Borsada endeks bu hafta 9 bin puanı geçebilir mi

Borsada endeks bu hafta 9 bin puanı geçebilir mi

Dün rekor kapanış yapan BIST 100 Endeksi bugün 9 bin puanı hedefleyibilir

A+A-

Dün 8.869 ile rekor kapanış yapan Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi'nin 9 bin puanı hedefleyebileceği öngörüldü. Ziraat Yatırım konu ile ilgili günlük değerlendirmesinde TL bazında zirvede olan endeksin dolar bazında hala yükseliş için yerinin olduğu belirtildi. Ziraat Yatırım'ın değerlendirmesi şöyle:

Borsa İstanbul'da pozitif hava dün de devam etti ve 75 hissenin artıda kapattığı BIST100'de günlük prim %1,05 olarak gerçekleşti. İletişim dışında ekside olan sektör bulunmazken, bilişim ve teknoloji sektörlerindeki güçlü yükseliş eğilimi sürdü.

Bankacılık endeksi (XBANK) ve Sınai endeksi (XUSIN) ise sırasıyla %1,17 ve %1,14 yükseldi. Dolar bazlı grafikte dirençleri aşan BIST100 endeksinde yukarı yönlü hareketin işlem hacmi ile desteklenmesi olumlu olarak değerlendirilebilir.

Dün 125,5 milyar TL hacimle (Son bir aylık ortalama 98milyar TL) yaklaşık son üç ayın en yüksek işlem hacmi gerçekleşti. TL bazlı grafikte rekor seviyede kapanışlar yapan BIST100 endeksinde Dolar bazlı grafikte kısa vadeli yükseliş için halen alan var gözüküyor.

Bu kapsamda, yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın Başkanlık edeceği yarınki Enflasyon Raporu öncesinde BIST100 endeksi 8.800 seviyesinin üzerinde kalarak 9.000 bölgesini hedefleyebilir. Yurtdışında ise önümüzdeki birkaç toplantıda Fed'e yönelik azalan faiz indirim beklentilerine karşın borsalarda dirençli görüntü sürüyor. Dün kısmi primlerle günü kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde artıda kalma çabasında. Asya tarafında, Çin borsasındaki oynaklığı azaltmaya yönelik otoritelerden gelen adımların etkisi yavaş yavaş görülüyor. Şanghay endeksi bu sabah %1 civarında yükselişte. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de yaklaşık %0,4 primli. Bugün piyasalar üzerinde etkili olabilecek önemli bir veri akışı bulunmuyor.

MAKROEKONOMİ
 
Almanya'da fabrika siparişleri aylık bazda kasımda yatay seyrin ardından, aralıkta hafif düşüş beklentilerine karşın %8,9 oranında artış kaydetti ve böylece Haziran 2020'den bu yana en güçlü artışı sergiledi. Fabrika siparişleri yıllık bazda ise kasımda %4,7 oranında düşüşün ardından aralıkta %2,7 oranında artış kaydetti. Bu kapsamda beklentilerden güçlü gelen veri, zayıf küresel talep nedeniyle belirgin zayıflama görülen Almanya ekonomisine ilişkin toparlanma beklentisini güçlendirdi.

Euro Bölgesi'nde perakende satışlar, aylık bazda kasımda %0,3 artışın ardından aralıkta %1,1 oranında gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti ve böylece son bir yılın en sert düşüşünü sergiledi, yıllık bazda ise düşüş hızı %0,4'ten %0,8 seviyesine geldi ve üst üste on beşinci ayda da daralmayı sürdürdü. Bu kapsamda, bölgede tüketici talebi, artan borçlanma maliyetleri nedeniyle zayıf kalmaya devam etti.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayınlanan ocak ayı reel efektif döviz kuru endeksi, aylık bazda %3 artışla 55,29'dan 56,95 seviyesine yükseldi ve böylece TL'nin reel değeri geçen yılın mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, aralık ayı dış ticaret dengesi verisi TSİ 16.30'da takip edilecek. Kasım ayında aylık bazda dış ticaret açığı, 64,5 milyar USD'den 63,2 milyar USD seviyesine gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Kasımda aylık bazda ithalat %1,9 düşüşle 316,9 milyar USD seviyesine gerilerken, ihracat da %1,9 düşüşle 253,7 milyar USD seviyesine gerilemişti ve böylece temmuzdan bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Aralıkta ise aylık bazda dış ticaret açığının 62,2 milyar USD seviyesine gerileyerek daralmayı sürdürmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak TSİ 10'da aralık ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Almanya'da sanayi üretimi aylık bazda kasımda %0,7 oranında gerileyerek düşüşünü altıncı aya taşımıştı, yıllık bazda ise daralma hızı %3,4'ten %4,8 seviyesine ulaşmıştı ve böylece son üç yılın en sert düşüşünü kaydetmişti. Aralıkta ise aylık bazda sanayi üretiminin %0,5 gerileyerek düşüşünü sürdürmesi ve yıllık bazda ise düşüş hızının %4,8'den %2,4 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 17.30'da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ocak ayı Hazine nakit dengesi verisi yayınlanacak. Hazine nakit dengesi, aralık ayında 197 milyar TL açık vermişti, kasım ayında 95,3 milyar TL fazla vermişti, 12 aylık kümülatif nakit açığı ise aralıkta 536,8 milyar TL'den 625,5 milyar TL'ye, GSYH'a oranı ise %2,37'den %2,76'ya yükselmişti (GSYH verisi olarak 3. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). Alt detaylara bakıldığında gelirlerde aylık %27,2 oranında düşüş gözlenirken, giderler ise faiz giderlerindeki aylık %59 oranındaki belirgin düşüşe karşın faiz dışı giderlerdeki aylık %24,6 oranındaki artışın etkisiyle %14,2 oranında artış sergilemişti.

İlgili Haberler