Borsaya ikinci yabancı şirket geliyor
Select, hem Borsa İstanbul hem de Londra Borsası’nda halka açılmak için hazırlıklara başladı.
2008 yılında Türk işadamı Cafer Mahiroğlu’nun satın aldığı Select, hem Borsa İstanbul hem de Londra Borsası’nda halka açılmak için hazırlıklara başladı.
Dünya Gazetesi'nden Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın haberine göre Şirket, DO&CO’dan sonra Borsa İstanbul’un ikinci yabancı şirketi olacak.
Perakende patronlarının ‘başaramazsın, batarsın’ uyarılarına rağmen 2008 yılında 13 milyon sterline iflasın eşiğinde olan İngiliz kadın giyim markası ‘Select’i satın alan ve bir Türk markası haline getiren Cafer Mahiroğlu, şimdi bu başarısını sermaye piyasalarına taşımaya hazırlanıyor.
Mahiroğlu, Select’i hem Londra Borsası hem de Borsa İstanbul’da çifte halka açarak (dual kotasyon) bir dünya markası olmayı planlıyor. Bu arada Select’in, Borsa İstanbul’da halka açılan ikinci yabancı şirket olacağı tahmin ediliyor. Türk işadamı Atilla Doğudan’ın Viyana’da kurup büyüttüğü yiyecek-içecek firması Do&Co, halihazırda Borsa İstanbul’da işlem gören tek yabancı şirket.
Select’in halka açılması konusunda son bir yıldır hazırlık yaptıklarını söyleyen markanın sahibi Mahiroğlu, bu konuda Borsa İstanbul’un üst yönetimi ile de temas kurduklarını ve İş Yatırım’dan da destek almaya başladıklarını söyledi.
Öğrenci olarak gitti marka satın aldı
Cafer Mahiroğlu, Top Shop, New Look, Dorothy Perkins, Tesco, Evans gibi zincirlere üretim yapan Armondi Tekstil’in sahibi. 1980’lerin başında İngiltere’ye öğrenci olarak gitmiş ve bir süre sonra tekstil işine atılmış. 2008 yılında da müşterisi olduğu orta sınıfa ve 18-25 yaşa hitap eden Select’i satın almış.
Borsa İstanbul’un Londra Borsası ile işbirliği nedeniyle düzenlediği konferansta tanıştığımız Mahiroğlu, kriz halindeki bir şirketi bugün nasıl kara geçirdiklerine yönelik başarı hikayesini anlattı.
Mahiroğlu, şirketi satın aldığında mağaza sayısı 350 civarındaymış. Mahiroğlu, “Verimli olmayan mağazaları kapatıp, yeni mağazalar açarak yolumuza devam ettik. Şimdi 250 mağazaya sahibiz. Ayda 4 mağaza açıyoruz. 350 mağazaya kadar çıkacağız” diye konuştu.
Türkiye’de Çorlu’da fabrikalarının olduğunu anlatan Mahiroğlu, “Üretimimizin yüzde 50’sini Türkiye’de yapıyoruz. Geri kalanını ise yine fabrikamızın bulunduğu Vietnam ve Romanya’da, ofisimiz yer aldığı Çin’de gerçekleştiriyoruz. 2002 yılından itibaren kara geçtik. 2017 yılında 2.5 milyar dolar ciro hedefliyoruz” diye konuştu.
Dünya markası olmak için halka açılacak
Borsa İstanbul’un Londra Borsası ile anlaşmasının çok önemli olduğunu kaydeden Mahiroğlu, hem Borsa hem de Londra’daki halka arzı nakit kaynak yaratmak dışında kurumsallaşma ve marka değeri için düşündüklerini ifade etti. Mahiroğlu, “Bu halka arzlar ile hem Avrupa’da hem de Türkiye’de güçlü bir marka olmalıyız. Halka arz ile sadece İngiltere değil dünyada tanınacak bir marka haline gelebilirsek bu Türkiye’nin de kazancı olacaktır. Önemli olan halka arz ile bunu sağlayabilmek” diye konuştu.
Londra Borsası hikayeyi satın almıyor
Perakende patronlarının ‘başaramazsın, batarsın’ uyarılarına rağmen 2008 yılında 13 milyon sterline iflasın eşiğinde olan İngiliz kadın giyim markası ‘Select’i satın alan ve bir Türk markası haline getiren Cafer Mahiroğlu, şimdi bu başarısını sermaye piyasalarına taşımaya hazırlanıyor.
Mahiroğlu, Select’i hem Londra Borsası hem de Borsa İstanbul’da çifte halka açarak (dual kotasyon) bir dünya markası olmayı planlıyor. Bu arada Select’in, Borsa İstanbul’da halka açılan ikinci yabancı şirket olacağı tahmin ediliyor. Türk işadamı Atilla Doğudan’ın Viyana’da kurup büyüttüğü yiyecek-içecek firması Do&Co, halihazırda Borsa İstanbul’da işlem gören tek yabancı şirket. Select’in halka açılması konusunda son bir yıldır hazırlık yaptıklarını söyleyen markanın sahibi Mahiroğlu, bu konuda Borsa İstanbul’un üst yönetimi ile de temas kurduklarını ve İş Yatırım’dan da destek almaya başladıklarını söyledi.
Halka arzın zamanlaması konusunda ise şimdilik bir karara varmadıklarını kaydeden Mahiroğlu, konuya yönelik şunları söyledi: “Hazırlıklarımıza ve piyasa koşullarına göre halka arzın zamanlamasını belirleyeceğiz. Biz aslında Londra Borsası’nda halka açılmak üzere bir süre önce yola çıktık. Ancak Londra Borsası’nda yatırım henüz gerçekleşmemiş hikayeleri satın almıyor. Ama Borsa İstanbul gibi piyasalarda geleceğe yönelik potansiyel de satın alınabiliyor. Dolayısıyla halka arz için İstanbul’u düşünmeye başladık.
Hazırlıklarımızı netleştirdikçe, hem Borsa İstanbul’u hem de Londra Borsası’nda aynı anda halka açılmayı düşünebiliriz. Yani masada dual listing opsiyonu da var. Gelişmelere göre şekillenecek.”
Sokak ticareti ile e-ticaret birbirini beslemeli
Şirketin toplam cirosunun yüzde 10’unun online satışlardan oluştuğunu ve bunu yüzde 1516’lara çıkarmayı planladıklarını söyleyen Cafer Mahiroğlu, çok yakın bir zamanda da Türkiye’ye online satış ile gimeyi planladıklarını ifade etti. Mahiroğlu, “E-ticaret sektörü yeni gelişmekte olan bir sektör. Geçmişe yönelik en fazla 10 yıllık datası bulunuyor. Fakat yavaş yavaş birtakım veriler elde edilmeye başlandı.
Örneğin bundan 3-5 yıl önce 'e-ticaret kendi başına ekonomi yaratabilir ve mağazacılığı öldürür mü?' diye endişeler vardı. Fakat bunun böyle olmadığı ve online satışın mağazacılığı desteklediği görüldü. Sokak ticareti ile e-ticaretin birbirine bağımlı olduğu anlaşıldı. Bu ticaretin birbirini beslemesi gerekiyor” diye konuştu.
YORUM YAZ