BofA'nın büyük müşterileri hangi hisseleri satıyor, ne alıyor?

BofA'nın büyük müşterileri hangi hisseleri satıyor, ne alıyor?

Bank of America'nın Büyük Müşterileri Bireysel Hisse Senetlerini Satıyor ve Paralarını Bu 7 Sektördeki Bu ETF'lere Yatırıyor

A+A-

New York borsasında geçen hafta S&P 500, Nisan'dan bu yana en kötü performansını sergileyerek %2 düştü. Verilere göre, Bank of America'nın en büyük müşterileri bu düşüşe katkıda bulunan satışların bir parçasıydı.

Bank of America, 15-19 Temmuz tarihleri arasında işlem platformlarındaki sermaye akışlarını toplayarak müşterilerinin ne tür işlemler yaptığını analiz etti. Bankanın, Hisse ve Kuantum Stratejisti Jill Carey ve ekibi tarafından hazırlanan notta, müşterilerin geçen hafta 7 milyar dolarlık ABD hisse senedi sattığı belirtildi. Bu, Kasım 2020'den bu yana en yüksek rakam. Raporda, satışların büyük kısmının bireysel hisse senetlerinde olduğu, müşterilerin paralarını daha çok ETF'lere yatırdığı vurgulandı.

Bireysel Hisse Senedi Satışları

Küçük, orta, büyük fark etmeksizin, hedge fonlar ve diğer kurumsal müşteriler geçen hafta bireysel hisse senedi varlıklarını elden çıkardı. Son haftalarda genel piyasa performansının aksine yükselen küçük hisselerde bile çıkışlar yaşandı.

En büyük çıkışların yaşandığı iki sektör ise finans ve teknoloji oldu. Finans sektörü geçen haftadan önce de çıkışlar yaşıyordu, ancak teknoloji sektöründeki satışlar Mayıs ayından bu yana ilk kez gerçekleşti.

Wall Street bu yılın başından beri bu iki sektöre iyimser bir bakışla bakıyordu. Bu yüzden geçen haftaki satışlar önemli ve sözkonusu duyarlılıkta bir değişim anlamına geliyor. Analistler, bankaların iyileşen makroekonomik koşullar ve artan sermaye piyasası gelirlerinden fayda sağlayacağını öngörüyordu. Finans sektörü, büyük bankaların güçlü ikinci çeyrek kazançlarını açıklamasıyla kazanç sezonunu başlattı. Teknoloji şirketleri ise kazançlarını açıklamaya başlıyor ve yatırımcılar, yapay zekanın gelir potansiyeli hakkında daha fazla netlik arıyor.

Satışlara rağmen, Bank of America bazı hafif alım faaliyetleri de gördü: özel müşteriler küçük net alıcılar oldu. Alım yapanlar, genellikle isteğe bağlı, sağlık, enerji ve iletişim hizmetleri hisselerini tercih etti.

Özellikle iletişim hizmetleri sektörü yatırımcıların ilgisini çekti. Bankaya göre, sektör art arda 16 hafta boyunca giriş yaşadı ve bu açıdan sektörler arasında ilk sırada yer aldı.

ETF İlgisi Neden Artıyor?

Peki, bireysel hisse senetleri yerine, müşteriler paralarını neden ETF'lere yatırıyor. Son dönemde ETF'lere olan talep güçlü. Bank of America'ya göre, geçen hafta üst üste yedinci hafta ETF girişleri yaşandı ve bu fonlara 736 milyon dolar aktı.

ETF varlık sınıfı genel olarak popüler olsa da, bazı alanlar diğerlerine göre daha fazla kurumsal ilgi görüyor. Geçen hafta 11 ETF sektöründen yedisine para girişi yaşandı: teknoloji, sanayi, kamu hizmetleri, gayrimenkul, enerji, temel tüketim malları ve iletişim.

Sağlık, finans, isteğe bağlı tüketim ve malzeme sektörlerinde ise çıkışlar yaşandı. Müşteriler, bireysel küçük ölçekli hisse senetlerini satmalarına rağmen, bu büyüklük segmentinden tamamen uzak durmuyorlar. Küçük ölçekli ETF'lere büyük ölçekli ETF'lerden daha fazla para yatırdılar ve bu, bu yılın Mayıs ayından bu yana küçük ölçekli hisselere en büyük desteği sağladı. Benzer şekilde, bireysel teknoloji hisseleri satılırken, teknoloji ETF'leri geçen hafta tüm sektörler arasında en büyük sermaye girişini gördü.

ETF popülaritesindeki artışa rağmen, yine de bankanın müşterilerinin bir grubu bu eğilime katılmadı. Hedge fonlar, geçen hafta neredeyse her kategoride, ETF'ler dahil, satıcı oldular ve yaklaşık 2 milyar dolarlık net çıkış yaşandı. Sadece iki sektörde net alıcı oldular: iletişim hizmetleri ve isteğe bağlı tüketim hisseleri.

 

İlgili Haberler