MAKROEKONOMİ
Cuma günü yurt içinde geçtiğimiz senenin aralık ayına ilişkin cari işlemler dengesi, sanayi üretimi verileri ve şubat ayı TCMB Beklenti Anketi takip edildi.
Cari işlemler açığı, aralık ayında beklentilerin altında 3,2 milyar USD gerçekleşti. TCMB'nin yıl sonu güncellemeleri doğrultusunda başta geçen senenin ilk 11 ayında cari açığın, çoğunluğu hizmet sektöründen kaynaklanan olumlu revizeler ile 1,7 milyar USD daha düşük gerçekleştiği görüldü. Yapılan revizyonlarla birlikte 2020 yılında cari açık 36,7 milyar USD ile beklentilerin altında kaldı ve cari açık/GSYH oranı da üçüncü çeyrek GSYH gerçekleşmesini baz aldığımızda yaklaşık %5 düzeyinde gerçekleşti. 2020 yılında cari dengenin bozulmasında zayıf turizm ve taşımacılık gelirleriyle azalan net hizmet gelirleri, iç talepteki güçlü toparlanma ve dolarizasyon eğilimi sonucu artan altın ithalatının artmasıyla genişleyen dış ticaret açığı ve ikincil gelir dengesinin görece zayıf seyretmesi belirleyici oldu. Aralık ayında 3,2 milyar USD'lik cari açığın finansmanı, 9,2 milyar USD'lik güçlü yabancı sermaye girişiyle karşılandı. 0,7 milyar USD'lik net hata noksan girişi de oldu. Bu girişlerle birlikte rezervlerde 6,7 milyar USD artış gözlendi.
Aralık ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yüksek baz etkisine rağmen beklentilerin üzerinde yıllık %9 artış, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık %1,3 artış kaydetti. Son çeyrekte böylelikle takvim etkisinden arındırılmış verilere göre bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sanayi üretimi %10,1, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre bir önceki çeyreğe kıyasla %4,8 arttı. Veriler TCMB'nin beklentisi olan, son çeyrekte yıllık %7 büyümenin gerçekleşebileceğini düşündürmekte, böylece salgının hakim olduğu 2020 yılında ekonomik büyüme sağlayan ender ülkelerden biri olabileceğimize işaret etmekte.
Perakende satış hacmi ise yıllık %0,6 ile artış hızı belirgin şekilde azaldı. Ciro endekslerindeki güçlü görünüm sürmekte. Aralık ayında ciro endeksi ise yıllık %28,6 ile geçen ay olduğu gibi güçlü bir artış sergileyerek reel olarak artışını sürdürdü.
Şubat ayı TCMB Beklenti Anketi'nde, katılımcılar, TCMB'nin para politikasında sıkı duruşun uzun süre korunacağı vurgusu ile birlikte 12 ve 24 aya ilişkin enflasyon beklentilerini iyileştirmeyi sürdürüyor. Ancak ocak ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi ve muhtemelen uluslararası emtia fiyatlarındaki görünümün de dikkate alınmasıyla yıl sonuna ilişkin enflasyon tahmini yükselmeye devam ediyor. TCMB Başkanı Ağbal'ın bu yıl içinde faiz indirimini uzun bir süre gündeme almalarının mümkün olmadığını belirtmesi sonrası en erken 6 ay sonrası için faiz indiriminin beklendiğini görüyoruz ki anket katılımcıları önceki aya göre de yıl genelindeki faiz indirim miktar beklentilerini azaltmışlar. Ekonomide yeni dönem vurgusuyla kasımdan bu yana TL'nin dolar karşısında yaklaşık %20 değer kazandığını görüyoruz, anket katılımcıları da bu doğrultuda TL varlıklara ilginin süreceğini düşünerek yıl sonu kur beklentilerini iyileştirmişler. Gerek yerel gerekse küresel anlamda artan koronavirüs kısıtlamalarına rağmen imalat PMI gibi öncü göstergeler ekonomik aktivitede güçlü performansın ocak ayında sürdüğünü gösteriyor, aşılanma sürecinin geleceğe yönelik umutları koruması ve carry-over diye tabir edilen bir yıl içindeki büyüme performansının bir sonraki yıla aktarımının da katkısıyla 2021 yılı büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edildiği görülüyor. Emtia fiyatlarındaki hareketlilik ve büyümedeki yukarı yönlü revizeye karşın muhtemelen turizmdeki toparlanma öngörüsüyle cari işlemler açığı beklentisinde yatay bir görünüm dikkat çekiyor.