Bu hafta Altın piyasasında neler oldu / Gelecek hafta ne olacak. 

Bu hafta Altın piyasasında neler oldu / Gelecek hafta ne olacak. 

Altın, doların değer kaybetmesinden yararlanarak 2.380 doların üzerine çıktı.

A+A-

Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ve ABD TÜFE verileri altının gelecek haftaki performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Altında, kısa vadeli teknik görünümü yükseliş eğilimine işaret ediyor.

ABD'den gelen hayal kırıklığı yaratan makroekonomik verilerin ABD Doları (dolar) üzerinde baskı oluşturmasıyla yükseliş ivmesi yakaladı ve Haziran başından bu yana en yüksek seviyesi olan 2.380 doların üzerine tırmandı. 

Federal Reserve (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın para politikasına ilişkin iki günlük ifadesi ve ABD'den Haziran ayı enflasyon verileri, altının önümüzdeki haftaki hareketini yönlendirebilir.

Altın, zayıf ABD verilerinin ardından ABD tahvil faizlerinin düşmesiyle yükseldi

Altın, Pazartesi günü doların hafta başında talep bulmakta zorlanmasıyla küçük yükselişler kaydetti. ISM İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs ayındaki 48,7 seviyesinden Haziran ayında 48,5'e gerilerken, anketin enflasyon bileşeni olan Ödenen Fiyatlar Endeksi de keskin bir düşüşle 57 seviyesinden 52,1 seviyesine geriledi.

Fed Başkanı Powell'ın Salı günü politika görünümüne ilişkin açıklamalarının ardından 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi bir miktar düşerken, altın zeminini korumayı başardı. Avrupa Merkez Bankası'nın Sintra'daki Merkez Bankacılığı Forumu'nda düzenlenen panelde konuşan Powell, enflasyondaki düşüş eğiliminin yeniden başlama işaretleri gösterdiğini kabul etti ve son verilerin önemli ilerlemeye işaret ettiğini ekledi.

Çarşamba günü dolar yeniden satış baskısı altına girdi ve altın paritesinde başka bir yükseliş ayağının kapısını açtı. Otomatik Veri İşleme (ADP), özel sektör maaş bordrolarının Haziran ayında 150.000 arttığını ve analistlerin 160.000 olan tahmininin gerisinde kaldığını bildirdi. Bu arada, Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan haftalık veriler, işsizlik maaşı için ilk kez başvuru sayısının 29 Haziran'da sona eren haftada 238.000 olduğunu gösterdi. Bu rakam bir önceki haftadaki 234.000'den fazlaydı. Son olarak ISM Hizmetleri PMI'ı Mayıs ayındaki 53,8 seviyesinden Haziran ayında 48,8'e gerileyerek hizmet sektörünün ekonomik aktivitesinde daralmaya işaret etti. Ayrıca PMI anketinde İstihdam Endeksi ve Ödenen Fiyatlar Endeksi sırasıyla 46,1 ve 56,3'e geriledi. Altın, kasvetli ABD verilerinin ardından yükseliş ivmesi yakaladı ve iki haftadan beri ilk kez 2.360 doların üzerine çıktı.

ABD'deki finans piyasalarının Perşembe günkü Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle kapalı kalması nedeniyle ticaret hacmi azaldı ve Altın'ın konsolidasyon aşamasına girmesine neden oldu.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) Cuma günü Tarım Dışı İstihdam Bordrolarının Haziran ayında 206.000 arttığını duyurdu. Bu rakam piyasanın 190.000 beklentisini aşsa da, Mayıs ayındaki NFP artışının 272.000'den 218.000'e aşağı yönlü revizyonu, doların yeniden güç kazanmasını zorlaştırdı. İş raporunun diğer ayrıntıları, İşsizlik Oranının %4'ten %4,1'e yükseldiğini, yıllık ücret enflasyonunun ise %4,1'den %3,9'a gerilediğini gösterdi. altın, ani tepkiyle yükselişini sürdürdü ve 2.380 doların üzerinde Haziran başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın yatırımcılarının odağı önümüzdeki hafta için Powell'ın ifadesine ve ABD enflasyon verilerine kaydı

ABD ekonomik takvimi haftanın ilk yarısında herhangi bir yüksek etkili veri yayınlamayacak. Bununla birlikte yatırımcılar, Fed Başkanı Powell'ın sırasıyla Salı ve Çarşamba günü Senato Bankacılık Komitesi ve Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi önünde vereceği iki günlük ifadeyi yakından takip edecek.

Powell'ın hazırlamış olduğu açıklamalarda para politikası görünümüne ilişkin yeni ipuçları sunması pek mümkün görünmüyor. Bu iki günlük ifade Kasım ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde gerçekleşeceği için milletvekillerinin soruları siyaset odaklı olabilir. Göç, enflasyon ve işsizlik yasa koyucuların muhtemelen değineceği sıcak konular arasında yer alacak. Powell siyaset veya maliye politikası hakkında yorumda bulunmayacak. Durum böyle olsa bile risk algısındaki değişiklikler doların performansını etkileyebilir. Risk odaklı bir yükseliş doların faiz kaybetmesine neden olabilir, piyasadaki olumsuz hava değişimi ise para biriminin güvenli liman akışlarından faydalanmasına yardımcı olabilir.

Perşembe günü BLS, Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini yayınlayacak. Aylık bazda TÜFE'nin Mayıs ayında değişmeden kaldıktan sonra Haziran ayında %0,1 artması bekleniyor. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE'nin Mayıs ayındaki büyümeye paralel olarak %0,2 artması bekleniyor.

Aylık çekirdek TÜFE'de beklenenden daha büyük bir artış, yatırımcıların Fed'in Eylül ayında faiz indirimi olasılığını yeniden değerlendirmesine ve ani tepkiyle doların yükselmesine, altının düşmesine neden olabilir. Öte yandan, bu verilerdeki olumsuz bir sürpriz ABD Hazine tahvili getirilerinde bir düşüş eğilimini tetikleyebilir ve altın paritesinde yeni bir yükselişin yolunu açabilir.


Altının teknik görünümü

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 60'a yükseldi ve Altın fiyatı art arda üç gün boyunca 50 günlük ve 20 günlük Basit Hareketli Ortalamaların (ortalama) üzerinde kapanarak yükseliş momentumunun arttığını gösterdi.

Artan yönde, 2.390 dolar (statik seviye), 2.400 dolardan önceki geçici direnç olarak hizalanıyor (psikolojik seviye). Altın ikincisinin üzerine çıkıp bunu destek olarak onayladığında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.450 doları hedefleyebilir.

Temel destek alanı 2.340-2.330 dolar arasında oluşmuş görünüyor; burada 20 günlük ortalama, 50 günlük ortalama ve Şubat-Haziran ortası yükseliş trendinin %23 Fibonacci geri çekilmesi birleşiyor. altının bu seviyenin altına dönmesi ve bunu direnç olarak kullanmaya başlaması durumunda, 2.300 dolar (psikolojik seviye, statik seviye) ve 2.270 dolar (100 günlük ortalama) bir sonraki destek seviyeleri olarak görülebilir.

İlgili Haberler