BDDK'dan elektronik para hakkında düzenleme
BDDK, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağını kamuoyunun görüşüne açtı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağını kamuoyunun görüşüne açtı.
Taslağa göre, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun ilgili maddesinde sayılan ödeme hizmetleri, bankalar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca faaliyet izni verilen Türkiye'de kurulu kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek.
Kuruluşun unvanının ödeme kuruluşu ya da elektronik para kuruluşu olduğunu gösterir ibareleri içermesi zorunlu olacak ve tutulan ödeme hesabına faiz işletilemeyecek.
Kanunun ilgili maddesinde sayılan fatura ödemelerine aracılık edilmesine yönelik hizmetlerin yürütülmesinde, fatura üreten kurumlar ile adlarına tahsilat yapılabilmesi konusunda sözleşme yapılmış olması gerekecek.
Elektronik paranın ihracı
Elektronik para ihraç eden kuruluş, aldığı fon tutarı kadar elektronik parayı gecikmeksizin ihraç edecek. Söz konusu kuruluş, elektronik para karşılığında aldığı fonun tutarını gösteren kağıt üzerinde veya elektronik ortamda düzenlenmiş dekontu elektronik para kullanıcısına vermek zorunda olacak.
Elektronik para karşılığında alınan fon için faiz işletilemeyecek ve elektronik para kullanıcısına elektronik paranın tutulduğu süreye bağlı herhangi bir menfaat sağlanamayacak. Elektronik para ihraç eden kuruluş, bu paranın karşılığı kadar fonu elektronik para kullanıcısının talebi üzerine derhal geri ödemekle yükümlü olacak.
Geri ödeme, elektronik paranın fona çevrilmesi suretiyle gerçekleştirilecek. Elektronik para kullanıcısı, söz konusu paranın bir kısmının veya tamamının fona çevrilmesini talep edebilecek.
Türkiye'de ödeme hizmetleri alanında faaliyette bulunmak ve elektronik para ihraç etmek üzere Kuruma yapılacak faaliyet izni başvurularında, başvuru dilekçelerine Yönetmelikte belirtilen form, rapor, plan, taahhütler gibi bazı belgelerin eklenmesi gerekecek.
Faaliyet izni verilen kuruluş, faaliyete başladığı tarihten itibaren 10 gün içinde faaliyete başladığına dair Kuruma bildirimde bulunacak.
Kuruluşların yapamayacakları iş ve işlemler
Ödeme kuruluşu, Kanunun ilgili maddesinde sayılan ödeme hizmetlerinin sunulması, ödeme hizmetinin bir parçasını oluşturan döviz alım satım işlemleri ve Kanunun ilgili bölümünde yer alan hükümlere aykırı olmayacak şekilde ödeme sistemlerinin işletilmesi dışında herhangi bir faaliyette bulunamayacak. Elektronik para kuruluşu da elektronik para ihraç edilmesi, ilgili ödeme hizmetlerinin sunulması, ödeme hizmetinin bir parçasını oluşturan döviz alım satım işlemleri ve Kanunun ilgili bölümünde yer alan hükümlere aykırı olmayacak şekilde ödeme sistemlerinin işletilmesi dışında herhangi bir faaliyette yer alamayacak.
Kuruluş, bir başka kuruluşun temsilcisi olamayacak ve mevduat veya katılım fonu kabul edemeyecek. Kuruluş, her türlü belge, ilan ve reklamlarında veya kamuoyuna yaptığı açıklamalarda banka adını ya da banka gibi faaliyet gösterdiği ya da banka adına işlem yaptığı izlenimini uyandıracak ifadeleri kullanamayacak.
Ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, kredi veremeyecek ve ödenmesine aracılık edilen tutarlar, kuruluş tarafından taksitlendirilemeyecek.
Kuruluşun yönetim kurulu, genel müdür dahil 3 kişiden az olamayacak. Kuruluş genel müdürünün en az 7 yıl, genel müdür yardımcılarının ise en az 5 yıl olmak üzere işletmecilik veya finans alanında mesleki deneyime sahip ve lisans düzeyinde öğrenim görmüş olması gerekecek.
BDDK ayrıca Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemlerinin Yönetimine ve Denetimine İlişkin Tebliğ Taslağı'nı da yayımladı.
YORUM YAZ