Boeing üretimini grev vurdu, 17 bin kişi işten atılacak

Boeing üretimini grev vurdu, 17 bin kişi işten atılacak

Boeing 17.000 kişiyi işten çıkaracak, grev mali durumu vurduğu için ilk 777X uçağını erteleyecek.

A+A-

Boeing 17.000 kişiyi işten çıkaracak, ki bu şirketin küresel işgücünün %10'u'na denk geliyor. Boeing, 777X jetinin ilk teslimatlarını bir yıl erteleyecek ve ABD'li uçak üreticisi bir ay süren grevden etkilenirken, üçüncü çeyrekte 5 milyar dolar zarar kaydedecek. CEO Kelly Ortberg çalışanlara gönderdiği mesajda, 33.000 ABD Batı Yakası işçisinin devam eden grevinin 737 MAX, 767 ve 777 jetlerinin üretimini durdurmasının ardından "finansal gerçekliğimizle uyumlu hale gelmek için" önemli ölçüde küçülmenin gerekli olduğunu söyledi.

Ortberg şu sözleri kaydetti:

"İşgücü seviyelerimizi finansal gerçekliğimize ve daha odaklanmış bir dizi önceliğe uygun hale getirmek için yeniden belirledik. Önümüzdeki aylarda toplam işgücümüzü yaklaşık %10 oranında azaltmayı planlıyoruz. Bu azaltmalar yöneticiler, müdürler ve çalışanları kapsayacak."

Ortberg'in açıklamaları sonrası Boeing hisseleri piyasa sonrası işlemlerde %1,1 düştü. Kapsamlı değişiklikler, Ağustos ayında sendika ve çalışanlarıyla ilişkileri yeniden kurma sözü vererek kuşatılmış uçak üreticisinin başına gelen Ortberg'in büyük bir hamlesi.

Boeing, savunma sektörü ve iki ticari uçak programı için toplam 5 milyar dolarlık vergi öncesi kazanç masrafı kaydetti. Boeing, 20 Eylül'de sorunlu uzay ve savunma biriminin başındaki Ted Colbert'i görevden aldı. 23 Ekim'de üçüncü çeyrek kazançlarını açıklayacak olan Boeing, ayrı bir açıklamada 17,8 milyar dolar gelir, 9,97 dolar hisse başına zarar ve beklenenden daha iyi 1,3 milyar dolar negatif işletme nakit akışı beklediğini söyledi.

Analistler ortalama olarak Boeing'in üç aylık negatif 3,8 milyar dolar nakit yakmasını bekliyorlardı. Great Hill Capital'de hisse senedi yöneticisi olan Thomas Hayes, işten çıkarmaların grevi sona erdirmek için çalışanlar üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi.

Hayes bir e-postada, "Geçici olarak maaş çekine sahip olmayan grevci işçiler, kalıcı olarak maaş çekine sahip olmayan işsiz işçiler olmak istemezler" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Grevin bir hafta içinde çözüleceğini tahmin ediyorum, çünkü bu işçiler kendilerini bir sonraki 17.000 kesinti grubunda bulmak istemiyorlar."

İş bırakma eylemini sona erdirmek Boeing için kritik önem taşıyor. Derecelendirme kuruluşu S&P, grevin Boeing'e ayda 1 milyar dolara mal olduğunu ve şirketin yatırım yapılabilir kredi notunu kaybetme riski taşıdığını tahmin ediyor.

Ortberg ayrıca Boeing'in müşterilerine, geliştirme sürecindeki zorluklar, uçuş testi duraklaması ve iş bırakma eylemi nedeniyle 777X'in ilk teslimatını 2026'ya kaldığını bildirdiğini söyledi. Boeing, 777X'in sertifikasyonu konusunda uçağın lansmanını önemli ölçüde geciktiren sorunlarla karşı karşıya kalmıştı. Ortberg, "İşimiz kısa vadeli zorluklarla karşı karşıya kalırken, geleceğimiz için önemli stratejik kararlar alıyoruz ve şirketimizi eski haline getirmek için yapmamız gereken işler konusunda net bir görüşe sahibiz" dedi. Boeing, sipariş edilen 29 uçağı tamamlayıp teslim ettiğinde 767 kargo uçağı programını 2027'de sona erdirecek, ancak KC-46A Tankeri için üretimin devam edeceğini söyledi.

Grevdeki işçileri temsil eden Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Sendikası (IAM) yaptığı açıklamada Boeing'in 767 ticari kargo uçağıyla ilgili duyurusunun rahatsız edici olduğunu ve sonuçlarını değerlendireceklerini söyledi. IAM ayrıca Boeing'in Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'nda sendika aleyhine yaptığı iddiaları temelsiz olarak nitelendirdi.
 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler