Borsada yükseliş sürecek mi? Kritik seviyeler nerede?

Borsada yükseliş sürecek mi? Kritik seviyeler nerede?

Borsa İstanbul, cuma gününü sert yükselişle kapattı. Peki bu yükseliş gelecek hafta da sürecek mi? Kritik seviyeler nerede?

A+A-

Faiz indirimlerinin ardından alternatifsiz kalan Borsa İstanbul’a ilgi her geçen gün artıyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, son 2 ayda hisse senedi piyasalarına 660 bin yeni yatırımcı katıldı. Böylece hisse senedine yatırım yapanların sayısı 3.3 milyonu aştı.

Hisse bazlı ayrışma dönemi

Ekonomim.com'un haberine göre sermaye piyasalarının tabana yayılması anlamında bu gelişme ne kadar kıymetli olsa da gelen yatırımcıların büyük bölümünün kısa vadede yüksek getiri hayali kurmaları kafalarda soru işareti yaratıyor. Çünkü bilinçsizce yapılan yatırımlardan doğabilecek mağduriyetlerin konuşulduğu bir ortamda borsanın algısı da aynı şekilde olumsuza dönecektir. Son 1 yılda yüzde 150’nin üzerinde değer kazanan bir varlığa yatırım yapmanın bazı riskleri de içinde barındırdığı unutulmamalı.

Bu borsada yükselişin sonuna gelindiği gibi algılanmamalı. Düşük faiz ve yüksek enflasyonist ortamın sürdüğü bir durumda borsada yükseliş sürecektir. Ancak önümüzdeki dönem geçmişe nazaran hisse bazlı ayrışmanın artacağı bir dönem olabilir. Yani bazı hisseler diğerlerinden daha yüksek getiriler sunabilir. Peki bu hisseleri nasıl seçeceksiniz?

Aracı kurumların çıkardığı raporları takip edebilirsiniz ama BİST 100 dışında bir şirket raporuna ulaşmak pek mümkün değil. Bu durumda profesyoneller tarafından yönetilen fonlar sizin için iyi bir fırsat.

Risklerden korunma yöntemleri

Yatırım fonlarıyla hem borsadaki getiri fırsatlarından yararlanabilir hem de hisse seçimini işin uzmanlarına bırakabilirsiniz. ‘Yok ben fon yerine hisse almak istiyorum’ diyorsanız da sepet yapmalısınız. Yani tek bir hisse senedine ya da tek bir sektöre yatırım yapmak yerine gelecek vadeden, temettü verimi yüksek, büyüme hikayesi olan şirketlerden oluşan bir portföy orta ve uzun vadede sizi üzmeyecektir.

Yatırım kararlarının yanında açılan pozisyonları fiyat hareketlerinden etkilenmeden koruyabilmek de bir diğer önemli konu. Arada yaşanacak kâr satışlarına hazırlıklı olunmalı ve panik satışlardan kaçınmalısınız. Tüm uzmanların da her platformda dediği gibi sosyal medyada yazılanlara, ‘tüyolara’ göre yatırım kararı almayın!

Borsa İstanbul’da kritik seviyeler nerede?

BİST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta yaşadığı düşüşe rağmen hala 3 Ekim 2022 haftasında başlattığı agresif yükseliş trendi üzerindeki hareketini sürdürüyor. Son düşüşte bu trendin destek noktası olan 4 bin 700 puan seviyesini hemen hemen test etti. Bu hafta için ise bu trendin destek noktası 4 bin 859 puan seviyesine denk geliyor. Endekste 3 Ekim’den bu yana yaşanan agresif yükseliş hareketinin devam etmesi için bu destek noktası üzerinde kalınması şart. Aksi takdirde bir sonraki trendin destek noktası olan 4 bin 360 puan seviyelerine kadar bir geri çekilme riski oluşabilir. Haftalık bazdaki indikatörlerin bir miktar yorulma belirtileri de göstermesi dikkat çekici. Bu sebeple bir miktar daha temkinli olunması gerektiren bir haftaya giriliyor endekste. Olası yukarı hareketin devamı halinde ise 5 bin 400 puan seviyesi endeksin içinde bulunduğu kanalın direnç noktası olması açısından önemli.

Yabancı yatırımcının girişi 5’inci haftasında

Son dönemde yerli yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği Borsa İstanbul’a yabancı yatırımcıların da ilgili artmaya başladı. Özellikle seçim sonrasında ekonomi politikalarında yaşanabilecek değişikliği satın almak isteyen yabancı yatırımcılar, geçmişe nazaran daha düşük tutarlarla da olsa Türkiye piyasalarına gelmeye başladı. Merkez Bankası verilerine göre 2 Aralık haftası itibariyle yurt dışı yerleşiklerin net hisse alımı 340 milyon dolar oldu. Böylelikle yabancıların net hisse alımı ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. 2 Aralık haftası itibariyle yabancının borsaya giriş serisi de 5’inci haftaya çıktı. 5 haftada yabancılar, borsada 574 milyon dolarlık net alım yaptı.

Gözler Fed toplantısında

Borsa İstanbul’da rekorlarla dolu bir yılı geride bırakmaya hazırlansak da aslında 2022 ekonomik anlamda çok zor geçti. Rusya-Ukrayna savaşı, enerji fiyatlarındaki sert yükseliş, küresel çapta artan enflasyonist baskılar, merkez bankalarının agresif sıkılaşma adımları ile artan resesyon korkuları… Neyse ki böyle bir yılı geride bırakıyoruz. Genel beklenti yurtdışında merkez bankalarını faiz artırım hızlarını azaltarak da olsa 2023 yılının ilk yarısında sıkılaşma adımlarına devam etmeleri yönünde. Bu nedenle küresel piyasalarda önümüzdeki süreçte yaşanabilecek satıcılı fiyatlamalara karşı da hazırlıklı olunmalı. Kısa vadede ise 13-14 Aralık’taki Fed toplantısı izlenecek. Genel beklenti 50 baz puanlık faiz artırımına gidilmesi yönünde.

İlgili Haberler