Borsada yeni işlem pazarları açılıyor
Borsa yönetimi yeni vadeli işlem pazarları açacak
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) tarafından borsa konferans salonunda düzenlenen "II. VİOP Risk Yönetimi Konferansı"nda değerlendirmeler yaptı.
Niccolo Machiavelli'nin Prens kitabında, "Gerçekleştirdiğiniz eylemlerin tamamı risk içermektedir" sözlerini anımsatan Dinç, "Machiavelli'ye göre risk yönetimi ihtiyatlı olmak tehlikeyi tamamen önlemek değil, bu imkansız. Riski iyi hesaplayıp buna göre hareket etmek" ifadelerini aktardı.
Finans kurumlarının son yıllarda risk kavramını kökten değiştirdiğini belirten Dinç, dünyada finansal risk konusunda duyarlılığın geliştiğini söyledi.
"Borsa İstanbul piyasalarında gerçekleşen işlemlerin hacmi 1,9 trilyon liraya ulaştı"
Kendisinin üniversite öğrencisi olduğu dönemde bankacılık için 40 temel riskten söz edildiğini belirten Dinç, gelinen noktada çok sayıda riskten söz edildiğini kaydetti.
Türkiye'de banka aktiflerinin 2,5 trilyon liraya yaklaştığını aktaran Dinç, "Toplam dış ticaret hacmimiz 400 milyar dolar, Borsa İstanbul piyasalarında gerçekleşen işlemlerin hacmi de 1,9 trilyon liraya ulaşmış vaziyette. Şimdi bu risklerin yönetilmesi büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.
"Birkaç hafta içinde buğday piyasasını devreye alacağız"
Türkiye'de kur riskinin iyi yönetilememesi durumunda şirketlerin kazançlarını kaybedebileceğini anlatan Dinç, şu bilgileri aktardı:
"Biz Borsa İstanbul olarak burada yeni bir portföyle hizmet veriyoruz. Endeks, döviz ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyonlarımız var, altın, gecelik faiz, elektrik, kıymetli madenlere dayalı vadeli işlem sözleşmelerimiz var yine.
Bunun yanında tarıma dayalı ürünleri de açıyor olacağız. İnşallah önümüzdeki birkaç hafta içinde buğday piyasasını devreye alacağız, arkasından pamuk ve mısır gibi ürünler de devreye girecek."
"Finans sektörü bir şeyi üretmiyor, üretilen değerler üzerinden para kazanıyor"
Dinç'in açılış konuşmasının ardından düzenlenen panelde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Vedat Akgiray ise kurum kültürünün finansal riskte belirleyici olduğunu ifade etti. Finans sektörü paydaşlarının esasında bir şeyi üretmediğini, üretilen değerler üzerinden para kazandığını hatırlatan Akgiray, finans sektöründe ahlakın önemine işaret etti.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Coşkun Küçüközmen de finansal risk yönetiminde görsel hafızanın önemine değindi.
Finansal disiplinlerde kurumsal yapıların önemli olduğunu aktaran Küçüközmen, "Bir şeyi alıyorsanız kültürünü de almak zorundasınız. Arabaları, yolları alıp Avrupa'nın şoförlük kültürünü almazsanız yılda binler ölü sayısı olur savaş gibi" değerlendirmesini yaptı.
"VİOP dünyada en hızlı büyüyen vadeli işlem piyasası"
Borsa İstanbul VİOP Grup Müdürü Muammer Çakır da bu yıl VİOP'ta kontrat sayısındaki artışının yüzde 49 olduğunu belirterek, VİOP'un dünyada en hızlı büyüyen vadeli işlem piyasası olduğunu savundu.
VİOP'ta bireysel yatırımcıların payının yüzde 63 olduğunu kaydeden Çakır, kurumsal yatırımcıyı artırmayı hedeflediklerini anlattı.
Bu arada konferanstan önce Verusatürk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ'nin Pay Senetleri Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladığı için "Gong Töreni" yapıldı.
YORUM YAZ