla artış yüzde 12.84 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayma göre lokanta ve oteller yüzde 11.35, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 11.25, ev eşyası yüzde 10.38, sağlık yüzde 9.58 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.
Garanti Bankası Başekonomisti Nihan Ziya Erdem nisanda enflasyonun yüzde 1'lik ortalama piyasa beklentisinin altında gerçekleştiğine dikkat çekerek, elverişli baz yılı etkileriyle yıllık manşet enflasyonun yüzde 7.5'den 6.6'ya kadar gerilediğini belirtiyor. Erdem'e göre, olağanüstü düşük işlenmemiş gıda fiyatları enflasyondaki sert düşüşün ana sebebi oldu. Manşet enflasyondaki belirgin düşüşe karşın, çekirdek enflasyonda katılık devam etti.
Hizmet sektörü gibi emek yoğun sektörlerdeki katı¬laşmış fiyatlar ve giyim grubundaki yüksek artış asgari ücret artışının fi¬yatlar üzerinde hissedilmeye başladığını gösteriyor. Erdem, gıda enflasyonu üzerindeki baz etkilerinin tersine dönmesiyle ve çekirdek fiyatlarda devam eden katılık sebebiyle, manşet enflasyonun mevcut dip noktadan yükselmeye başlayacağını düşünüyor. Erdem'e göre, enflasyon mayıstan itibaren artarak yılsonunda yüzde 8.5'e çıkabilir.
"ÇEKİRDEK SINIRLI DÜŞÜYOR"
ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan, enflasyonun son üç ayda gıda fiyatları, TL'nin güçlü seyri ve baz etkisiyle gerilediğine dikkat çekiyor. Ancak çekirdek göstergele¬rin sınırlı bir düşüş gösterdiğini ifade ediyor. Mercan'a göre, yıllık enflasyon önümüzdeki birkaç aylık dönemde göreli yatay seyredebilir. Ancak yılın ikinci yarısında gıda grubundaki dalgalanmalar ve küresel risk iştahındaki olası değişimler dikkate alındığında yeniden hedef bandın üst sınırını oluşturan yüzde 7'nin üzerinde çıkabilir. Yıllık enflasyondaki gerileme üst bant indirimleri konusunda Merkez Bankası'nı destekleyebilir.
"FAİZDE YENİ İNDİRİM BEKLİYORUZ"
A&T Bank Başekonomisti Ayşe Özden, Merkez Bankası yeni başkanı Murat Çetinkaya'nın 2016 yılının ikinci enflasyon raporunda verdiği sadeleşme mesajlarına dikkat çekiyor. Özden, hem manşet enflasyon hem de çekirdek enflasyonda devam eden kademeli düşüş nedeniyle Merkez Bankası'nın mayısta faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirime gitmesini bekliyor.
Buna karşın Özden enflasyonda gelinen seviyenin 2016 içindeki en düşük nokta olduğunu düşünüyor. Önümüzdeki dönemde baz yılı etkisi nedeniyle yıllık enflasyonun yükselmesini bekliyor. Yılsonu içinse yüzde 8.4'lük TÜFE tahminini koruyor.
"FAİZDE SINIRLI DÜŞÜŞ OLABİLİR"
XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, Merkez Bankası'nın bir şekilde sadeleştirmeye devam etmek istediğini belirtiyor. Ancak siyasetteki yeni gelişmeler nedeniyle hemen harekete geçmeyip mayıs ayını bekleyişle geçirebilir. Toktay'a göre, geçen haftaki siyasi gelişmeler olana kadar piyasalar nisan enflasyonu sonrasında faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim bekliyordu. Şu anda ise bu indirim yine bekleniyor ama bu kez daha sınırlı örneğin 25 baz puan olabilir. Toktay, her halükarda Merkez Bankası'nın faiz artırmayacağını belirterek, düşürmese bile sabit bırakacağını savunuyor. Toktay yeni dönemle ilgili şunları söylüyor:
"Ak Parti Kongre süreci ve yeni genel başkanın kim olacağı konusu hızlı bir şekilde çözülebilirse ve piyasalar buna ikna olursa sorun olmaz. Ancak asıl önemli konu küresel risk iştahının gelişen ülkelere yönelik azalması. Tekrar olumlu bir hava olursa Merkez Bankası'nın faiz indiriminde eli rahatlar. Dünya finans piyasalarının olumlu devam etmesi Merkez Banka¬sı'nın başladığı politikanın arkasında durması konusunda destek verecek."
"TEMKİNLİ İYİMSERİZ"
Banu Kıvcı Tokalı / Halk Yatırım Başekonomisti. Mayıs ayından itibaren baz etkisinin desteğinin azalmasıyla, yıllık enflasyondaki düşüşün hız kesmesini, yılın ikinci yarısında da yükseliş trendi içinde olabileceğini düşünüyoruz. Gıda ve yemek hizmetleri dışındaki alt bileşenlerde enflasyon görünümündeki iyileşmenin devamıyla ilgili riskleri gündemde tutan gelişmeler mevcut. Yani iyileşmenin devamıyla ilgili risklerin korunduğunu düşünüyoruz.
Çekirdek enflasyondaki katılığa ek olarak, gelişen ülkelere yönelik olumlu risk algılamasının devamına ilişkin endişelerimiz, enflasyon görünümünde temkinli iyimser tutumumuzu korumamızı sağlıyor. Bu doğrultuda, Merkez Bankası'nın likidite yönetimiyle sıkı duruşunu korumasını ve ancak küresel koşullar destekleyici olması durumunda faiz koridorunun üst bandında indirime devam etmesini bekliyoruz. (Erkan Kızılocak/Para Dergisi)
YORUM YAZ