Borç tavanı krizini çözen ABD'nin ulusal borcu 32 trilyon doları gördü
Borç tavanı krizini güçlükle sürdüren ve Haziran ayı başında sonuca ulaştıran ABD'nin ulusal borcu 32 trilyon dolara tahmin edilenden 9 yıl önce ulaştı.
Açıklanan Hazine Bakanlığı verilerine göre, Başkan Biden'ın borç tavanını askıya alan yasayı imzalamasının üzerinden iki hafta geçmeden, federal borçlanma 32 trilyon doları aştı. Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin talep ettiği on milyarlarca dolarlık harcama kesintilerini de içeren bu yasa tasarısı, hükümetin borç tavanının askıya alınmasının sona ereceği 2024 yılı sonuna kadar istediği kadar borçlanmasına izin verecek.
Biden 3 Haziran'da tasarıyı imzaladığında toplam ulusal borç 31.47 trilyon dolardı. Borç tavanının askıya alınmasından sonraki ilk iş gününde federal borçlanma yaklaşık 400 milyar dolar artarak, Hazine Bakanlığı'nın tavanı aşmamak için ertelediği federal işçi emeklilik planlarına yapılan ödemeler gibi bastırılmış borçlanma ihtiyaçlarını yansıttı.
Borç 32 trilyon dolar seviyesine pandemi öncesinde yapılan tahminlere göre 9 yıl önce vardı. Kongre Bütçe Ofisi tahminlerine göre borç, yeni harcama kısıntıları hesaba katılsa bile 2030'a kadar 50 trilyon dolar seviyesine ulaşacak.
Peterson Vakfı tarafından yapılan projeksiyonlara göre ABD'nin borcu gelecek 30 yılda 127 trilyon dolara ulaşacak ve faiz maliyeti 2053'e kadar tüm federal gelirlerin yaklaşık yüzde 40'ına ulaşacak.