Bayram öncesi alışverişte kartlı ödeme rekoru

Bayram öncesi alışverişte kartlı ödeme rekoru

BKM: Ramazan Bayramı öncesinde kartlı ödeme işlem adedinde ve temassız ödemelerde rekor kırıldı.

A+A-

Bankalararası Kart Merkezi'nin açıkladığı verilere göre, Ramazan Bayramı öncesinde kartlı ödeme işlem adedinde ve temassız ödemelerde  rekor kırıldı. İnternetten ödemeler hayatımızın vazgeçilmez bir  parçası haline gelirken elektronik eşya ve giyim sektörlerinde daha  çok tercih edildi. İnternetten kartlı ödeme yapılan işyeri adedi ise  geçen yılın 1,5 katına çıktı.

Mayıs ayı sonunda Türkiye'de kullanılan kart adedi 243 milyon

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2020 yılı mayıs ayı verilerini  açıkladı. BKM'nin verilerine göre, mayıs ayı sonunda Türkiye'de toplam 242,7 milyon kart bulunurken, bunların 71,4 milyon adedi kredi kartı, 171,3 milyon adedi ise banka kartından oluşuyor. Mayıs 2019 ile  kıyaslandığında kredi kartı adedinde yıllık yüzde 5'lik, banka kartı  adedinde ise yıllık yüzde 11'lik artış görüldü. 

BKM verilerine göre, mayıs ayında toplam 76,2 milyar TL'lik kartlı  ödeme yapıldı. Bu tutarın 63,3 milyar TL'si kredi kartları ile yapılan  ödemelerden, 12,9 milyar TL'si ise banka kartları ile yapılan  ödemelerden oluştu. Buna göre, kredi kartları ile yapılan ödeme tutarı  bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 oranında azalırken, banka  kartı ile yapılan ödeme tutarı yıllık yüzde 19'luk büyüme kaydetti.

Ramazan Bayramı öncesinde kartlı ödeme trafiğinde ve temassız  ödemelerde işlem rekoru kırıldı

Her yıl genellikle bayram arifelerinde kartlı ödeme adedinde rekor  yenilenirken, bu yıl da bu trend bozulmadı. Ramazan Bayramı öncesine  denk gelen 22 Mayıs Cuma gününde 26,6 milyon adet işlemle kartlı ödeme  adedinde yeni rekor kırıldı. Cuma günü en fazla kartlı ödemenin  gerçekleştiği saat aralığı 17.00-18.00 olurken, en fazla ödeme ise  saat 16.59'da gerçekleşti.

22 Mayıs Cuma günü bir başka rekor ise temassız ödemelerde  gerçekleşti. 22 Mayıs'ta, 7 milyon temassız ödeme ile bugüne kadar bir  günde en fazla gerçekleşen temassız ödeme adedine ulaşıldı. Bu günde  mağaza içi gerçekleşen ödemelerin yüzde 30'u yani her 3 ödemeden 1'i  temassız gerçekleşti.

İnternetten kartlı ödemeler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası  haline geldi

Son yıllarda yükselişte olan internetten kartlı ödemeler,  olağanüstü günler yaşadığımız bu dönemde daha da yaygınlaşarak, en  önemli ödeme araçlarımızdan biri haline geldi. Mayıs ayında,  internetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 19 milyar TL'ye ulaştı. Böylece mayıs ayında internetten  kartlı ödemelerde rekor seviyeye ulaşılmış oldu. İnternetten kartlı  ödemelerin toplam kartlı ödemelerdeki payı da rekor kırdı ve yüzde 25'i geçti.

Ödemelerini internetten yapmayı tercih eden kart kullanıcı sayısı  da artışını sürdürdü. Mayıs ayında 20 milyon farklı kart ile  internetten ödeme yapılırken 2 milyon kart ise ilk kez internetten  ödemelerde kullanıldı. Mart ve nisan aylarında da 5 milyon adet kart  ilk kez internetten kartlı ödemelerde kullanılmıştı  böylece, pandemi  döneminde 7 milyon kart internetten ödemeler ile tanışmış oldu.

İnternetten kartlı ödeme gerçekleşen işyeri adedi geçen yılın 1,5  katına ulaştı

Dijital dönüşümle beraber internetten alışveriş yapılabilen işyeri  sayısı da her geçen gün artarken, pandemi dönemiyle bu dönüşüm daha da  hızlandı. Birçok yeni işyerinin internet üzerinden hizmet vermeye  başladığı görülürken, mayıs ayında internetten kartlı ödeme  gerçekleşen işyeri adedi geçen yıla göre yüzde 43 artarak 54 bini  geçti.

"Elektronik eşya" ve "giyim" sektörlerinde internetten ödemeler  hız kazandı

Mayıs ayında internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam kartlı  ödemeler içindeki payı sektör detayında incelendiğinde, internetten  alışveriş dönüşümünün en yoğun yaşandığı sektörler "elektronik eşya"  ile "giyim" sektörleri oldu. Geçen yılın aynı döneminde "elektronik  eşya" sektöründe yüzde 43 olan internetten kartlı ödeme payı Mayıs 2020'de yüzde 70'e çıkarken, bu oran "giyim ve aksesuar" sektöründe  yüzde 14'ten yüzde 42'ye, "eğitim/kırtasiye" sektöründe yüzde 14'ten  yüzde 30'a, "mobilya ve dekorasyon" sektöründe yüzde 11'den yüzde 24'e  ve "yemek" sektöründe yüzde 4'ten yüzde 12'ye çıktı. Pandemi dönemiyle  beraber ödeme alışkanlıkları hızla değişirken bu 5 sektör internetten  ödemelerin geçen yıla göre en fazla tercih edildiği sektörler arasında  yer aldı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.