Borsa İstanbul’daki toplam yatırımcı sayısı 1 milyon 165 bine ulaştı

Borsa İstanbul’daki toplam yatırımcı sayısı 1 milyon 165 bine ulaştı

Yılın ilk yarısının sonunda Borsa İstanbul’daki toplam yatırımcı sayısı yılsonuna ve ilk çeyreğe göre artarak 1 milyon 165 bin 558 adet oldu. Artış yerli ve yabancı tüzel ve gerçek yatırımcılardan kaynaklandı.

A+A-

Yılın ilk yarısının sonunda Borsa İstanbul’daki toplam yatırımcı  sayısı yılsonuna ve ilk çeyreğe göre artarak 1 milyon 165 bin 558 adet  oldu. Artış yerli ve yabancı tüzel ve gerçek yatırımcılardan  kaynaklandı. Merkezi Kayıt Kuruluşu ile TÜYİD'in 2018 yılının ikinci çeyreğine  ilişkin "Borsa Trendleri Raporu" yayımlandı.
   
Haziran ayı itibarıyla Borsa İstanbul’daki yatırımcının %99,2’si yerlilerden oluştu.

   
Ocak-Haziran döneminde BIST Tüm işlem hacminde %32 paya sahip  olan yabancı yatırımcıların piyasa değerindeki payı %62 oldu. Yabancıların elindeki hisse senetlerinin toplam değeri 196 milyar TL olarak belirlendi. Yabancı yatırımcıların BIST TÜM işlem hacmindeki  payı ikinci çeyrekte ortalama %32 ile Borsa Trendleri Raporu’nun  yayınlanmaya başladığı 2012 yılından bu yana en yüksek seviyesine  ulaştı.
   
Yerli yatırımcıların %99,5’ini oluşturan bireysel yatırımcılar,  yerli portföy değerinin %54’ünü elinde bulunduruyor. Türkiye’de ihraç edilen özel sektör borçlanma araçlarının döviz  cinsi dağılımına bakıldığında Türk Lirası cinsinden borçlanma araçları  hacminde ilk yarıyılda %15, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise %47  artış yaşandığı  Euro cinsinden borçlanma araçları hacminin ise 2017’nin ilk yarısından bu yana sabit kaldığı görüldü. Türk Lirası  cinsinden ihraç edilen özel sektör borçlanma araçlarının yaklaşık %67’si yerli kurumsal, yine yaklaşık %28’i yerli bireysel yatırımcılar  tarafından tutuluyor.
   
2018 2. çeyrek sonu itibarıyla BIST-Tüm’ün fiili dolaşımı baz  alındığında halka açıklık oranı yüzde 31,49 oldu. Bir önceki dönem  fiili dolaşım halka açıklık oranı yüzde 32,09 seviyesinde bulunuyordu.
Yabancı İşlemleri
Borsa İstanbul’da, yılın ikinci çeyreğinde 939 milyon ABD doları  net yabancı çıkışı yaşandı. Bu dönemde en yüksek net yabancı çıkışı 542 milyon ABD doları ile Banka endeksini de içine alan BIST Mali  endeksinde olurken, onu 384 milyon ABD doları ile BIST Hizmetler  endeksi takip etti. Net yabancı girişi olan tek endeks ise 40  milyon ABD doları ile BIST Teknoloji oldu.
   
Yılın ilk yarısı sonunda Borsa İstanbul’da yaşanan net yabancı  çıkışı 1,7 milyar ABD dolarını buldu. Geçen yılın aynı döneminde 1,6 milyar dolarlık giriş görülmüştü. 
Raporda şöyle devam edildi:
"Yılın ikinci çeyreğinde yabancıların işlem hacmindeki payı tüm  endekslerde bir önceki çeyreğe, 2017 yılına ve geçen yılın aynı  çeyreğine göre artmıştır. Yabancı yatırımcıların BIST TÜM işlem  hacmindeki payı ikinci çeyrekte ortalama %32 ile Borsa Trendleri Raporu’nun yayınlanmaya başladığı 2012 yılından bu yana en yüksek  seviyesine ulaşmıştır. Bu dönemde BIST TÜM yabancı payı en yüksek  seviyesine %34 ile Mayıs ayında ulaşmıştır. Tüm endeksler ve aylar  bazında en yüksek yabancı payı %54 ile Mayıs ayında BIST Ticaret’te  gerçekleşmiştir. Yabancı işlem payı ilk altı aylık dönemde en fazla BIST Holding ve Yatırım’da artmıştır."


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.