Bitcoin yeniden 64 bin doların üzerinde: Peki şimdi ne yapmalı?

Bitcoin yeniden 64 bin doların üzerinde: Peki şimdi ne yapmalı?

Bitcoin fiyatı, 64.000 $ fiyat işaretinin üzerinde kalmasına rağmen, yalnızca son bir saat içinde 1.000 $'a yakın değer kaybetti, bu nedenle kripto para piyasasındaki düzeltme muhtemelen sadece kısa vadeli. Peki yatırımcı ne yapmalı?

A+A-

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın Nashville, Tennessee'de yapacağı ve merakla beklenen konuşması öncesinde nispeten büyük bir düşüş yaşandı.

Powell: %2'lik Enflasyon İçin İşgücü Piyasasının Soğumasına Gerek Yok

Fed Başkanı Jerome Powell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Fed'in %2 enflasyon hedefine ulaşmak için işgücü piyasası koşullarında daha fazla soğumaya ihtiyaç olmadığına inandığını söyledi. Powell, birçok göstergenin işgücü piyasasının sağlam olduğunu gösterdiğini, ancak geçtiğimiz yıl soğuma işaretleri gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Powell “dezenflasyonun geniş tabanlı olduğunu” ve son rakamların %2'lik hedefe geri dönüşün artık sürdürülebilir olabileceğini gösterdiğini kaydetti. Powell ayrıca genel ekonomik koşulların ilave dezenflasyon için uygun olduğunu belirterek, iş piyasasının “şu anda kabaca dengede” olduğunu ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin “iyi çıpalanmış” olduğunu sözlerine ekledi.

Powell, ABD ekonomisinin “genel olarak beklendiği gibi” gelişmeye ve güçlü kalmaya devam etmesi halinde, Fed'in politikasının “daha nötr bir duruşa” doğru ilerleyeceğini de sözlerine ekledi. Bu muhtemelen Bitcoin fiyatının tekrar yükselmesine neden olabilir.

Powell'ın dezenflasyonun geniş tabanlı olduğu ve ekonominin istikrara kavuşabileceği yönündeki yorumları, daha tarafsız bir Fed'in enflasyon için iyi bir görünüm nedeniyle alternatif varlıklara olan talebi artırması nedeniyle yatırımcıların Bitcoin fiyatına daha fazla güvenmesini sağlayacaktır.

Fed Pivotu ve Çin Teşvikleri Arasında Bitcoin Yükseliyor

Bitcoin fiyatındaki son ralli, iki hafta önce ABD Merkez Bankası'nın beklenmedik bir politika değişikliğine giderek faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesinin ardından başladı. Bu, Covid pandemisinin başlangıcından bu yana yapılan ilk indirim. Bu kesinlikle beklenenden daha büyük bir indirimdi çünkü projeksiyon sadece 25 baz puan içindi.

Bununla birlikte, hem Bitcoin fiyatında hem de küresel piyasalarda geçen hafta yaşanan artış için daha acil bir katalizör Çin'den geldi. Raporlar, Çinli yetkililerin şu anda zor durumda olan ekonomiyi istikrara kavuşturmak amacıyla ülkenin en büyük devlet bankalarına 1 trilyon yuan'a kadar bir enjeksiyon yapmayı düşündüklerini gösterdi.
Ancak Çin'in Şangay Bileşik endeksi %8'in üzerinde değer kazanarak 2011'den bu yana en iyi haftasını geçirdi. Avrupa piyasaları %1 civarında değer kazandı. ABD hisse senetleri yükseldi ancak daha önceki zirvelerinin altında kaldı. Bu küresel ekonomik gelişmeler dalgası, geleneksel ve kripto piyasalarında güven artırıcı bir etki yarattı.

Ayrıca, Hong Kong Borsası'ndaki Hang Seng Endeksi de 17 Aralık seansından bu yana benzer şekilde etkileyici bir seyir izledi ve bugünkünü de içerecek şekilde art arda pozitif seanslar gerçekleştirdi.

Özellikle geçtiğimiz hafta, 2008'den bu yana Çin borsaları için en iyi performans oldu.

Şu ana kadar Hang Seng Endeksi 16 Eylül kapanışına kıyasla %18 artış gösterdi ve Ağustos sonundan bu yana yaklaşık %15 yükselerek bölgede artan yatırımcı güvenini ve elverişli piyasa koşullarını yansıttı.

Çin Harekete Geçerken Bitcoin Fiyatı Yükseldi, Altın Düştü

Son gelişmelerin bir diğer büyük kaybı da değerli metallerdeki düşüş oldu; altın ons başına 2.700 doların üzerindeki rekor seviyesinden, gümüş ise son 12 yılın en güçlü seviyesinden geriledi.

ABD merkezli spot Bitcoin ETF'lerine olan ilgi, Bitcoin fiyatının son dönemdeki düşüş ivmesinin ardından yeniden yükselişe geçmesiyle birlikte artmaya başladı. Örneğin, Farside Investors, BlackRock'ın iShares Bitcoin Trust'ı IBIT'in son zamanlarda büyük girişler kaydettiğini ve yeni yatırımlarda neredeyse 185 milyon dolar çektiğini söyledi.

Çin Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük ikinci ekonomisine olan güveni desteklemek için büyük bir hamle yaparak bir yıllık politika kredilerinin faiz oranını kayıtlardaki en geniş marjla düşürdüğünü de unutmayalım. Bu önemli faiz indirimi, küresel piyasalarda yatırımcı güvenini ve likiditeyi destekleyerek potansiyel olarak artan talebi artırabilir ve ekonomik belirsizliğin ortasında alternatif bir varlık olarak Bitcoin fiyatını destekleyebilir.

Çin Merkez Bankası (PBOC) daha önce orta vadeli borç verme kolaylığı oranını %2,3'ten %2'ye indireceğini açıklamıştı. 30 baz puanlık bu indirim, bankanın 2016 yılında piyasa faiz oranlarını yönlendirmek için parasal aracı uygulamaya koymasından bu yana yapılan en büyük indirim oldu.

Bu kapsamlı program, ne olursa olsun ekonomiye canlılık kazandırmak ve büyümeyi arttırmak için agresif bir şekilde uygulanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde iş verilerinin açıklanması beklentisiyle piyasalar tetikte ve kripto piyasası da bir istisna değil. Rapor 4 Ekim'de Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanacak ve tarım dışı bordro rakamları, işsizlik oranı ve Eylül ayı saatlik ücret istatistiklerini içerecek. Bu göstergeler, ABD Merkez Bankası'nın para politikasını belirlerken yakından izlediği işgücü piyasasının sağlığının değerlendirilmesi açısından önemli.

Tüm bunlar kripto piyasasında dalgalanmanın artmasına yol açabilir ve tüccarlar, Fed'in para politikasındaki olası değişiklikler göz önüne alındığında sonucun Bitcoin fiyatı üzerinde bir etkisi olabileceğini düşünüyor.

İlgili Haberler