Bitcoin altın sayılsın, vergi alınmasın!
BTC Türk Genel Müdürü Alphan Göğüş'e göre, 'Bitcoin ‘altın’ olarak tanımlanmalı ve buradan elde edilen kazançtan vergi alınmamalı
BTC Türk Genel Müdürü Alphan Göğüş'e göre, 'Bitcoin ‘altın’ olarak tanımlanmalı ve buradan elde edilen kazançtan vergi alınmamalı
Göğüş, aslında bir para birimi olduğunu belirttiği Bitcoin'i, 'para birimi' olarak tanımlamayacaksak, 'altın' olarak kabul görmesinin en makul seçenek olduğunu düşünüyor. "Bitcoin'in aslında para birimi olarak tanımlanması gerektiğini düşünüyorum" diyen Göğüş, "Arkasında merkez bankası yok diye para birimi olarak kabul etmemek, geride bıraktığımız 2000 yılın işi. Vergilendirilmesi açısından altın ile denkleştirilmesi doğru olur" dedi.
Geçen hafta Merkez Bankası Bitcoin'in para birimi, SPK ise menkul kıymet olarak tanımlanmayacağını açıklamıştı. Göğüş, "Futbolda top ortada kalır ya bu tanımlama konusu da ortada kaldı. İnsanlar bitcoin almaya devam ederse ve bununla alışveriş yapmaya başlarsa bu zamanla para birimi haline gelecektir. Burada karar verici olan taraf halktır.." yorumunu da yaptı.
Vergi gelirse, para kaçar
"Vergi toplum refahının optimizasyonu, sosyal adaletin sağlanması açısından gereklidir" diyen Göğüş, eski bir denetçi olarak verginin kutsal olduğunun altını çiziyor. Fakat Göğüş'e göre bitcoin kazançlarından gelir elde edilmesinin Türkiye'ye gelecek parayı yurtdışına kaçıracağını vurguluyor. Göğüş, "Bitcoin pay piyasasında bir bankanın hissesini almaya benzemiyor. Hisseyi dünyanın başka bir ülkesinde gidip al-sat yapamıyorsunuz. New York'a da Paris'e de götürüp satamazsınız. Hisse Takas'ta duruyor zaten. Bitcoin öyle değil ki... Bitcoin alım satımından kaynaklanan kazançları Türkiye'de vergilendirirseniz bu paraların başka ülkelerdeki alım satım noktalarına gitmesi sadece 1 dakika. Bu dünya yasak tanımıyor. Engellemeler ve zorlaştırmalar sermaye çıkışını sağlar" açıklamasında bulunuyor.
EFT yaparak finans merkezi olunmaz
Bitcoin alım satımını sağlayan şirketlere lisans verilmesi gerektiğinden söz eden Göğüş, bu konuda şu uyarılarda bulunuyor: "Bizim gibi şirketler olmazsa bitcoin trafiğini takip edemezler. KDV uygulaması sistemi tamamen bitirir ve yer altına iterek, adli vakaları gündeme getirir. Alım satımdan kaynaklanan anlaşmazlıklardan dolayı adli vakalar olabilir. Biz burada emniyette siber suçlarla yakın irtibat halindeyiz. Bizim ciddi bir veri tabanımız var. Suçla mücadeleye destek oluyoruz.. Türkiye'yi finans merkezi yapacaksanız bu konuları desteklemek, önünü açmak gerekiyor. EFT yaparak finans merkezi olamazsınız. İsrail kripta paraların hub'ı olacağını söylüyor, Estonya dijitalleşme işinde çok iddialı. Ülkeler burada rekabet edecek, biz niye yapmayalım?"
Fiyattan kaynaklanan mağduriyet olmadı
Peki bitcoin güvenli mi? Şuana kadar fiyattan kaynaklanan bir mağduriyet olmadığını iddia eden Alphan Göğüş, "Bunu bir enstürman olarak kabul etmiş kesimin fiyattan kaynaklanan bir mağduriyeti yok, çünkü hep yukarı yönlü hareket oldu. Ama aşağı gitmeyeceğinin garantisi yok" diyor. Peki hırsızlık konusunda ne yapılmalı? Göğüş, bu konuda bitcoin yatırımcılarını uyarıyor: "Bitcoin'i burada paraya benzetmek lazım. Paranızı düşürürseniz veya cebinizden çaldırırsanız bu para kaybolur. Burada da size verilen kodu kaybeder veya çöpe atarsanız bu para gider. Nasıl cüzdanı sağlam tutuyorsanız bu kodu da sağlam saklayacaksınız! Keşke mevzuat geliştirilse biz de burada paramızı Takasbank'ta park edebilsek. Çünkü benim de yönetmem gereken bir risk bu."
Bitcoin'in fiyatını ne etkiliyor?
"Bir gün gelecek bütün işlemler bitcoin üzerinden dönmeye başlayacak. Bütün ekonomik aktivite bitcoin üzerinden dönecek. Sokaktaki vatandaş maaşını bitcoinle aldığı gün dünya üzerinde yerel para birimi bitmiş olacak." Bu iddiaları destekleyecek veya bu hedefe yaklaştıracak her türlü adımın bitcoinin değerini etkileyeceğini ifade eden Göğüş, kullanıcı sayısı ve kullanıcı dağılımının da temel parametrelerden biri olduğunu kaydetti. Göğüş, bitcoin ile ilgili bu iddalarla ilgili olarak ise, "Bundan 20 sene önce internet veya e-posta mı vardı? Dolayısıyla 10 sene sonra bitcoinle para alış verişi olamaz diyemeyiz" cevabını verdi.
Gögüş, fiyat tahmininde bulunmanın doğru olmayacağını belirterek, "Zaten bu sorunun cevabını da bilmiyorum. Ancak bitcoin aslında bir yatırım aracı değildir, paradır. Paranın talibi artıyorsa tabana yayılıyordur. Tabana yayılma sürerse, bu iddiaları da destekleyecek insan sayısı artarsa bunun fiyatı her zaman yükselir" dedi.
Döneri bitcoinle sattıracağım
"Önümüzdeki sene döneri bitcoin ile sattıracağım" diyen Alplan Göğüş, şöyle devam ediyor: "Dönercinin buradaki sıkıntısı bitcoin fiyanının değişmesinden kaynaklanan kur riski. Döner satan şirketlere gideceğiz; 'Mastercard ve Visa'ya yüzde 8, ticket şirketlerine yüzde 15 komisyon veriyorsun. Gel, biz sana bir yazılım verelim, sen bununla bitcoin tahsis et, ben sana spot kur fiyatından TL vereyim. Ayrıca e-ticaret ile alışveriş yapılması konusunda da çalışmalar yapıyoruz. Kredi kartı, havale, kapıda ödeme seçeğine bitcoini de eklettireceğiz. Yurtdışında yapılıyor, uçak bileti bile satılıyor."
Yazılımcı ve beyaz yakalılar bitcoin alıyor
Son bir yılda neredeyse 20 kat yükselerek milyonların dikkatini çeken Bitcoin’in kullanıcısı her geçen gün artıyor. Sadece BTC Türk'te 360 bin kayıtlı, 55 bin aktif kullanıcı var. Birkaç gündür değer kaybına uğrasa da Bitcoin'de rakamlar akıl tutulması yaşatacak durumda. 2017 başında 3.483 dolar olan bitcoin fiyatı şuanda 61 bin 950 dolar. BTC Türk'te yaz aylarında 200, sonbaharda 400 bitcoin olan günlük işlem hacmi aralık ayında 777 bitcoine çıktı.
Peki bu bitcoini kimler alıyor. Alphan Göğüş, "Yatırımcı profili yazıcılımcılardan şimdi beyaz yakalılara doğru genişliyor. Müşteriler çok ilgileniyorlar ve çok yetenekliler. Çok sıkı takip ediyorlar" diyor.
YORUM YAZ