BOJ'un faiz açıklaması banka hisselerini yükseltti

BOJ'un faiz açıklaması banka hisselerini yükseltti

BOJ'un faiz açıklaması ardından Japon banka hisseleri Aralık 2022'den bu yana en fazla yükselişi gösterdi.

A+A-

Japon banka hisseleri, ülkenin merkez bankasının gösterge faiz oranını yükseltmesi ve tahvil alımını azaltma planlarını açıklamasının ardından Aralık 2022'den bu yana en fazla yükselişi gösterdi.

Topix Bankalar Endeksi, faizler yükseldikçe kredi verenlerin faiz gelirlerinin artacağı spekülasyonuyla %4,7 yükseldi. Gösterge, yerel yayın kuruluşu NHK'nın BOJ yetkililerinin faiz oranlarını artırmayı görüşeceğini bildirmesinin ardından en iyi performans gösteren sektör olduğu erken işlemlerden elde ettiği kazançları genişletti.

Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. ve Çarşamba günü piyasa kapanışından sonra kazançlarını açıklayacak olan Mizuho Financial Group Inc. dahil olmak üzere Japonya'nın en büyük kredi kuruluşları %4'ten fazla yükseldi.

Pictet Asset Management Japonya'da kıdemli müşteri portföy yöneticisi olan Hiroshi Matsumoto, “Daha yüksek faiz oranları hissi banka hisselerini yükseltiyor,” dedi. “Faiz artırımı beklenenden erken oldu, ancak bu BOJ'un politika faizini artırmayı bırakacağı anlamına gelmiyor.” Gösterge 10 yıllık tahvil faizi, bu artışı sınırlamadan önce %1,06'ya kadar tırmandı.

BOJ, yaptığı açıklamaya göre politika faizini %0 ila %0,1 aralığından yaklaşık %0,25'e yükseltti. Ayrıca aylık tahvil alım hızını 2026'nın ilk çeyreğinde yaklaşık 3 trilyon Yen'e (19,6 milyar $) düşüreceğini söyledi.
Bu ayın başlarında Japonya'nın büyük bankaları, piyasa katılımcılarının merkez bankasındaki oturumları sırasında BOJ'a aylık tahvil alımlarında derin kesintiler yapması çağrısında bulundu.

Bu arada, gayrimenkul hisseleri, yüksek borçlanma maliyetlerinin geliştiriciler üzerinde baskı oluşturması beklendiğinden düştü. Gösterge 10 yıllık tahvil faizi %1,06'ya kadar tırmanırken, daha sonra bu artışı sınırladı.


 

Etiketler : ,
İlgili Haberler