Bitcoin madenciliğinde kârlılık krizi mi başladı?
Fiyatların düşmesi ve Rusya'da açıklanan madencilik yasağı ile oldukça kırılgan bir konumda bulunan kripto para madenciliğinde eski donanım kullanan firmalar kapanma riski taşıyor.
Bitcoin madencileri, geçtiğimiz yıl tarihi zirvesinin gördükten sonra yüzde 50 değer kaybeden kripto paranın işlemlerine devam edebilmesi için hayati bir sınavla karşı karşıyalar.
Geçtiğimiz yıl Bitcoin’in yukarı yönlü çıkışı sırasında birçok madencilik operasyonu kayda değer kârlar elde etmiş olsa da yaşanan son düşüş yeterince verimli olmayan madencilik operasyonlarına pahalıya patlayabilir.
Bloomberg'in haberine göre yüksek işlem gücüne sahip bilgisayarlar aracılığıyla blokzincir işlemlerinin onaylanması için zorlu matematik problemlerini çözerek yapılan ve harcadığı enerji sebebiyle maliyetli bir iş kolu olan madencilik için yaşanan fiyat düşüşünün mevcut durumu daha da karmaşıklaştıracağı düşünülüyor.
Yeterince verimli olmayan veya elde edilen madencilik gelirinden daha maliyetli enerji kontratlarına imza atan madencilik şirketlerinin kapanabileceğini ya da başka şirketler tarafından satın alınabileceğini söyleyen CleanSpark Inc. madencilik şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Matt Schultz, “Petrol fiyatları düştüğünde Batı Teksas’ta bulunan daha verimsiz şirketler kapanmıştı. Burada da aynı durum yaşanıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Mevcut satış dalgası, Rusya Merkez Bankası’nın ülkedeki madenciliğin yasaklanmasını tasarladığı günlerde gelmesi dolayısıyla endüstrinin kırılgan olduğu bir dönemde gelmesi açısından önem taşıyor. Toplam madencilik işlemlerinin yüzde 15’inin Rusya’da gerçekleştiği hesaplanıyor. Sektör benzer uygulamaların yaşandığı Çin’deki yasaklardan toparlanmış olsa da mevcut fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda bu kez daha büyük kayıpların yaşanabileceği düşünülüyor.
Madencilik ağının yüzde 23'ü kapanma riskiyle karşı karşıya
Bitcoin’in 36 bin 700 dolardan işlem görmesi sektörün yüzde 23’ünü oluşturan ve daha eski model donanım kullanan birçok madencilik şirketini kapanma eşiğine tehlikeli derecede yakın çalışmasına neden oluyor. Bu eşiğe, çalışanlar ve diğer maliyetler dahil değil.
Madenci miktarının artmasıyla işlemlerin daha da maliyetli hale geldiği ağda elde edilecek toplam Bitcoin’in sabit kalması ve düşen fiyatlar nedeniyle işlem verimliliğini artırmayan firmaların sektör dışında kalmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.
Bloomberg'in haberine göre “Hepimiz sabit miktarda verilen Bitcoin’den pay almak için rekabet ediyoruz” diyen Marathon firması temsilcisi Charlie Schumacher yeni ve daha verimli donanımlar sipariş ettiklerini belirterek, “Eğer madencilik ağındaki maliyetler daha ufak çaplı firmalar için kar edemeyecekleri kadar pahalı bir operasyona dönüşürse bu bizim daha fazla Bitcoin kazacanağımız anlamına gelir” değerlendirmesinde bulundu.
Birçok firmanın kapandığı ve donanımlarını sattığı 2018 yılında günlük madenci gelirleri yüzde 85 düşmüş ve Bitcoin ağını destekleyen işlem gücü yüzde 80’in üzerinde bir oranda gerilemişti. Benzeri bir duruma işaret eden sinyaller şimdiden görülmeye başlandığını belirten uzmanlar eski madencilik donanımlarıyla yapılan madencilik getirilerinin aylardır gerilediğini belirtiyor. Buna ek olarak Bitcoin ağındaki hashrate oranlarında 19 Ocak’ta görülen zirve noktasından itibaren başlayan düşüş eğilimi de devam ediyor.