BofA'dan borsaları coşturacak yeni tahmin açıklaması

BofA'dan borsaları coşturacak yeni tahmin açıklaması

BofA, Fed'in Yılın Son Çeyreğinde 75 Baz Puan Faiz İndirimi Yapmasını Beklediğini Açıkladı

A+A-

BofA Global Research, ABD Merkez Bankası'nın (FED) Çarşamba günü başlatması beklenen faiz indirimleri sonrası, 2024'ün son çeyreği için öngörülen faiz indirimi tahminini 75 baz puana çıkardığını duyurdu. FED'in son indiriminin ardından New York borsasında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq rekor seviyelere yükselmişti

Çarşamba günü Fed, Başkan Jerome Powell'ın, enflasyonun düşüş trendine girdiğini belirterek, politika yapıcıların düşük işsizlik oranını koruma kararlılığını vurguladığı yüzde yarım puanlık bir faiz indirimi açıkladı. Kararın ardından değerlendirme yapan BofA, Fed'in Kasım ve Aralık aylarında 25'er baz puanlık iki indirim yapması yerine, yılın son çeyreğinde toplamda 75 baz puanlık bir indirim gerçekleştireceğini öngörüyor.

BofA Global Research ayrıca, 2025'te 125 baz puanlık daha bir indirim beklentisi olduğunu ve nihai faiz oranının mevcut %4,75-%5,00 seviyesinden %2,75-%3,00 aralığına ineceğini belirtti.

BofA ekonomistleri, "Fed’in daha derin kesintilere zorlanacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullanarak, büyük faiz indiriminin ardından Fed'in şahin bir adım atmasının olası olmadığını belirtti.

Diğer yandan, Goldman Sachs, bu yıl Kasım ve Aralık toplantılarında 25 baz puanlık iki indirim beklentisini korudu. Ancak kurum, Kasım 2024'ten Haziran 2025'e kadar her toplantıda 25 baz puanlık indirim yapılacağını ve nihai oranın 2025'in ortasına kadar %3,25-%3,50 aralığına ineceğini öngörüyor. Goldman Sachs, daha önce, 2025 yılı için her çeyrekte bir kesinti planlanmıştı.

Goldman Sachs ekonomistleri, "Bugünkü 50 baz puanlık indirimin aciliyet göstermesi ve katılımcıların 2025 için öngördüğü hızlanma, ardışık indirimlerin en olası yol olduğunu gösteriyor" açıklamasında bulundu.

Fed yetkilileri ise gösterge faiz oranının 2024 sonuna kadar yarım puan, 2025'te tam puan ve 2026'da yarım puan daha düşeceğini öngörüyor. Ancak, bu tür uzun vadeli tahminlerin belirsizlikler içerdiği konusunda uyarıyorlar.

İlgili Haberler