Bankalar hükümetin enflasyon muhasebesi planından rahatsız
Bankaların yüksek vergi ödemesine neden olacak enflasyon muhasebesi uygulamasından rahatsız oldukları ileri sürüldü
Türkiye'de bankaların, ekonomi yönetimininin uygulanacağını açıkladıkları enflasyon muhasebesi uygulamasından muaf tutulmaktan rahatsız oldukları ortaya çıktı.
Reuters'ın haberine göre bankalar yüksek enflasyon nedeniyle gerçek karlarını yansıtmak için enflasyona göre düzeltilmiş muhasebe uygulamasına geçmeyi planlıyor.
Reuters'a konuşan üç üst düzey bankacı, sektördeki vergi artışına neden olacak enflasyon muhasebesinden bankaların muaf tutulması uygulamasının iptali için çalışıyor. Bu amaçla Hazine yetkilileri ile görüşmeler yapılıyor.
Geçen hafta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin şirketler için enflasyona göre düzeltilmiş muhasebe yöntemine geçeceğini, ancak finans kuruluşlarının hariç tutulabileceğini söylemişti.
Enflasyona göre düzeltme, şirketleri daha yüksek vergilerden koruyacak ve yıllık enflasyonun %61'in üzerine çıktığı göz önüne alındığında performansın daha gerçekçi bir resmini verecek. Eylül ayında varlıkları 21 trilyon lira (737 milyar dolar) olan bankacılık sektörü de özel sektör şirketleri gibi bu avantajdan yararlanmak istiyor.
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir bankacı, "Bankalar enflasyon muhasebesi uygulamak istiyor ve bu talebi dile getirmek için Hazine ile bir toplantı yapılması düşünülüyor" dedi.
Bankacı, bunun bir nedeninin de bankaların, ülkenin hayat pahalılığı kriziyle boğuştuğu bir dönemde yüksek enflasyonun yüksek kar görüntüsü vermesini istememeleri olduğunu söyledi.
Bir başka üst düzey bankacı ise bankaların enflasyona göre düzeltilmiş muhasebe uygulamasının dışında tutulmasının nedeninin hükümetin bankaların elde edeceği vergi gelirlerine olan ihtiyacı olduğunu söyledi.
Bir başka bankacı ise, bankaların kârlarının enflasyona göre düzeltildikten sonra yarıdan fazla düşmesinin beklendiğini ve bazı bankaların zarar edebileceğini belirterek, "Bankalar enflasyondan arındırılmış reel kâr elde etmek ve bunu bilançolarında uygulamak istiyorlar," dedi.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
Hazine, Ekim ayında Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk şirketlerinin 2023 sonu bilançolarının enflasyona göre düzeltilmiş olacağını ve mevcut enflasyon tahminleri nedeniyle uygulamanın 2026 yılına kadar devam etmesinin beklendiğini söylemişti.
Faiz indirimi ile enflasyon yükseldi
Türkiye'de enflasyon, 2021'in sonlarında bir kur çöküşüne yol açan agresif bir faiz indirimi döngüsünün ardından geçen yıl %85'in üzerine çıktı. Enflasyon daha sonra kısmen geriledi ancak son aylarda yeniden yükselerek Ekim ayında %61,4'e ulaştı.
Türk bankalarının kârlarındaki yıllık artış, geçen yılki %366'lık yükselişin ardından 2023'ün ilk dokuz ayında %50 civarına geriledi.
Mayıs ayındaki seçimlerinden bu yana hükümet, Şubat ayında ülkeyi vuran büyük depremlerin ardından toparlanmayı finanse etmek için banka ve finans kuruluşlarının kurumlar vergisi de dahil olmak üzere çeşitli vergi oranlarını %25'ten %30'a yükseltti.