Bugün sert düşen altın gerçekten eskisi gibi güvenli liman mı?

Bugün sert düşen altın gerçekten eskisi gibi güvenli liman mı?

Altın fiyatlarında yaşanan sert düşüş sonrası analist Avi Gilburt, altının güvenli liman olup olmadığını sorguladı ve çarpıcı tespitlerde bulundu.

A+A-

Altın fiyatları bugün çifte darbe gördü. Bir yandan ABD'nin açıkladığı istihdam verileri beklentileri aşarken öte yandan Çin'in altın alımlarını durdurması altın fiyatlarına ikinci darbeyi indirdi. Zorlu ekonomi koşullarında sığınılacak liman olarak görülen altının bu sert düşüşüne ilişkin Kitco'nun altın analisti Avi Gilburt şu yazıyı kaleme aldı:

"Altının enflasyona karşı bir koruma veya piyasa zayıflığına karşı bir koruma olduğunu bir daha duyarsam, sanırım kafam patlayacak. Neyse artık çok geç.  Az önce "borsadaki olumlu işaretlerin portföyleri altın ve gümüşle korumak için iyi bir zaman olduğunu gösterdiğini" iddia eden bir makale gördüm.

Ben başıma birkaç sargı bezi koyarken, metal piyasasında tarihin gerçeklerinden etkilenmeyen ne kadar çok insan olduğunu düşünelim.  

Altının hisse senedi piyasasındaki zayıflık için bir korunma aracı olduğunu iddia etmek nasıl olur da benim kavrayabileceğim bir şey değil.   Böyle bir analist böyle bir iddiada bulunmak için tarihin gerçeklerini tamamen göz ardı mı ediyor?  Net cevap evet.

Bu önermenin tamamen yanlış olduğunu kanıtlamak için tarihte çok geriye gitmeme gerek yok. İlk olarak 2020'nin başlarından başlayalım.  Covid salgını sırasında SPX çökmeye devam ederken, altın ralli yaptı mı? Hayır. Altın en azından durağan kaldı mı? Hayır. Aslında, altın bu süre zarfında %15 oranında düşmeye devam etti. Gümüş daha da kötüydü çünkü aynı zaman diliminde değerinin neredeyse %40'ını kaybetti.

Eğer hala ikna olmadıysanız, biraz daha geriye, 2008'deki Büyük Finansal Kriz'e gidelim. Yine, altının algılanan "güvenliğine" şiddetle ihtiyaç duyulan bu finansal çalkantı sırasında ralli yaptı mı? Hayır. Altın en azından durağan kaldı mı? Hayır. Altın değerinin %30'unu kaybetti ve bu da borsadaki çalkantılara karşı bir koruma olarak altına güvenilemeyeceğini açıkça ortaya koydu.  Ve yine bu süre zarfında değerinin %60'ını kaybeden gümüş çok daha kötüydü.

Ancak, açıkça görülüyor ki, tarih bu dersi herkese öğretmedi, çünkü birçok kişi bu zaman diliminde yaşananları tamamen görmezden geldi ve Covid krizi sırasında yine altının onları kurtarmasını bekledi. Ve bu dersi hala almamış olan pek çok kişi şimdi geri dönüp, borsanın düşmesi durumunda altının güvenlik sağlayacağı kehanetinde bulunuyor.

En ilginç olanı ise aynı kişilerin çoğunun altının hisse senedi piyasasıyla birlikte yükselmeyeceğine dair bir dünya görüşüne sahip olmaları.  Aslında, bu hatalı yaygın görüşü özetleyen ve hisse senedi piyasasıyla birlikte yükseldiğinde şaşırdıklarını iddia eden başka bir makale okudum:

'Sarı metalin büyük hareketleri, uzun süredir altını izleyen birçok kişinin kafasını karıştırıyor çünkü metal, geride kalmasına neden olması gereken ekonomik koşullara rağmen yükseliyor: Hisse senedi piyasasının gücü, güçlü ABD doları ve Fed'den yakın zamanda herhangi bir faiz indirimi beklentisinin azalması. Altın fiyatlarının hisse senetleriyle birlikte güçlü seyretmesi alışılmadık bir durum. Daha yüksek hisse senedi fiyatları genellikle riskli bir ortam anlamına gelirken, altın talebi genellikle yatırımcılar güvenli bir liman aradıklarında artar. Mayıs ayı sonuna kadar vadeli altın fiyatları yılbaşından bugüne %17 artarken, S&P 500 yaklaşık %12 artış gösterdi.'

Hatta bu makalede sözde bir altın "uzmanından" alıntı yapıyorlar, o da "bir rallide gördüğüm her şeyin kesinlikle mantıksız olduğunu" iddia ediyor.  Eğer altın piyasası tarihinde gördüğü şey buysa, o zaman açıkça piyasaya at gözlüğüyle bakıyor ya da piyasaya hiç bakmıyor demektir.

Açıkçası, altın ve hisse senetlerinin birlikte ralli yaptığı zamanlara örnek olarak hem hisse senedi piyasasında hem de altın piyasasında 2023 Ekim ayından bu yana gördüğümüz ralliyi vurgulamamız gerektiğini düşünmüyorum.   Peki, Covid salgınına kadar 2019 hisse senedi piyasası rallisi sırasında ve ardından Covid belası sonrası tekrar görülen altın rallisine ne dersiniz? Biraz daha geriye gidelim ve 2009'dan 2011 sonbaharına kadar hisse senedi piyasası rallisiyle birlikte görülen altın rallisine bakalım. Ve biraz daha geriye gidip 2003-2007 yılları arasında hisse senedi piyasası rallisiyle birlikte görülen altın rallisine de bakabiliriz.

Kasıtlı olarak bakmadıkları ya da at gözlüğü takmadıkları sürece, birinin bu zaman dilimlerini nasıl "göremediğinden" emin değilim.

Ve aynı şey enflasyon için de geçerli. Enflasyon ekonomiyi kasıp kavururken altının 2021, 2022 ve 2023'te yükselmemesine kaçınız kesinlikle şaşırdı? Eğer altının enflasyona karşı bir koruma olduğu önermesini savunuyorsanız, o zaman şok olurdunuz.

Dostlarım, bir noktada insanın gözlerini açması ve piyasalara objektif bir şekilde bakması gerekiyor.  Altın enflasyon tarafından yönlendirilmez.  Deflasyon tarafından da yönlendirilmiyor.  Dolar tarafından da yönlendirilmez.  Hisse senedi piyasası yükseldiğinde düşmez ya da tam tersi olmaz.  Altın piyasa duyarlılığı tarafından yönlendirilir.  Ve altın piyasasında, altının fiyat trendine objektif bir bakış açısıyla bakabilmeyi ve bu trendi güvenilir ve tutarlı bir şekilde öngörebilmeyi sağlayan tek sabit budur."

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler