Bankaların son çeyrek bilançoları nasıl olacak?
2021 yılı son çeyreğinde TL'nin değer kaybı ve enflasyon, bankacılık sektörü açısından büyük risk oluştursa da, bankaların TÜFE'ye endeksli menkul kıymet gelirleri ile net faiz marjlarındaki iyileşme, kârlılığı artıracak unsurlar olarak öne çıkıyor.
Bloomberg'in haberine göre 2021 yılının 4. çeyreğine dair bilanço sezonu Şubat ayına sayılı günler kala, bankacılık sektöründe riskler kadar kuvvetli kârlılık beklentisi görülüyor.
Sektörde bilanço takviminin, Şubat ayının ilk gününde Akbank ile başlaması, ardından 2 Şubat'ta Garanti Bankası, 3 Şubat'ta ise Yapı Kredi ile devam etmesi öngörülüyor. Şubat ayının ortasına gelindiğinde bankaların finansallarının tamamlanması bekleniyor. Kümülatif bilanço sezonu ise; 2021 yılının son çeyreği için solo bilançolarda 1 Mart, konsolide finansallar için ise 13 Mart tarihi olarak belirlendi.
2021 yılının son çeyreğinde TL’nin yabancı para birimlerine karşı değer kaybı ve enflasyon görünümündeki bozulmalar Türkiye bankacılık sektörü açısından büyük riskler teşkil ediyor. Risklerin arttığı bu dönemde karlılığın kuvvetli gelmesini sağlayacak ana unsurlar ise; bankaların TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirleri, net faiz marjlarındaki iyileşmeler ve ticari işlemler kalemindeki artışlar şeklinde sıralanıyor.
Diğer yandan riskler noktasında TL’deki değer kayıpları bankaların sermaye yeterlilik rasyolarında (SYR) azalmaya sebep oluyor. Özel bankaların sermaye tamponları hala güçlü, kamu bankalarında ise 51,5 milyar TL’lik sermaye artışı (kesinleşmedi) SYR’leri tamponlarını destekleyebilir. Ayrıca personel gideri ve karşılık giderlerindeki artışlar karlılığı baskılayabilir.
Bankalarda sermaye yeterlilik rasyosu, Tüfex gelirleri ve özkaynak karlılıkları hangi seviyede?
Sermaye yeterlilik rasyosu
İş Yatırım, geçen hafta 'Bankacılık Sektör Güncellemesi' raporunda sektörün göstergelerine dair detaylı analizini paylaştı. Kurum, TL’deki zayıflığın sermaye yeterlilik oranlarını baskıladığını aktardı. Raporda "Çok kabaca bir tahmin ve bankalardan aldığımız bilgiye göre TL'deki her yüzde 10’luk değer kaybı, banka SYR’lerini 40-50 baz puan aşağıya çekiyor. Ancak düzenleyiciler bu durumu engellemek amacıyla bir takım esnetme kurallarını devreye alarak bu durumun resmi olarak tam yansıtılmamasını sağlıyorlar. Ancak bu tablonun sürdürülemez olduğunu varsayarsak bu kurallar olmadan SYR’lerin gerçek durumunu bilmek önemli. TL’nin dolar karşısında 18-20 bandına ulaştığı bir senaryoda banka SYR’lerinin eşik bölgelere çok yakın bir yere gelmiş olacağını düşünüyoruz’’ görüşü yer aldı.
TÜFE'ye endeksli tahvil gelirleri
İş Yatırım, bankaların TÜFE'ye endeksli tahvillere yatırım yapmalarının meyvelerini 2022 yılında toplayacağını öngörüyor. Bu portföylerin sadece enflasyon ve yüksek faiz ortamına hedge görevi görmediğini ayrıca faiz gelirlerine de önemli katkıda bulunduğunu düşünüyor. Tüfex portföyü en yüksek olan bankalar Halkbank ve Vakıf Bank olurken, onları Akbank ve Yapı Kredi bankası takip ediyor. 2021 yılının 3. çeyreğinde en fazla TÜFE'ye endeksli tahvil geliri 2,9 milyar TL ile Halkbank’ta olurken, onu Akbank ve Vakıfbank takip ediyor.
Özkaynak kârlılığı beklentisi yüzde 20 seviyesinde
Kurumlar bankaların yılın son çeyreğinde özkaynak kârlılığının yüzde 20 seviyesine çıkmasını bekliyor. Geçen dönemlerde yüzde 10 seviyelerine kadar gerileyen özkaynak karlılığında güçlü kar artışları ivmeyi destekliyor. 2021 yılına dair tahmini özkaynak kârlılıklarını paylaşan İş Yatırım; Akbank ve Garanti Bankası için özkaynak kârlılığında 260 baz puan artışla sırasıyla yüzde 17,5 ve yüzde 20,1’e ulaşılmasını bekliyor. Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve TSKB’nin de sırasıyla 2021 yılına dair özkaynak kârlılıklarının yüzde 19,1, yüzde 7, yüzde 2,2 ve yüzde 17,7 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
Kurumlar, bankalar hakkında ne düşünüyor?
Garanti BBVA Yatırım, İş Bankası için:
"Temel olarak sağlam net faiz marjı ve pozitif ticari işlemler desteği nedeniyle İş Bankası için güçlü bir çeyrek bekliyoruz. Kredi marjı, kapsama alanımızdaki en yüksek oranlardan biri olan 200 baz puan arttı. Şişecam'ın güçlü kârlılığının İş Bankası'nın net kârını desteklemesi, kârlılığı artıran bir diğer önemli unsur oldu. Emeklilik açığı operasyonel maliyeti artırdı, ancak hala yönetilebilir düzeyde."
Deniz Yatırım, Yapı Kredi Bankası için:
"Belirgin bir şekilde iyileşmesi beklenen net faiz marjı ve TÜFE'ye endeksli bonoların katkısı ile net faiz geliri yüksek olabilir. Kur etkisi dahil kredi risk maliyeti yüksek olabilir. Faaliyet giderlerindeki artış hızlanabilir.’’
Yatırım Finansman, Garanti Bankası için:
"3,8 mlr TL olan çeyreklik net kar beklentimiz yüzde 21 özkaynak karlılığına işaret ediyor. Marjlardaki iyileşme ve artan TÜFE’ye endeksli gelirlerle (YFt: 2,4 mlr TL, 3Ç: 1,7 mlr TL), net faiz gelirlerinin 11,5 mlr TL’ye (çeyreklik +yüzde 31, yıllık +yüzde 75) ulaşmasını bekliyoruz. 3,7 mlr TL (3Ç: 3,4 mlr TL) swap maliyetine rağmen, hedge pozisyonları sayesinde 4Ç’de 6,2mlrTL (3Ç: 2,3 mlr TL zarar) ticari kar açıklanmasını öngörüyoruz. Ancak, TL’deki değer kaybı nedeniyle karşılık giderlerinin 12,7 mlr TL’ye (600 mnTL serbest karşılık tahmini dahil, 3Ç: 3 mlr TL) ulaşacak."
Ak Yatırım, Halkbank için:
"Önceki çeyrekte net kârı 100 milyon TL’de kalan Halkbank’ın 4Ç21 net kârının 1 milyar TL’nin üzerinde gelmesini bekliyoruz. Beklentimiz büyük ölçüde bankanın TÜFE tahvillerini yüzde 36’lık Aralık enflasyonu ile değerlemesinin etkisini yansıtıyor. Buna ek olarak kredi portföyünün tedricen yenilenmesi de marj tarafında rahatlama sağlayacak. Diğer taraftan bankanın önceki çeyreklerde düşük seyreden provizyon / kredi oranının bu çeyrekte daha yüksek karşılık ayrılarak bir miktar güçlendirecek.’’
İş Yatırım, Vakıfbank için:
"Bankanın son çeyrekte TL 1.69 milyar net kar açıklamasını bekliyoruz. Net faiz gelirleri, TÜFEX ve faiz düşüşlerinin fonlama maliyetlerine olumlu yansımasıyla kuvvetli biçimde artıyor. Marjlardaki bu seyrin 2022’de de devam etmesini bekliyoruz. 2020 benzeri agresif bir kredi büyüme senaryosu bu görünümü bozabilir.’’
Vakıf Yatırım, TSKB için:
"Banka’nın 2021 sonunda kur etkisinden arındırılmış kredi büyümesinin sınırlı artış göstermesini öngörmekle birlikte, 4Ç’de aktif kalitesi göstergelerinde önemli derecede değişim beklemiyoruz. 4Ç’de TSKB’nin net faiz gelirlerinin çeyreksel yüzde 9,6 artmasını, net risk maliyetinin ise yüzde 1,98 düzeyine çıkacağını öngörüyoruz."
Bankacılık sektörünün Borsa İstanbul’daki performansı nasıl?
2021 yılında bankacılık sektörünün karlılık rakamlarında iyileşme görülürken, hisse performanslarına karlılıklar tam olarak yansımıyor. Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi emsal ülkelerin bankacılık endekslerine göre iskontosunu yaklaşık yüzde 50’ler civarında sürüyor. Bugün itibarıyla (26 Ocak 2021) bankacılık endeksi 3.08 fiyat/kazanç oranı ile işlem görürken, tarihinin en düşük seviyelerine işaret ediyor. Bir taraftan hisse senetlerinin zayıf seyri diğer taraftan karlılıklardaki artışlar fiyat/kazanç oranlarını aşağıya çekmeye devam ettiriyor. Hisse performansında ise Xbank son 20 yılda TL bazında ortalama yüzde 20 yıllık getiri sağlasa da, 2013 yılından bu yana dolar bazında yüzde 16 yıllık ortalama götürü tarafında yer alıyor. Endeks 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla dolar bazında yüzde 22 ve 43 götürü performansı sergiledi. Bu dönem içerisinde bazı bankaların piyasa değerleri 2003/2004 seviyelerine kadar geriledi.