Bu hafta PPK toplantısının yanı sıra yurt içinde üretici ve tüketici tarafının salgından nasıl etkilendiğine ve bundan sonraki süreçte beklentilerine dair önemli veriler açıklanacak.
Artan USD/TL paritesine rağmen, ılımlı seyreden petrol fiyatları ve azalan iç taleple, TCMB’nin de vurguladığı üzere enflasyon üzerinde aşağı yönlü riskler baskın. Bundan dolayı büyümeyi de desteklemek adına PPK toplantısında 50 baz puanlık faiz indiriminin beklendiğini görüyoruz. Merkez Bankası ekonominin sert yavaşlamasını azaltmak için adımlarını sürdürürken, faiz politikası tarafından da desteğini sürdürecektir. Geçen ay yurt içinde ilk vaka görülmesi ardından gerçekleştirilen ilk PPK toplantısında TCMB, 100 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Faiz indirimlerinin yanı sıra TCMB, reel sektöre fon amaçlı politika faizini altında fonlama imkanı ile bu süreçten en fazla etkilenen reel sektör firmalarına kesintisiz kredi akışı sağladı. Ayrıca reeskont kredi düzenlemeleriyle ihracatçı firmaların nakit akışını destekledi.
Yurt içinde çarşamba günü ayrıca nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi ve cuma günü reel kesim güven endeksi ile kapasite kullanım oranı açıklanacak. Tüketici güven endeksi, salgın tedbirlerinin çok sert hissedilmediği mart ayında hanehalkının maddi durum beklentisinin ve işsiz sayısında azalma beklentisiyle 58,2’ye yükselmişti. Endeks, geçen yıl en yüksek seviyeyi nisanda 63,5 seviyesiyle görmüştü. Tüketici güvenine ilişkin yapılan nisan ayı Bloomberg Tüketici Güven Ön Endeksinde %20,5 düşüş gerçekleşti. İçerisinde bulunduğumuz dönemde virüsün etkileri ile önümüzdeki aylarda endekste düşüş görülmesi olağan olacaktır.