Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı: Hedeflediğimiz noktadan daha çok uzağız

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı: Hedeflediğimiz noktadan daha çok uzağız

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, borsa olarak klasik verileri sattıklarını belirtti.

A+A-

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, borsa olarak klasik verileri sattıklarını belirterek, "Bundan para da kazanıyoruz. Ama hedeflediğimiz noktadan daha çok uzağız. Benzer ABD ve Avrupa borsalarıyla kıyasladığımızda, veri dağıtımından ve veri analizinden elde edilen gelir hedeflerini henüz yakalayamadık." dedi.  

Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri AŞ, 15’inci yılına özel düzenlenen toplantıda yeni teknoloji ve ürünlerini tanıttı. 

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, toplantıda yaptığı konuşmada, Fintech alanında yetişmiş iş gücüne ve mühendis kaynağına karşın maalesef az sayıda Matriks benzeri firmanın bulunduğunu ifade ederek, Matriks'in geldiği nokta itibarıyla kendilerine umut verdiğini, yakın gelecekte bu alanda başarılı Fintech şirketlerinin olmasını umduklarını söyledi. 

Karadağ, şu anda kendi yazılımlarını yapan, dünya devleri ile kısıtlı imkanlarla da olsa yarışan, onlara meydan okuyan firmaların var olduğunu, bu durumun kendilerine gurur verdiğini belirterek, doğru projelerle desteklenmesi durumunda Fintech alanında geleceğin parlak olduğunu söyledi.

Ortalama mühendis zekasında, Türkiye'nin, Avrupa ve dünyanın önünde yer aldığını, daha hızlı, daha proaktif ve daha ekonomik çözümler üretebilen nitelikli iş gücüne sahip olduğunu vurgulayan Karadağ, şunları kaydetti: 

"Borsa olarak klasik verileri satıyoruz. Bundan para da kazanıyoruz. Ama hedeflediğimiz noktadan daha çok uzağız. Benzer ABD ve Avrupa borsalarıyla kıyasladığımızda, veri dağıtımından ve veri analizinden elde edilen gelir hedeflerini henüz yakalayamadık. Ortalama dünya borsaları, veri analitik ve veri satışından yüzde 15-20-25'e varan gelir elde ediyorlar. Tabii bu sadece trade verisi değil. Daha çok şirketlere, yatırımcılara, şirketlerin yönetim kurullarına doğru karar üretebilecekleri finansal verileri sunuyorlar. Bu anlamda bizde de yeterli altyapı var. Hem ürün geliştirmede hem de pazarda farkındalık yaratmada ilave çalışmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum."

"Matriks, Türkiye’deki deneyimini yurt dışı pazarlara taşımaya hazırlanıyor" 

Matriks Genel Müdür Yardımcısı Fuat Akman da 2003 yılında finans piyasasına yönelik veri dağıtım şirketi olarak kurulan Matriks’in,15 yılda pek çok ilke imza attığını, finans piyasasına yönelik analiz sistemlerinde yurt dışına bağımlılığı ortadan kaldırdığını söyledi. 

Akman, "2005 yılında borsayı cep telefonuna taşıyan ilk yerli kurum Matriks oldu. Cep telefonları ile piyasaları anlık olarak izleyebilme ve alım satım yapma, algoritmik trading, piyasa yapıcılığı gibi birçok ilkleri Türk yatırımcısının hizmetine sunarak sektörün gelişimine katkıda bulundu. Bugün yeni ürünlerimizi tanıtmak için karşınızdayız. Ar-Ge departmanımızla birlikte hazırladığımız ürün ve hizmetlerin finans piyasasının doğasını değiştireceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Finansal veriye erişimden çok verinin bilgiye dönüşmesine büyük ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Akman, Matriks'in bu tespitten hareketle finans piyasası oyuncularına yapay zeka içeren yeni çözümler hazırladığını bildirdi.

Akman, Türkiye’deki deneyimini yurt dışı pazarlara taşımaya hazırlanan Matriks’in, yeni stratejileri doğrultusunda, blockchain, kitle fonlaması, kişisel finans ve emtia borsaları için altyapı geliştirme konularındaki çalışmaları hakkında bilgi de verdi.

Matriks'in finans piyasasının doğasını değiştirecek yeni ürün ve hizmetlerinin tanıtıldığı toplantıda Prime, Matriks IQ, Mobil IQ, WebTrader, Bot, Çapa, HFT, Algo Çözümleri, OMS, Enerji Terminali ve Emtia İşlem Platformu kullanıcılarla buluştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.