Bitcoin fiyatlarının 60 bin dolar seviyesinde tutunması neden önemli?

Bitcoin fiyatlarının 60 bin dolar seviyesinde tutunması neden önemli?

Dirençli ABD istihdam ve enflasyon verileri ve istikrarlı spot Bitcoin ETF girişleri, Bitcoin'in 60.000 $'ın üzerindeki yükselişine yardımcı oldu. Peki Bitcoin'in 60 bin dolarda tutunması neden önemli?

A+A-

Bitcoin 21 Ağustos ile 22 Ağustos arasında %4 değer kazandı ve bir miktar ivme kaybetmesine rağmen 60.000$ desteğini korudu. Bazı analistler yükseliş eğilimini teyit etmek için 62.000$ direncinin üzerine çıkılması gerektiğini savunuyor. Ancak, piyasanın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) genişlemeci önlemler alacağına olan güveni göz önüne alındığında, olasılıklar hala Bitcoin boğalarının lehine.

Bitcoin'in temelleri ve spot ETF akışları sağlamlığını koruyor

Bitcoin analisti ve yatırımcısı Decode, BTC'nin fiyatının “boğa trendini devam ettirmek” için özellikle aylık kapanışta 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıkması gerektiğine inanıyor.

Bununla birlikte Decode, Bitcoin'in “şimdilik ivme kaybetmiş gibi göründüğünü, bu nedenle Ağustos - Eylül aylarının büyük olasılıkla yatay hareket edeceğini, ancak 4. çeyrekte yükselişe geçebileceğini kaydetti.

Özünde, yatırımcılar orta vadede yükseliş eğilimini sürdürüyor ancak Bitcoin ile geleneksel piyasalar arasındaki farkı kapatacak acil bir katalizör öngörmüyor.

Yatırımcılar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 18 Eylül'de tamamlanması planlanan bir sonraki toplantıda faiz oranlarını düşüreceğini tahmin ediyor. Bazı ekonomistler, agresif ve riskli piyasalar için tipik olarak olumlu sayılabilecek %0,50'lik bir faiz indirimi potansiyeli olduğuna inanıyor.

Böyle bir indirim, ABD Hazine tahvilleri gibi sabit getirili yatırımların karşılığını düşürecek ve şirketler için sermaye maliyetini azaltabilir. 0,25'lik bir faiz indirimi bile piyasaya parasal sıkılaştırmanın en şiddetli aşamasının geride kaldığı sinyalini verebilir.

Bazı yatırımcılar S&P 500'ün tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece %1 altında işlem gördüğünü ve dünyanın en güvenilir değer deposu olarak kabul edilen altının bile 20 Ağustos'ta şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştığını belirtebilir. Buna karşılık Bitcoin, Haziran 2024'teki 71.943 dolarlık tarihi zirvesinin %16 altında seyrediyor. Bu tutarsızlık kısmen farklı risk algılarından kaynaklanıyor. Hisse senetleri temettüler ve güçlü bilançolar sayesinde bir koruma sağlarken, altın bir hedge olarak görülüyor.

Bu arada Bitcoin, birden fazla amaca hizmet eden ilişkisiz bir varlık olarak kendini kabul ettirmek için mücadele etmeye devam ediyor. Örneğin, gold.org'a göre, küresel altın ETF'leri yönetim altında 246,2 milyar dolarlık varlığa sahipken, CoinShares'e göre ETF'ler ve ETN'ler de dahil olmak üzere spot Bitcoin araçları toplam 66,6 milyar dolar.

Bitcoin'in kendine has özelliklerine rağmen, geleneksel finans piyasalarındaki varlığını sağlamlaştırmak için önünde hala uzun bir yol var.

Risk algısındaki bu eşitsizlik, altının 2.531$'a yükselişinin neden Bitcoin'in performansına yansımadığını açıklıyor. 

İlgili Haberler