Blockchain ile seyahat sektörünü değiştirecek Türk şirketi
Türk girişimcilerin kurduğu Further Network, Blockchain teknolojisi kullanarak geliştirdiği ‘Akıllı Seyahat Kaydı’ ile turizm ve seyahat endüstrisine köklü değişiklikler getirmeye hazırlanıyor.
Türk girişimcilerin kurduğu Further Network, Blockchain teknolojisi kullanarak geliştirdiği ‘Akıllı Seyahat Kaydı’ ile turizm ve seyahat endüstrisine köklü değişiklikler getirmeye hazırlanıyor.
Şirket, söz konusu sistemin finansmanı için 1 Şubat 2018’de Blockchain girişimlerinin yeni finansman sağlama aracı olarak kullandıkları bir Token Oluşturma Etkinliği (TGE) (diğer adıyla bilinen Initial Coin Offering - ICO) gerçekleştirmeyi planlıyor. Söz konusu finansman modeli ile toplanması hedeflenen fon tutarı ise 200 milyon dolar.
Finansman ICO ile sağlanacak
2016’da Erdem Üney, Kadir Özgür Oğuz, Gökhan Koç, Cem Ersözlü ve Eser Sevim tarafından kurulan Further Network, Akıllı Seyahat Kartı (Smart Travel Card – STR) adı verilen uygulama ile 2020’de 13 trilyon dolara ulaşması beklenen turizm ve seyahat endüstrisinde 5 yıl içinde pazardan yüzde 2,5 paya sahip olmayı ve böylece platform üzerinden 100 milyon bilet işlemini gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Uçuş, otel ya da herhangi başka bir seyahat rezervasyona ait verileri içeren dijital bir kayıt olarak tanımlanabilecek olan STR, sistemin kendi dijital para birimi Aton kullanarak mutabakat ve ödeme sorunlarını ortadan kaldıracak.
Yolcular, dijital cüzdanlarında yer alacak STR ile seyahatlerinin birden çok aşamasını tek bir kayıt üzerinden takip edebilecek ve hiçbir aracı kurum ya da kişiye gerek duymaksızın, gerçek zamanlı işlem ve ödeme yapabilecek.
Çoğunlukla Afrika, Asya ve Güney Asya Bölgesi’nde bulunan ve 2016 yılında 1.4 milyar bilet satışı yapılan IATA üyesi olmayan 486 havayolu şirketi ise hedef pazar olarak belirlenmiş durumda.
STR ile neler değişecek
Herhangi bir uçuş veya otel rezervasyonunda değişiklik yapmak, kişiselleştirilmiş hizmetler satın almak ya da yapılan seçimlerin istenildiği anda değiştirilmesi gibi günümüzde kısıtlı şekilde yapılan birçok işlem anlık olarak, aracı gerektirmeden gerçekleşebilecek.
Tüm bunların yanı sıra STR ile, satın alınmış olan biletlerin kişiden kişiye aktarılması gibi yenilikçi yaklaşımlar sayesinde sistemin yapısının tamamen değiştirilmesi, yolcuların da sistemin içerisinde aktif bir oyuncu haline gelmesi amaçlanıyor.
Bu sayede, biletler için ikincil market oluşturulmasına da olanak sağlanacak ve bilet sahipleri biletlerini başka kişilere direkt transfer edebilecekler.
YORUM YAZ