Bitcoin'deki arz fazlası fiyatları aşağı çekebilir

Bitcoin'deki arz fazlası fiyatları aşağı çekebilir

Uzmanlar, fazla Bitcoin arzının BTC'yi düşürmeye devam edebileceğini söylüyor.

A+A-

Kripto para piyasası, feshedilen borsalar ve devlet kurumları da dahil olmak üzere birkaç büyük Bitcoin (BTC) sahibinin varlıklarının önemli bir kısmını tasfiye edebileceği için önümüzdeki aylarda potansiyel türbülansa hazırlanmak zorunda kalabilir.

Bu durum, dünyanın önde gelen dijital varlığı ve piyasa likiditesi üzerinde devam eden aşağı yönlü baskıya ilişkin endişeleri artırıyor.
Kripto veri sağlayıcısı Kaiko tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, kripto piyasası şu anda önemli bir arz fazlası ile boğuşuyor. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çeşitli aşamalarda satış baskısına neden olan zorunlu satışlar ve iflas eden kripto varlıklarının tasfiyesi yaz boyunca devam eden bir tema oldu.

Dragonfly'ın genel ortağı Rob Hadick, yaz aylarında Mt. Gox dağıtımları, Japon yeni üzerinden yapılan carry trade ve basitçe yavaşlayan taleple ilgili önemli BTC fiyat baskısı görüldüğünü söyledi. Hadick, “Piyasa, hükümet varlıklarının ve ilave Mt. Gox dağıtımlarının yarattığı aşırı yükten endişe duymaya devam ediyor” dedi.
Piyasa endişesinin başlıca kaynaklarından biri, Mt. Gox alacaklılarına fonların yeniden dağıtılmaya devam etmesi oldu. İflas eden kripto borsasının mülkiyeti, nihai olarak yeniden dağıtılması planlanan 2 milyar dolardan fazla değere sahip 46.000 BTC'yi hala elinde tutuyor.
Fideum'un kurucu ortağı Darren Franceschini, Decrypt 'e verdiği demeçte, bu dağıtımın potansiyel etkisini detaylandırarak, tahminlere göre, 2,7 milyar doların üzerinde değere sahip bu Bitcoin'lerin neredeyse tamamının satılabileceğini ve alacaklıların tüm varlıklarını satması halinde potansiyel olarak 8,2 milyar dolarlık ek satış baskısı yaratabileceğini söyledi.
Diğer önemli sahipler de yakın gelecekte satış baskısının derinliğini artırabilir. Örneğin ABD hükümetinin elinde 2 milyar doların üzerinde Bitcoin bulunuyor.
Franceschini, “Bu Bitcoin'lerin satışına ilişkin resmi bir açıklama olmamasına rağmen, tasfiye olasılığı piyasa üzerinde önemli bir baskı yaratabilir” dedi.
Franceschini, aralarında İngiltere, Çin ve Ukrayna'nın da bulunduğu diğer ülkelerin de önemli Bitcoin rezervlerine sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan Kaiko raporu, piyasa likiditesini değerlendirirken, piyasanın önemli bir fiyat etkisi olmaksızın büyük emirleri absorbe etme kabiliyetini ölçen piyasa derinliği gibi basit işlem hacimlerinin ötesine bakmanın önemini vurguladı.
Raporda ayrıca piyasa sağlığı ve verimliliğinin temel göstergeleri olarak hacim/likidite oranı ve fiyat kaymasının önemi vurgulandı.
Ağustos ayının ilk hafta sonunda Bitcoin önemli bir fiyat düşüşü yaşadı ve Şubat 2024'ten bu yana ilk kez kısa süreliğine 50.000 doların altında işlem gördü.
Kripto ticaret platformu Cube.Exchange'in CEO'su Bartosz Lipiński, kripto piyasalarının ne kadar hızlı değiştiği göz önüne alındığında, hangi piyasa katılımcılarının en aktif satıcılar olacağını tahmin etmenin zor olacağını, ancak bilinen birkaç faktöre dayanarak bir tahminin mümkün olduğunu söylüyor.
Satış baskısının potansiyel kaynakları olarak Mt. Gox mütevellilerini ve Bitcoin ETF'lerinden çıkışları işaret ederek, “Bu eğilim devam ederse, Bitcoin'in yakın ve orta vadeli gelecekte 60.000 $ veya üzerinde desteği sürdürmek için mücadele etmesi mantıklı olacaktır” dedi.
Bu zorluklara rağmen bazı uzmanlar piyasada toparlanma potansiyeli görüyor.
Hadick, “Seçimlerin kendisi, daha dostane bir düzenleyici ortam ve kurumsal alıcıların daha fazla ilgi göstermesine yol açacak daha fazla netlik için bir katalizör sunabilir” dedi ve ekledi: “Büyük varlık yönetimi dağıtım kanalları ETF'leri pazarlamaya yeni başlayabiliyorlar ve BTC'nin uzun vadeli sahiplerinin miktarı son iki ayda hızla arttı, bu da birikime işaret ediyor.”
Bu arada, potansiyel bir joker hakkında uyarıda bulunan Lipiński, Donald Trump'ın el konulan kriptoyu satmayacağını ve rezervde tutacağını söylemesine rağmen, seçimleri ve ABD'nin borsalardaki dengeleri değiştirdiği gerçeğini de belirtti.
Lipiński “Yetkililer ellerindeki kriptoları kitlesel olarak tasfiye etmeye başlarsa, birçok kripto meraklısının sık sık gördüğü 'Noel Baba Rallisi' bu yıl ilk kez gerçekleşmeyebilir” dedi.


İlgili Haberler